KRIMINAL I PLASTIKA

Pogrešno deklariranje i prikrivanje opasnog i mješovitog otpada, pranje novca, financijski kriminal i korupcija, kriminalna su djela povezana s industrijom transporta plastičnog otpada

Plastični otpad

 Science Photo Library/Sciencephoto/Profimedia

Novo izvješće Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GITOC) otkrilo je kriminalnu pozadinu u tokovima transporta plastičnog otpada. Pogrešno deklariranje i prikrivanje opasnog i mješovitog otpada, pranje novca, financijski kriminal i korupcija, kriminalna su djela povezana s industrijom plastičnog otpada.

Transport plastičnog otpada diljem svijeta unosan je biznis. Očekuje se da će samo globalno tržište reciklirane plastike dosegnuti 50,4 milijarde dolara (44 milijarde eura) do 2022. Stoga nije ni čudo, vjeruju pri GITOC-u, da kriminalci žele iskoristiti rastuću poslovnu priliku.

Manje od 20 posto plastike reciklira se u svijetu. EU proizvede oko 53 milijuna tona plastičnog otpada svake godine – daleko više nego što se može obraditi kod kuće. Tu u igru ulaze brokeri, treća strane koje povezuju tvrtke s dobavljačima plastičnog otpada. Oni su odgovorni za organiziranje slanja zabranjenih otpadnih proizvoda u zemlje, poput Malezije i Filipina, koje ga ne mogu preraditi, objašnjava izvješće. Korumpirani lučki dužnosnici također imaju svoju ulogu u tom procesu.

Tako je ranije ove godine, jedna od najvećih tvrtki za otpad u Ujedinjenom Kraljevstvu, Biffa Waste Management Service, optužena za krijumčarenje ljudi iz Poljske u UK. Nadalje, bivši broker otkrio je GITOC-u da se mala tvrtka za otpad sa sjedištem u Londonu koristi kao paravan za prostituciju i trgovinu drogom. Tvrtka navodno šalje plastični otpad partnerskoj tvrtki u Turskoj, gdje su kokain i druge droge skrivene unutar otpada kako bi se izbjeglo otkrivanje.

Europski parlament je 2019. odobrio novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Države članice morat će do 2029. godine ponovno moći prikupiti 90 % upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 % materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će se moći reciklirati. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30 %.

Ovim se dogovorom ujedno daje prednost primjeni načela „onečišćivač plaća”. To se osobito odnosi na proizvođače duhana, koji će morati preuzeti veću odgovornost. Novi će se režim primjenjivati i na ribolovni pribor kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih na moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:54