EDUKACIJA O OKOLIŠU

Ciljani korisnici su osobe u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja te same obrazovne ustanove

Inicijativa UniCompoST i udruga Alumni Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu žele pružiti cjelovitu sliku

 Ante Cizmic/Cropix

Inicijativa UniCompoST i udruga Alumni Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu u ovoj godini, do 31. prosinca 2022., provode projekt “UniCompoST Učionica” financiran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

Kako su pojasnili, ciljani korisnici su osobe u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja te same obrazovne ustanove. Projekt se temelji na kreiranju i provedbi okolišno-usmjerenog neformalnog učenja za osobe u sustavu obrazovanja, a koji obuhvaća temeljni teorijski aspekt koji će biti dostupan na e-learning platformi i praktičnih edukacija na terenu, u školama.

Fokus u pripremi edukacijskih scenarija, navode, stavlja se na gospodarenje otpadom, metode obrade i recikliranja otpada, kružno gospodarstvo, proizvodnje organskog gnojiva i indoor vrtlarenja.

- Na ovaj način korisnicima/sudionicima na edukacijama želimo dati cjelovitu sliku - od otpada do sirovine, kruženje tvari u prirodi, smanjenje eksploatacije resursa, smanjenje ekološkog otiska. Opseg projekta i konkretni učinci na korisnike projekta u skladu su sa EU direktivama o gospodarenju otpadom, Europskim zelenim planom, Paketom kružne ekonomije i UN ciljevima održivog razvoja – poručuju iz UniCompoST-a i udruge Alumni Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

image

UniCompoST učionica

UniCompoST

Kako informiraju, program neformalnih edukacija o okolišu sastoji se od 4 interaktivne radionice, realizirane i u formatu video edukacija i u vidu konkretnih radionica u školama:

1) Gospodari otpadom kao profesionalac - ciljani korisnici naučit će kako i zašto odvajati otpad, na praktičan način će preko uzročno-posljedičnih veza naučiti sve korake u gospodarenju otpadom te kako u vlastitom domu otpad pretvoriti u vrijednu sirovinu.

2) Otpadom do nove sirovine - ciljani korisnici na praktičan način će naučiti kako reciklirati otpadni papir i otpadnu plastiku i od reciklata proizvesti novi proizvod.

3) Kompostiranje i organska gnojiva u tren oka - ciljani korisnici na praktičan će način naučiti kako pravilno postupati i obraditi biootpad koji svakodnevno proizvode u svom domu te kako ga pretvoriti u korisno organsko gnojivo koje mogu upotrijebiti pri sjetvi i sadnji kućnog bilja ili održavanju zelenih površina u sklopu svog doma. Također će naučiti kako proizvesti vlastite eko preparate za prihranu i zaštitu povrtlarskih kultura od bilja koje u prirodi obitava kao korov.

4) Zaokruži svakodnevnicu: od biootpada do svježeg bilja - ciljani korisnici će kroz rad na edukativnom uređaju naučiti kako implementirati kružnu ekonomiju u svoj život, kako svesti proizvodnju otpada u svakodnevnom životu na minimum te kako pri tome uzgojiti svoje vlastito bilje na primjeru lisnatog bilja.

Nadalje, pokretači ove učionice ističu kako kroz provedbu projekta žele 1) educirati osobe o cjelovitom gospodarenju otpadom i tehnikama recikliranja otpada, 2) povećati svijest o nužnosti ispravnog postupanja s otpadom, 3) potaknuti korisnike na implementaciju koncepta kružnog gospodarstva u svakodnevni život i aktivnosti i 4) potaknuti uvođenje praktičnih aspekata okolišno usmjerenog obrazovanja u obrazovnim ustanovama.

Projekt se izvodi u tri faze, usklađene sa trajanjem školske godine, pri čemu se na proljeće i jesen aktivnosti održavaju u osnovnim i srednjim školama u Splitu, dok su aktivnosti preko ljeta otvorene za sve zainteresirane.

Prijave za obrazovne ustanove nalaze se na web stranici UniCompoST Učionica, dok će se prijave za sve ostale sudionike otvoriti naknadno, poručili su.

Dodajmo kako Europske snage solidarnosti pružaju priliku mladima da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro i iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te da istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine. Kad su prošle godine potvrdili odluku da se 2022. u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade, zastupnici Europskog parlamenta osigurali su dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

“Solidarnost među građanima Unije i među državama članicama jedna je od općih vrijednosti na kojima je Unija izgrađena. Ta zajednička vrijednost usmjerava djelovanja Unije i pruža joj nužno jedinstvo za suočavanje s trenutačnim i budućim društvenim izazovima, koje su mladi Europljani voljni pomoći rješavati iskazivanjem solidarnosti na djelu. Solidarnost također potiče interes mladih za zajednički europski projekt. Načelo solidarnosti utvrđeno je u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji (UEU) i preambuli Povelje Europske unije o temeljnim pravima”, navedeno je u Uredbi (EU) 2018/1475 Europskog parlamenta i Vijeća od 2. listopada 2018. o utvrđivanju pravnog okvira Europskih snaga solidarnosti.

Tom uredbom uspostavljen je program za djelovanje Unije pod nazivom Europske snage solidarnosti kao temelj za ostvarivanje pozitivne društvene promjene pružanjem podrške zajednicama pojedinaca i subjektima koji su posvećeni jačanju solidarnosti diljem Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:20