VALTER FLEGO

Gotovo svi moćnici svijeta nalaze se u Glasgowu, a sve je teže vjerovati da su dorasli zadatku, kaže hrvatski europarlamentarac

Prosvjedi u Glasgowu

 Ewan Bootman/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Prvi tjedan konferencije je prošao i nisam ni malo zadovoljan. Očekivanja su itekako velika, ali optimizam nažalost nije. Trebaju nam konkretni i spasonosni zaključci te obvezujuća obećanja, kojih na pola konferencije još uvijek nema na vidiku, kaže hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego odgovarajući na upit o očekivanjima od UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP26.

-Jedino konkretno što smo čuli jest da se 20 zemalja, zajedno sa SAD-om i Kanadom, obvezalo na prekid financiranja fosilnih goriva u inozemstvu do kraja 2022., ali sporazum uključuje široku slobodu za sudionike da odrede vlastita izuzeća. Također, mnogi od vodećih globalnih podupiratelja tih projekata odbili su se potpisati. Druga stvar, više od 40 zemalja obećalo je postupno izbaciti ugljen. Do kada? Ne znamo, nema odgovora – ističe Flego.

Dodaje kako je konferencija u Glasgowu najveći diplomatski susret u britanskoj povijesti, ali njemu u ovom trenutku više djeluje kao trik za javnost, umjesto istinska prekretnica u borbi protiv klimatskih promjena.

-Gotovo svi moćnici svijeta nalaze se u Glasgowu, a sve je teže vjerovati da su dorasli zadatku. Koliko je još prirodnih katastrofa, izgubljenih života i klimatskih prosvjeda potrebno da shvatimo da je Glasgow možda posljednja šansa da spriječimo potpuni klimatski kolaps? - napominje zastupnik Flego.

- Tisuće i tisuće mladih prosvjeduju na ulicama diljem Europe i svijeta već drugi dan zaredom, poslušajmo te mlade što nam govore. Sad ili nikad! - poručuje hrvatski europarlamentarac iz Kluba zastupnika Renew Europe.

Valtera Flegu pitali smo i koji su najveći izazovi u borbi s klimatskim promjenama i očekuje li da će oni biti lako prevladani.

- Ništa neće biti lagano u ovoj klimatskoj bitci. Doveli smo se tu gdje jesmo i sad moramo kontinuirano i ustrajno tražiti izlaz iz najcrnjeg klimatskog scenarija. Moramo dostići ciljeve Pariškog sporazuma i drastično smanjiti emisije ugljičnog dioksida, moramo stati na kraj industriji fosilnih goriva jednom zauvijek, moramo pomagati zemljama u razvoju s energetskim zelenim promjenama koje su skupe i zahtjevne. Nismo ni blizu cilja dogovorenog Pariškim sporazumom od ograničenja globalnog zagrijavanja na najviše 1,5°C, a milijarde se i dalje troše na fosilna goriva. Istovremeno, obećanih 100 milijardi dolara najranjivijim zemljama još uvijek nije isporučeno – istaknuo je odgovarajući na naš upit.

Dodajmo kako će izaslanstvo Europskog parlamenta predvođeno Pascalom Canfinom (Renew, FR) boraviti od 8. do 13. studenog u Glasgowu na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:44