TOČKA BEZ POVRATKA

Pet najteže pogođenih područja uključuju područja uz sjeveroistočnu obalu SAD-a i Kanade, Somalije i Indonezije te Norveško more

Ilustracija

 Marie Cristabern Joyce Villamor/Alamy/Alamy/Profimedia

Ekstremna vrućina u svjetskim oceanima prešla je točku bez povratka, a ekstremne temperature su od 2014. postale novo normalno, stoji u novome istraživanju.

Znanstvenici su analizirali temperature površine mora tijekom posljednjih 150 godina, koje su porasle zbog globalnog zagrijavanja. Otkrili su kako su ekstremne temperature, koje su se prije jednog stoljeća, događale u samo 2 posto ukupnog vremena, nakon 2014. dogodile u najmanje 50 posto vremena. Otkrili su i da se u nekim područjima ekstremne temperature javljaju u čak 90 posto vremena.

-Pokazali smo da klimatske promjene nisu nešto što je neizvjesno i što bi se moglo dogoditi u dalekoj budućnosti, već da su one nešto što se upravo zbiva. Ekstremne klimatske promjene se odvijaju u oceanu, a on podupire sav život na Zemlji - kazao je Kyle Van Houtan iz Montereyja Bay Aquarium, SAD, autor istraživanja.

Van Houtan i njegov kolega ekolog Kisei Tanaka započeli su studiju jer su željeli procijeniti kako su ekstreme topline povezani s gubitkom šuma algi uz obalu Kalifornije.

Drugi znanstvenici izvijestili su još 2019. kako se broj toplinskih valova koji su utjecali na oceane naglo povećao, te da praktički ubija morske životinje jednako kao što " požari uništavaju ogromna područja šume".

Studija, objavljena u časopisu Plos Climate, ispitala je mjesečnu temperaturu u svakom dijelu oceana, stupanj po stupanj. Znanstvenici su zatim ispitali temperaturne zapise od 1920. do 2019. godine. Istraživači su godinu u kojoj je postotak ekstremnih vrućina prešao 50 posto nazvali "točkom bez povratka". Do 2019. godine udio globalnih oceana koji pat od ekstremnih vrućina iznosio je 57%.

-Očekujemo da će se trend rasta nastaviti. Ekstremne vrućine bile su posebno neugodne u južnom Atlantikom koji je prošao točku bez povratka 1998. To je bilo prije 24 godine što je zapanjujuće- rekao je Van Houtan.

Pet najteže pogođenih područja uključuju područja uz sjeveroistočnu obalu SAD-a i Kanade, Somalije i Indonezije te Norveško more.

-Nova studija je od velike pomoći jer istraživači gledaju površinske temperature. Otkriva da je došlo do velikog porasta ekstremne vrućine na površini oceana i da se ekstremi s vremenom samo povećavaju- kazao je profesor John Abraham sa Sveučilišta St Thomas u Minnesoti.

I Europska unija uspostavila je okvir za zaštitu morskog okoliša, doneseno je više strategija i direktiva kojima se želi smanjiti otpad, zaštititi prirodu i bioraznolikost, potaknuti kružno gospodarstvo.Tako se primjerice Direktivom (EU) 2019/904 Europskog parlamenta, usvojenom 5. lipnja 2019., želi spriječiti i smanjiti utjecaj određenih proizvoda od plastike na okoliš, posebno vodni okoliš, kao i na ljudsko zdravlje, te promicati prijelaz na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:37