ZAJEDNIČKI PROTIVNIK

Joe Biden obećao je siromašnim zemljama 11 milijardi dolara, a Kina se obvezala zaustaviti gradnju postrojenja na ugljen u inozemstvu
Joe Biden i John Kerry na Generalnoj skupštini UN-a, rujan, 2021.
 John Minchillo/Afp/Profimedia

Nakon jučerašnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku čini se kako su, barem na kratko, Sjedinjene Američke Države i Kina pronašli zajedničkog neprijatelja; klimatske promjene.

Američki predsjednik Joe Biden tako je izjavio kako živimo u "trenutku s koga nema povratka" i naglasio kako se ovoga puta ne radi o nikakvoj metafori. Biden je zatim obećao zemljama trećeg svijeta, dakle onima najugroženijima od klimatskih promjena, pomoć u vrijednosti od 11 milijardi dolara, te pozvao na globalno zajedništvo u borbi protiv ubrzanja klimatskih promjena.

Objava Kine mogla bi se, pak ,okarakterizirati kao povijesna.

Naime, kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da Kina više neće graditi nove energetske projekte na ugljen u inozemstvu. Kineski predsjednik obećanje je objavio u svom unaprijed snimljenom video obraćanju koje je emitirano na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Xi Jinping nije izričito komentirao politike SAD-a, već je kao i Biden pozvao na multilaterlanu suradnju najvećih svjetskih sila.

Ovisno o načinu provedbe politike, ovaj potez mogao bi značajno ograničiti ili čak potpuno zaustaviti daljnje financiranje tvornica na ugljena u zemljama u razvoju.

"Kina će pojačati potporu drugim zemljama pri razvoju zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće graditi nove energetske projekte na ugljen u inozemstvu", rekao je Xi, te naglasio kineske miroljubive namjere u međunarodnim odnosima.

Ovaj potez uslijedio je nakon sličnih najava Južne Koreje i Japana ranije ove godine. Zajedno su tri zemlje odgovorne za više od 95% inozemnog financiranja elektrana na ugljen.Time da najveći dio čini Kina, rekla je za BBC Joanna Lewis, direktorica odjela za znanost, tehnologiju i međunarodne poslove na Sveučilištu Georgetown.

No, valja podsjetiti kako se Kina, najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugljen za svoje domaće energetske potrebe.

"Ovo je krunski dokaz kako Kina da je budućnost u obnovljivim izvorima energije. Ključno pitanje sada je kad će Kina isto učiniti i kod kuće, te zabraniti proizvodnju na ugljen", poručio je za Guardian Thom Woodroofe, bivši diplomat i autoritet za klimatska pitanja.

Tijekom godišnje raspravi o stanju Europske unije prošloga tjedna zastupnik Europskog parlamenta Philippe Lamberts zatražio je ambiciozniju klimatsku politiku: “brže, više, snažnije: krajnje je vrijeme da se naši napori za spas planeta vode olimpijskim geslom.” Također je govorio o potrebi izmjena fiskalnog i socijalnog sustava kako bi se osigurao dostojanstven život za sve. Kad je riječ o vanjskoj politici, Lamberts je ustvrdio da je dijeljenje suvereniteta jedini način da EU postane “krupni faktor” na svjetskoj sceni te je jasno istaknuo da “tvrđava Europa” nikada ne može biti ugledni geopolitički igrač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:21