PORUKA EU PARLAMENTA

Prošli tjedan na COP26 bio je tjedan velikih izjava. Ovaj tjedan bi obećanja trebala staviti u praksu, poručio je Bas Eickhout

Bas Eickhout, zastupnik Europskog parlamenta

 Marcel Van Hoorn/Afp/Profimedia

Prije nego što su se zaputili u Glasgow na klimatski summit COP26, zastupnici Europskog parlamenta održali su video konferenciju za novinare gdje su dali kratki rezime onoga što se događalo u prvih tjedan dana konferencije. Ovom prilikom su se tako na ekranima ispred novinara pojavili Pascal Canfin (Renew, Francuska), predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), Bas Eickhout (Greens/EFA, Nizozemska), potpredsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i autor teksta Rezolucije uoči COP26 u Glasgowu, te Lídia Pereira (EPP, Portugal), članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i suizvjestiteljica Rezolucije uoči COP26 u Glasgowu.

Zastupnici su dali projekcije oko nastavka borbe za globalno smanjenje štetnih emisija, te odgovarali na pitanja novinara.

-Možemo čuti kako je COP26 propala, kako se nisu postigli nikakvi dogovori, te da se izgovaraju samo floskule. Druga strana, pak, govori kako su dogovorene velike stvari, te da je cijeli svijet složan kao nikada ranije. Istina je negdje u sredini. Momentum sigurno postoji, no kada se 150 država svijeta složi oko nečega to nikada ne ispadne u potpunosti onako kako se zamislilo. Postoji velika razlika između obećanja koje su dale države. No ni ta obećanja sama po sebi ne znače ništa. Prošli tjedan bio je tjedan velikih izjava. Najavljene su velike stvari. Ovaj tjedan je tjedan pregovora. Vrijeme je to kada bi obećanja trebala staviti u praksu. Zato će ovoga tjedna biti sve kompliciranije. Sada tek slijede prave stvari- kazao je Bas Eickhout.

Zastupnica Lídia Pereira izrazila je zabrinutost što na COP26 nema Rusije, niti Kine.

-Postignuto je nešto manje od očekivanog, no nada itekako postoji kako će se postići zadovoljavajući dogovor. Europa je postala predvodnik promjena. Vjerujem da u suradnji s drugim zemljama možemo zaustaviti rast temperature iznad 1,5 C. Pri tome nikoga ne smijemo izostaviti iz sporazuma. Zato je izrazito važna financijska pomoć zemljama u razvoju. Nije dovoljno da samo zemlje EU obave posao. Predsjednik Joe Biden vratio je Ameriku Pariškom sporazumu, i to je dobro, no sada moramo vidjeti kako će to izgledati u praksi- dodala je Pereira.

Pascal Canfin napomenuo je kako se ne može govoriti o odsustvu Kine i Rusije s Copa26, budući da su oni prisutni. Njihovi predsjednici nisu osobno nazočni, ali su prezentirali svoje izjave, a predstavnici tih država pregovaraju u Glasgowu, poput svih ostalih, objasnio je.

-Na summitu u Parizu cilj je bio održati globalno zagrijavanje ispod 3,5C. Zatim smo se spustili na 2,7C, da bi sada došli do samo 2C. Mislim da je to pokazatelj kako idemo u pravom smjeru. Europa nije po tome pitanju savršena, no najbolji smo na svijetu. Sada moramo prodati tu ideju ostatku država, uvjeriti ih i pokazati im kako je naš put ispravan. To je naša glavna misija na summitu COP26- optimističan je Canfin.

Na pitanje novinara kako će se države članice EU nositi s konkurencijom iz ostalih država u borbi za energente ako se u potpunosti okrenu zelenoj ekonomiji, zastupnici su bili jasni; o zelenoj ekonomiji ovisi i ekonomska budućnost EU.

- Cijene energije nisu i više nikada neće biti niske. To nam treba svima biti jasno. Treba nam zelena, obnovljiva energija, jer ćemo samo tako imati vlastitu energiju. Razmislite samo koliko je novca potrošeno na dobivanje energenata i energije iz država diljem svijeta, a u kojima uz to vladaju i nama neprihvatljive političke strukture. Jedini način da europska ekonomija opstane je Green deal. To nije samo ekološko pitanje, već i geopolitičko pitanje koje se tiče opstanka EU- poručio je Eickhout.

-Neka investiranja moraju se dogoditi. Za deset godina imat ćemo više obnovljivih izvora energije i moguće je ostati kompetitivan. To je realističan scenarij. Bit će pritiska, ali samo ako se držimo dogovorenih agendi možemo uspjeti. Ako se umiješa ideologija i počinjemo s besmislenim ispitivanjem, tada će biti teško. Neke države samo čekaju takvu priliku pa da odmah nastave s proizvodnjom fosilnih goriva- dodala je Pereira.

Novinari su upitali i kako EU misli doći do minerala za proizvodnju baterija, toliko potrebnih za implementaciju obnovljiv izvora energije.

-Europa je svjesna problema. Zbog toga je i osnovana European battery initiative. Europa je dugo bila naivna, misleći da će trgovina i nabava uvijek ići glatko. No već za vrijeme ove pandemije vidjeli smo da nije baš tako. S vremenom smo postali previše ovisni o drugima, no sada smo shvatili kako se moramo brinuti o vlastitoj proizvodnji. Tako je i s inovacijama pri proizvodnji baterija. Radimo i na puno ostalih inovacija i Europa se tu konačno mijenja na bolje.- elaborirao je Eickhout.

Canfin i Eickhout za kraj su se složili kako nuklearna energija nije dobra opcija, pogotovo ne za jugoistok Europe. Osim pitanja sigurnosti i zagađenja okoliša, takvi izvori energije pokazali su se i izrazito skupim za održavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:09