KVALITETA ZRAKA

Brojna istraživanja pokazala su i kako zagađenje zraka u državama poput Indije građanima oduzima čak šest godina života
Ilustracija, onećišećnje zraka
 -/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smanjila je razinu preporučenih granica štetnih čestica u zraku i pozvala države da se uhvate u koštac sa zagađenim zrakom i tako spase milijune života.

U prvom ažuriranju u posljednjih 16 godina, WHO je gornje granice za preporučene razine dušikovog oksida (N2O) koju uglavnom proizvode dizelski motori, smanjio za čak 75 posto.

Da su nove preporuke opravdane potvrđuje veliki broj dokaza i istraživanja, tvrdi Guardian. Brojna istraživanja su tako pokazala i kako zagađenje zraka ljudima diljem svijeta u prosjeku oduzima dvije, a u državama poput Indije čak šest godina život.

Zagađenje zraka godišnje ubije najmanje 7 milijuna ljudi, a zdravstveni sustav stoji trilijune dolara godišnje. Više od 90% svjetske populacije već udiše zrak čije su razine onečišćenja daleko iznad smjernica WHO -a iz 2005. godine.

Europski Parlament zabrinut je zbog neprovođenja Direktive o nacionalnim gornjim graničnim vrijednostima emisija, te upozorava da od 2010. nisu pokrenuti postupci zbog povrede obveze u pogledu emisija iznad gornjih graničnih vrijednosti utvrđenih Direktivom o nacionalnim gornjim graničnim vrijednostima emisija, iako tri države članice nikada nisu prijavile emisije amonijaka ispod njihove gornje granice

Zato je pozivao je Komisiju da poduzme pravne korake čim sazna da se propisi EU-a o kvaliteti zraka ne provode i da brzo reagira pokretanjem sudskih postupaka i sankcijama kad se utvrde povrede

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:41