OBNOVA RIJEKA

Procjenjuje se da na europskim rijekama postoji više od 1 milijun brana, a mnoge su izgrađene prije više od sto godina. Najmanje njih 150.000 je zastarjelo i nema nikakvu ekonomsku svrhu

Ukrajinska rijeka Kagach nakon što su iz nje uklonjene brane

 Andrey Nekrasov/Zuma Press/Profimedia/Andrey Nekrasov/Zuma Press/Profimedia

Najmanje 239 brana uklonjeno je u 17 zemalja u Europi 2021. godine, što je i rekordni broj za Stari kontinent.

U tome je prednjačila Španjolska sa 108 objekata izvađenih iz rijeka.

-Naši napori da ubrzamo uklanjanje brana diljem Europe postaju sve uspješniji. Sve veći broj vlada, nevladinih organizacija, tvrtki i zajednica prihvaća činjenicu da je uklanjanje brana alat za obnovu rijeke koji potiče biološku raznolikost i povećava otpornost na klimatske promjene- rekao je Pao Fernández Garrido, voditelj projekta za Svjetsku zakladu za migraciju riba, koji je pomogao izraditi godišnje izvješće Dam Removal Europe.

Procjenjuje se da na europskim rijekama postoji više od 1 milijun brana, a mnoge su izgrađene prije više od sto godina. Najmanje njih 150.000 je zastarjelo i nema nikakvu ekonomsku svrhu.

Brane blokiraju puteve migracije riba, što često dovodi do gubitka područja za razmnožavanje i smanjenja broja vrsta kao što su losos, pastrva i jegulja, što pak utječe na širu biološku raznolikost ekosustava. Rijeke slobodnog protoka također prenose hranjive tvari.

-Imamo stotine tisuća napuštenih barijera, što je sigurnosni problem. Brane utječu na kvalitetu vode i razine podzemnih voda, uzrokuju eroziju kanala i obale i nestanak plaža, stvaraju emisije stakleničkih plinova i dovode do smanjenja, pa čak i izumiranja populacija migratornih riba-dodao je Garrido.

Inače, Dam Removal Europe koalicija je sedam organizacija, uključujući Svjetsku zakladu za migraciju riba, WWF, Rivers Trust i Rewilding Europe, koja radi na obnavljanju zdravih rijeka slobodnog protoka diljem kontinenta. Najnovije izvješće pokazalo je da je 76% uklanjanja bilo malih brana i brana, ali je 24% bilo više od 2 metra. Tri zemlje – Portugal, Crna Gora i Slovačka – zabilježile su svoje prvo uklanjanje brana 2021.

Španjolska je 2021. uklonila 108 barijera sa svojih rijeka, uključujući 13 metara visoku branu Anllarinos, najvišu europsku branu izvađenu prošle godine.

-Španjolski zakon jedan je od najboljih za rješavanje brana. Španjolska ima zakon koji obvezuje vlasnika da plati uklanjanje infrastrukture nakon što je prestanu koristiti- rekao je Rafael Seiz iz WWF-og programa slatke vode za Španjolsku.

Uništenje brane dio je trenda uklanjanja zastarjelih barijera koje su zatrpale europske plovne putove. U listopadu je uz potporu dobrotvornog fonda Arcadia pokrenut Program Open Rivers, projekt vrijedan 42,5 milijuna eura za pružanje bespovratnih sredstava za potporu uklanjanju malih brana i obnavljanju riječnog toka diljem Europe. Prošlog mjeseca, Europska komisija objavila je vodič za države članice za identificiranje prepreka koje bi se mogle ukloniti kako bi se pomoglo u postizanju cilja vraćanja slobodnog toka 25.000 km rijeka do 2030. godine.

-Nove zelene politike imaju podršku Europskog parlamenta i ambiciozne ciljeve, ali na državama članicama je da se oni i ostvare- poručio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:18