ENERGETSKE OZNAKE

Prezentirana je aplikacija uz pomoć koje se mogu usporediti kućanski uređaji, njihova učinkovitost i ukupni troškovi

Marko Bišćan

 Zeljko Puhovski/Cropix

U ožujku 2021. uvedene su nove europske oznake energetske učinkovitosti kako bi potrošači lakše razlikovali proizvode s najboljim energetskim karakteristikama. Umjesto dodavanja više pluseva razredu A, svaki proizvod označen je s jednostavnim rasponom od A do G.

Sa ciljem pomoći tranziciji tržišta prema novim energetskim oznakama, u lipnju 2019. godine započeo je projekt LABEL 2020 koji koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Projekt se financira kroz program Obzor 2020., a njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.

U suradnji s partnerima ovaj međunarodni projekt provodi Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP). Povodom godišnjice izlaska novih energetskih oznaka, voditelj projekta LABEL 2020 Marko Bišćan predstavio je dosad kreirane edukativne sadržaje za građane. Ujedno je i prezentirana aplikacija uz pomoć koje se mogu usporediti kućanski uređaji, njihova učinkovitost i ukupni troškovi.

Projekt je, pojašnjeno je, proširen na inicijativu Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se, kako je objavljeno, kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca.

image

Projekt je proširen na inicijativu Uštedi energiju!

Zeljko Puhovski/Cropix

Kako poručuju iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, u vremenima kad je svima svaka kuna postala bitna važno je obratiti pozornost kakve uređaje kupujemo kako bi dugoročno imali manje troškove u kućanstvu. Osim što pametnijim odabirom kućanskih uređaja štedimo električnu energiju, štedimo i kune u novčaniku.

Aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja, pojasnili su, razvijena je u sklopu LABEL 2020 projekta, koji financira Europska unija. Riječ je o novoj aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Alat je izravno povezan s bazom podataka EPREL te omogućuje pristup informacijama o proizvodima s ciljem usporednih izračuna i usporedbe općenito.

Aplikacija omogućuje prikaz raspona energetske učinkovitosti koji je trenutačno dostupan za određenu skupinu proizvoda te konkretan položaj odabranoga modela unutar toga raspona. Nadalje daje prikaz vrlo učinkovitih proizvoda u određenoj kategoriji proizvoda, te izračun i usporedbu operativnih troškova za odabrane modele proizvoda u ukupnome vijeku trajanja proizvoda. Također njezina ključna značajka je usporedba svih podataka o proizvodu pohranjenih u bazi podataka EPREL za različite modele, kao i detaljno objašnjenje svih novih informacijskih elemenata na novim energetskim oznakama.

Upotrebom aplikacije, poručuju iz EIPH-a, kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe proizvoda te na kraju i izbor optimalnoga modela s ciljem dugoročne uštede energije i povezanih troškova.

Kako pristupiti aplikaciji i kako se njime služiti? Na to pitanje navedeno je kako se u videu Provjerite učinkovitost uređaja uz pomoć ovog novog alata (YouTube) može pronaći detaljno prikazan cijeli proces korištenja aplikacije.

Da biste pristupili aplikaciji, na računalu, pametnom telefonu ili tabletu jednostavno slijedite poveznicu. Prilikom otvaranja mrežne aplikacije na pametnome telefonu ili tabletu možete skenirati QR kod naveden na energetskoj oznaci proizvoda ili unesite dio broja modela proizvoda da biste izravno pristupili informacijama o njemu koje se nalaze u bazi podataka Europske unije. Detaljne upute dostupne su na stranici.

Nadalje, na stranici Savjeti za uštedu energije u kućanstvu građanima su predstavljeni kratki i jednostavni savjeti za uštedu energije u kućanstvu.

Dodajmo kako oznake nisu samo vodič za uštedu energije i novca; na nekima su navedene i informacije u pogledu okoliša, kao što je buka koju stvara proizvod ili njegova uobičajena potrošnja vode. Zahvaljujući boljoj informiranosti potrošači mogu donijeti odluke koje doprinose zelenijem gospodarstvu.

image

Nove i stare oznake/ilustracija

Mp/Alamy/Alamy/Profimedia

Dodajmo kako je u Rezoluciji Europskog parlamenta od 19. svibnja 2021. o europskoj strategiji za integraciju energetskih sustava navedeno kako bi u skladu s Uredbom (EU) 2018/1999 načelo „energetska učinkovitost na prvom mjestu” trebalo učinkovito provesti u svakom planiranju opskrbe energijom i potražnje za njom te u odlukama o politikama i ulaganjima, što znači da bi svaku odluku trebalo sustavno ocjenjivati u odnosu na alternativne troškovno učinkovite, tehnički, gospodarski i okolišno prihvatljive mjere energetske učinkovitosti.

To znači da se prednost mora dati štednji energije i povećanju energetske učinkovitosti. Parlament podsjeća da kružnost i izravna elektrifikacija, tamo gdje ih je moguće provesti, predstavljaju važan put prema dekarbonizaciji. Također ističe potrebu za razvojem otpornog i klimatski neutralnog energetskog sustava u kojemu se vodi računa o načelu troškovne učinkovitosti, te naglašava potrebu za portfeljom klimatski prihvatljivih rješenja koja će omogućiti razvoj energetski najučinkovitijih i najisplativijih tehnologija na tržištu te doprinijeti smanjenju ugljičnog otiska i poticanju energetske neovisnosti u Uniji.

Istaknuto je i kako je kriza uzrokovana bolešću COVID-19 pokazala da je ključno moći se osloniti na siguran i fleksibilan energetski sustav, budući da su dodatni troškovi električne energije i grijanja stavili veći pritisak na kućanstva.

Parlament ističe brojne dobrobiti povećanih napora u pogledu energetske učinkovitosti, kao što su manja ovisnost o uvozu energije, manji računi za potrošnju, veća industrijska konkurentnost te opća korist za klimu i okoliš.

Ujedno poziva Komisiju da ocijeni mogućnost primjene načela „energetska učinkovitost na prvom mjestu” u predstojećim revizijama zakonodavstva i metodologija Unije te u novim inicijativama, posebno u pogledu planiranja scenarija i infrastrukture te analize troškova i koristi, te u okviru preporuka državama članicama u vezi s njihovim nacionalnim zakonodavstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:22