MASOVNA DEPOPULACIJA

Korištenje protupožarne pjene za gušenje životinja i zatvaranje ventilacije, kada se životinje ubijaju iznimno visokom toplinom i parom, i dalje su dopušteni u SAD-u

Ilustracija, purani u kavezu

 Peter Menzel/Sciencephoto/Profimedia

Veterinari i grupe za zaštitu životinja u SAD-u pozivaju na zaustvaljanje "okrutnih" metoda ubijanja ptica, uslijed ptičje gripe koja se širi zemljom.

Milijuni domaćih životinja ubijeni su diljem SAD-a nakon što je pandemija Covid-19 zatvorila klaonice i ostavila životinje napuštene na farmama. Sada će ptičja gripa, koja je već dovela do klanja milijuna ptica u Europi, vjerojatno rezultirati još jednom masovnom depopulacijom. Više od 50 milijuna pilića i purana inače je ubijeno nakon agresivne epidemije ptičje gripe u SAD-u 2015.

Međutim, dvije najčešće korištene metode za odstrel životinja na farmi izazivaju sve veće reakcije. Naime, korištenje protupožarne pjene za gušenje životinja i zatvaranje ventilacije, kada se životinje ubijaju iznimno visokom toplinom i parom, i dalje su dopušteni u SAD-u, unatoč tome što su učinkovito zabranjene u EU.

Jata peradi oboljela od ptičje gripe obično se ubijaju trovanjem ugljičnim dioksidom ili pjenom za gašenje požara,.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kaže da ta metoda uključuje "utapanje u tekućini ili gušenje zbog ometanja dišnih puteva" i "nije prihvaćena kao prihvatljiva metoda za ubijanje životinja". Također nije navedena kao metoda ubijanja životinja radi kontrole bolesti od strane glavnog tijela za zdravlje životinja, Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Zaustavljanje ventilacije, koje je opisano kao "smrt od toplinskog udara", korišteno je za ubijanje milijuna svinja tijekom pandemije Covid-19. EFSA ga navodi među metodama koje će “vjerojatno biti vrlo bolne” i “nikada se ne smiju koristiti”.

-U EU bi ubijanje životinja gušenjem ili toplinskim stresom bilo protuzakonito, iako bi bilo moguće dobiti dozvolu u hitnim slučajevima kada ne postoje prikladne alternative- rekao je Peter Sandøe, profesor bioetike na Sveučilištu u Kopenhagenu.

-Liječila sam životinje od toplinskog udara i to je užasno. Iz rektuma se izlijevaju komadići sluznice i krvi, a često je i povraćanje krvi- rekla je Gwendolen Reyes-Illg, veterinarska savjetnica američkog Instituta za dobrobit životinja.

Proizvođači svinjetine tvrde da je zatvaranje ventilacije mjera koju je nametnula pandemija. Smjernice Američkog veterinarsko-medicinskog udruženja (AVMA) za depopulaciju životinja kazuju da se metoda treba koristiti samo ako može ubiti 95% ili više životinja unutar jednog sata. Međutim, Reyes-Illg tvrdi kako su se svinjski krici mogli čuti satima nakon početka smrtonosnog procesa.

-Glavna razlika između SAD i EU je što u Europi imamo zajedničke regulatorne standarde u vezi s dobrobiti životinja na farmama, koji SAD-u na saveznoj razini ne postoje-objasnio je Sandøe.

Pravila EU-a o zaštiti životinja tijekom prijevoza odobrena su 2004. Međutim, u rezoluciji usvojenoj 14. veljače 2019. Parlament poziva na bolju provedbu, sankcije i skraćivanje vremena putovanja.

Zastupnici su 19. lipnja 2020. osnovali istražni odbor za ispitivanje navodnih kršenja pravila EU-a o dobrobiti životinja tijekom prijevoza unutar i izvan EU-a.

Tijekom rasprave 2. prosinca 2020. zatražili su od povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog da osigura da poljoprivredna politika EU-a poboljša dobrobit životinja tijekom prijevoza. Pozvali su Komisiju da podrži skraćivanje opskrbnih lanaca, potakne prijevoz mesa umjesto živih životinja i zajamči uvoz u skladu sa standardima EU-a o dobrobiti životinja.

U travnju 2021. Istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza (ANIT) poručio je da je neprovođenje trenutnih pravila o dobrobiti životinja tijekom prijevoza neprihvatljivo i pozvao na konkretne mjere za rješavanje problema, uključujući mjere protiv država članica koje ne provode postojeća pravila EU-a.

Odbor je utvrdio sustavne propuste u provedbi pravila o prijevozu životinja diljem EU-a. Izvješće odbora izglasano je na plenarnoj sjednici u siječnju 2022.

Životinje se ubijaju na farmi iz mnogo razloga, a ne samo zbog kontrole bolesti, na primjer zbog bolesti ili ozbiljne ozljede. Više od 170 milijuna pilića, svinja i krava ugine ili bude ubijeno na farmi svake godine u SAD-u, prema procjenama Nacionalne službe za poljoprivrednu statistiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:15