HALOFITI

Farma na zapadnoj obali Škotske koristi Atlantski ocean za uzgoj povrća. Predvođeni startupom Seawater Solutions sa sjedištem u Glasgowu za uzgoj koriste slanu vodu umjesto svježe

Biljka motar otporna je na sol i popularna je u Velikoj britaniji

 Geoffrey Swaine/Avalon/Profimedia/Geoffrey Swaine/Avalon/Profimedia

Prema nedavnoj studiji, proizvodnja hrane treba se povećati za 70 posto u sljedećih 30 godina kako bi se prehranilo svjetsko stanovništvo za koje se očekuje da će dosegnuti 9 milijardi ljudi.

Međutim, tradicionalna poljoprivreda se suočava sa sve većom nestašicom vode. Slatka voda čini samo 2 posto sve vode na Zemlji, a čak nemamo pristup većini od tog malog postotka jer je zatočen u ledenjacima. U mnogim područjima, kao što su podsaharska regija i sub-indijski kontinent, voda je pak ozbiljno onečišćena.

Čak se i regije poznate po kiši, poput Velike Britanije, suočavaju sa sušama zbog male količine oborina i povećane potrošnje vode. U 2020. godini u Ujedinjenom Kraljevstvu palo je samo polovicu od prosječnog broja padalina. Prema britanskom Centru za ekologiju i hidrologiju, to je proljeće bilo četvrto ikad zabilježeno i najsušnije proljeće u mnogim regijama Engleske i Walesa. Zato farma na zapadnoj obali Škotske koristi Atlantski ocean za uzgoj povrća. Predvođeni startupom Seawater Solutions sa sjedištem u Glasgowu za uzgoj koriste slanu vodu umjesto svježe.

"Koristimo zemlju, bilo da se radi o degradiranom poljoprivrednom zemljištu ili zemljištu pogođenom poplavama, a zatim gradimo umjetni ekosustav slane močvare u kojem možemo vaditi hranu u isto vrijeme", kaže Yanik Nyberg, osnivač Seawater Solutions, za Euronews Green.

Biljke zvane halofiti, uspijevaju u vodama s visokim postotkom soli kao što su polupustinje i morske obale. Nazivaju se još i slanjače, a tlo koje nastanjuju je najčešće bogato natrijevim kloridom, sulfatom i karbonatom. Halofiti nastanjuju područje mora i slanih jezera, ali i kopnena područja, naročito pustinje i stepe.

Halofiti se mogu jesti ili koristiti kao sirovina za kozmetiku, biogoriva i stočnu hranu za morske biljke. Slane močvare u kojima rastu štite obalu od poplava i erozije i apsorbiraju 30 puta više ugljika nego prašume.

Farma Dowhill, smještena u Ayrshireu, usredotočena je na motar, aromatsku biljku otpornu na sol. Motar se više ne prodaju samo trgovcima ribe ili luksuznim restoranima. Britanski supermarket Tesco, koji prodaje motar tijekom ljetnih mjeseci, zabilježio je skok potražnje za 80 posto u 2016. nakon što je tvornica prikazana u nekoliko popularnih TV kuharskih emisija.

Dok je projekt u Škotskoj izrazito sezonski, u Nizozemskoj je Zaklada Salt Farm Foundation dokazala da 'konvencionalni' usjevi poput krumpira i kupusa mogu tolerirati veće količine soli od uobičajenih. Njegova farma Texel, na Sjevernom moru, uzgaja usjeve koristeći boćatu vodu, koja je mješavina morske i slatke.

Sa svojim partnerima na projektu SalFar, Zaklada Salt Farm je postavila 16 polja u sedam zemalja na Sjevernom moru kako bi ispitala toleranciju raznih biljki na sol. Istraživači su otkrili da određene sorte krumpira, kupusa, rajčice, mrkve, cikle i jagode imaju visoku toleranciju na sol. Također se pokazalo da je bočata voda pogodna za navodnjavanje zobi, ječma, luka i šećerne repe.

Europski parlament odobrio je 13. svibnja 2019. nova pravila za ponovnu uporabu vode u poljoprivredi. Novim pravilima želi se potaknuti korištenje reciklirane vode za navodnjavanje u poljoprivredi, jer taj sektor troši gotovo polovicu sve vode godišnje u EU-u. Veće ponovno korištenje vode u poljoprivredi smanjilo bi pritisak na izvore za oko pet posto godišnje. Kako bi se zaštitili usjevi, nova pravila uključuju i standarde za kvalitetu reciklirane vode, stalni nadzor kvalitete vode, dok postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda trebaju imati plan za upravljanje rizicima. Uprave u državama članicama izdavale bi dozvole za postrojenja za pročišćavanje i pratile poštuju li se pravila. Zajednička europska pravila također bi osigurala uvjete za tržišno natjecanje postrojenja i poljoprivrednika te spriječila da se stvaraju prepreke za slobodno kretanje poljoprivrednih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:19