10 razloga zašto posjetiti Speleon – Centar podzemne baštine tijekom proljeća

promo

 Dinko Neskusil

Proljetni praznici su pred vratima, pa je ovo idealno vrijeme za planiranje vikend izleta u prirodu cijele obitelji. Baraćeve špilje dobile su nastavak svoje priče, Speleon – Centar podzemne baštine! Obilazak posjetiteljskog centra Speleon možete kombinirati s ostalim sadržajima- prekrasnom šetnjom po označenim kružnim pješačkim stazama, badmintonom, dječjim igralištem, malonogometnim terenom, uživanju u ležaljkama i pikniku…

image

promo

Josip Durdov/
image

promo

Patricia Rubčić/
image

promo

Patricia Rubčić/
image

promo

Patricia Rubčić/

Spoj povijesti, prirode i tehnologije pronaći ćete u posjetiteljskom centru Speleon u sklopu Baraćevih špilju. Ovaj edukativni centar, prvi takvog tipa u Hrvatskoj vratiti će vas desetak tisuća godina unatrag i pružiti vam informacije o našoj planeti za koje još možda niste čuli.

image

promo

Dinko Neskusil/
  1. Lokacija - Iz Zagreba si tu za manje od 2 h (130 km), a samo malo duži put je iz Zadra (150 km) ili Rijeke (170 km). Kad dođete u Rakovicu, u centru skrenite lijevo, ako dolazite iz smjera Zagreba. Odnosno, desno ako dolazite iz smjera Zadra i pratite znakove za Speleon – Centar podzemne baštine i Baraćeve špilje.
  2. Destinacija – Ukoliko posjećujete Nacionalni park Plitvička jezera, planirajte produljiti boravak u destinaciji za još jedan dan. Baraćeve špilje i posjetiteljski centar Speleon nalaze se na svega 20 minuta vožnje od Plitvičkih jezera.
  3. Sve na jednom mjestu – u posjetiteljskom centru očekuju vas besplatan parking, dječja igraonica, suvenirnica s autentičnim i lokalnim proizvodima, caffe i snack bar s ponudom lokalnih slastica i napitaka. Na izletištu vas očekuje prostor za piknik u sjeni smreke te žubor potoka, kao i dječje igralište, badminton teren, prostor za rekreaciju te pješačke staze.
  4. Nije potrebna rezervacija termina - za organiziranje posjeta dovoljne su dvije odrasle osobe uz pratnju vodiča. Ulaznice nije potrebno kupovati unaprijed jer se obilazak organizira prilikom dolaska posjetitelja. Vodič vas dočekuje na info pultu, pruža vam osnovne informacije prije kupnje ulaznica te vas vodi u obilazak u trajanju od 45 do 60 minuta.
  5. Zakoračite u ledeno doba – lavovi, hijene, špiljski medvjedi.. samo su neke od životinja koje su nekada nastanjivale naše područje. Životinjske nalaze iz razdoblja ledenog doba, pronađene u Gornjoj Baraćevoj špilji sada možete vidjeti u hiperrealističnom obliku i susresti se oči u oči s tim velikim zvjerima.
  6. Vikend izlet – Baraćeve špilje dobile su nastavak svoje priče! U posjetiteljskom centru Speleon vidjet ćete izumrle prapovijesne životinje u hiperrealističnom obliku, brojne arheološke i paleontološke nalaze te suvremene tehnološke modele interpretacije. U slučaju kišnih dana posjetiteljima su na raspolaganju sadržaji unutar posjetiteljskog centra, besplatna igraonica za djecu, speleoteka – prva Hrvatska speleološka knjižnica, suvenirnica, caffe i snack bar. Ukoliko želite više vremena boraviti u prirodi na raspolaganju vam je dječje igralište, badminton teren, malonogometno igralište. Tri uređene, kružne pješačke staze, različitih duljina. Caffe i snack bar u sjeni smreke te prostor za piknik uz žubor potoka. Istražite i ponudu smještaja u našoj okolici, od specifičnih kućica na drvetu do brojnih hotela, uređeni kampovi s bazenima i brojnim sadržajima za djecu.
  7. Aktivni odmor - ukoliko odlučite provesti vikend unutar destinacije, aktivnosti vam neće nedostajati. U neposrednoj blizini nalaze se dva adrenalinska parka, najam quad vozila, najam bicikala i organizacija vođenih biciklističkih izleta, a moguće je organizirati i jahanje plitvičkim dolinama. Svakako preporučujemo da, uz prethodnu najavu, posjetite i ranč Dolina jelena na području Drežnik Grada gdje možete iz blizine vidjeti i hraniti jelene.
  8. Pristupačnost -sadržaj posjetiteljskog centra prilagođen je svim uzrastima te osobama s invaliditetom. Obilazak je moguć samo uz pratnju vodiča, čija je interpretacija također prilagođena svim dobnim skupinama.
  9. Autentičnost – Speleon je jedini Centar podzemne baštine u Hrvatskoj. Jedinstven doživljaj podzemlja na samoj površini zemlje. Multimedijalni centar krije pravi knjiški dragulj – prvu hrvatsku speleoteku, biblioteku s impozantnom zbirkom od 6500 knjiga, prevedene na preko 30 jezika.
  10. Iskustvo naših posjetitelja - Posjetiteljski centar otvoren je u 2023. godini a do sada je na Googlu prikupio više od 350 recenzija s prosječnom ocjenom 4,9/5,0!
image

promo

Dinko Neskusil/
image

promo

Dinko Neskusil/
image

promo

Josip Durdov/
image

promo

Krešo Šarić/
image

promo

Krešo Šarić/

Pročitajte što su rekli posjetitelji:

"Odlično mjesto za izlet sa djecom!:) Voditelj nam je sve lijepo i detaljno objasnio, uz prikladne šale kako bi nam bilo još zanimljivije. Smatram da je super što je tura vođena (cca 45min) jer sami ne bismo mogli puno toga shvatiti. Sve preporuke! Lika je divna, Speleon je predivan!“

„Lijepo, moderno, ugodno i zanimljivo! Tura traje 45min do 1h, ovisi … osoblje predivno, osjećali smo se zaista prekrasno i dobrodošlo. Vodič Marko odličan, spontan i opušten sa puno znanja. Ekipa, hvala na svemu“

"Super, posebno za obiteljsku turu u kombinaciji sa Baraćevim špiljama“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:00