OTKUP STOKE

Zemlja ima najveću gustoću stoke u Europi – više od četiri puta veću od Velike Britanije ili Francuske – s ukupno više od 100 milijuna goveda, pilića i svinja

Ilustracija, industrijska farma u Nizozemskoj

 Ger Beekes/Alamy/Alamy/Profimedia

Nizozemska vlada predstavila je plan vrijedan 25 milijardi eura kojim bi se trebalo radikalno smanjiti broj stoke u zemlji.

O dogovoru o otkupu stoke od poljoprivrednika, kako bi se pokušala smanjiti razina onečišćenja dušikom, raspravlja se već neko vrijeme, a on je konačno i potvrđen nakon dogovora nove koalicijske vlade u Nizozemskoj ranije ovog tjedna. Trinaestogodišnji godišnji plan vrijedan više milijardi eura, objavljen danas, uključuje plaćanje nekim nizozemskim uzgajivačima stoke da se presele ili napuste industriju i pomaže drugima da pređu na ekološke metoda uzgoja, s manje životinja i većim područjem zemljište

Plan, prvi takve vrste u svijetu, dočekale su žestoke reakcije poljoprivrednika koji posljednjih godina organiziraju velike ulične prosvjede. Boje se trajne štete za proizvodnju hrane u zemlji ako previše poljoprivrednika bude prisiljeno odustati od svoga posla.

-Ne želimo da se sustav uruši. Ja sam vlasnik zemlje, pa je kritično pitanje smije li vlada tjerati poljoprivrednike sa zemlje. Ne može Haag govoriti poljoprivrednicima da moraju otići, potreban nam je sporazum.”rekla je farmerka Marije Klever iz nizozemskog sindikata mladih farmera.

Iako je međunarodno hvaljena kao "mala zemlja koja hrani svijet" i najveći izvoznik mesa na kontinentu, Nizozemska se bori s krizom zagađenja uzrokovanom viškom domaćih životinja.

-Ne možemo biti malena zemlja koja hrani svijet ako pri tome sami sebe zagađujemo i uništavamo- rekao je zastupnik Tjeerd de Groot iz stranke Demokrati 66, koja je dio koalicijske vlade u Nizozemskoj.

Zemlja ima najveću gustoću stoke u Europi – više od četiri puta veću od Velike Britanije ili Francuske – s ukupno više od 100 milijuna goveda, pilića i svinja.

Životinje proizvode gnoj koji, kada se pomiješa s urinom, oslobađa amonijak, dušikov spoj. Ako dospije u jezera i potoke putem otjecanja s farme, prekomjerna količina dušika može oštetiti osjetljiva prirodna staništa.

Najviši nizozemski upravni sud utvrdio je 2019. da vlada krši zakone EU-a ne poduzimajući dovoljno da smanji višak dušika u ranjivim prirodnim područjima, zbog poljoprivrede i industrijskih aktivnosti. Plan će započet će kao dobrovoljni program, uz nadoknadu ponuđenu stočarima. Očekuje se da će krajnji rezultat biti blizu smanjenja broja svinja, krava i kokoši u zemlji za jednu trećinu.

-Ne moramo hraniti svijet, ali mogli bismo pokazati kako to učiniti na održiviji način- rekao je uzgajivač organskih mliječnih proizvoda Jaring Brunia.

No čelnici poljoprivrednih udruga rekle su da će prihvatiti plan samo ako se stočari sami na njega odluče i pritom traže više vremena za smanjenje emisija koje misle postići zahvaljujući tehnološkim inovacijama.

Europski parlament naglašava važnost pružanja potpore i pomoći poljoprivrednicima u prelasku na održiviju poljoprivredu pružanjem odgovarajućih usluga savjetovanja i osposobljavanja, poticaja i financijskih programa za potporu njihovu životnom standardu i konkurentnosti u ruralnim područjima promicanjem ulaganja i organizacije prehrambenog lanca, jačanjem malih lokalnih obrađivača i podržavanjem kratkog lanca opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:45