U Nedjeljnom Jutarnjem

Darujemo Mjesečev sjetveni kalendar za 2023. godinu

Pogodan je za početnike, ali i iskusne poljoprivrednike koji uz poštivanje prirodnih procesa i ciklusa žele uzgojiti hranu u svom vrtu

SJetveni kalendar

Jutarnji list ove nedjelje, 15. siječnja, svim čitateljima na dar donosi poster Mjesečeva sjetvenog kalendara za 2023. godinu! Riječ je o kalendaru koji već petu godinu zaredom, uz partnera tvrtku Pevex, izrađujemo prema podacima "Sjetvenog priručnika" Marije Thun i uz odobrenje tvrtke Ajda Zagreb d.o.o. koja ga izdaje u Hrvatskoj.

Mjesečev sjetveni kalendar za 2023. godinu donosi najdetaljnije upute za sve grane poljoprivrede, osobito za pogodno vrijeme sjetve i sadnje, i oslanja se na biodinamičku metodu, a svake se godine prilagođava prateći Mjesečeve mijene i kretanje planeta. Inspiriran je naukom dr. Rudolfa Steinera koji je postavio temelje biodinamičke poljoprivrede. Antropozofska načela - Pojam biodinamika potječe od grčkih riječi bios, što znači život, i dinamika, što znači energija. Sama biodinamička poljoprivreda nastala je u 20-im godinama 20. stoljeća i temelji se na Steinerovu uvjerenju o antropozofiji, proučavanju čovjeka i njegova duhovnog odnosa sa svemirom - objašnjava krajobrazni arhitekt i permakulturni dizajner Ivan Juratek koji i sam, na svojem imanju nedaleko od Zagreba, primjenjuje neka korisna načela biodinamičke metode uzgoja. Rudolf Steiner rodio se u Međimurju, u Donjem Kraljevcu, 1861. godine.

Začetnik je antropozofskog pokreta, a njegovi interesi, promišljanja i praktična djela pružala su se u gotovo sva područja ljudskog interesa, poput filozofije, psihologije, duhovnosti, etike, sociologije, medicine, arhitekture i poljoprivrede. Zajednička osobina njegova rada naglašena je duhovna dimenzija i intuitivan odnos prema svijetu koji nas okružuje. - Samo godinu dana prije njegove smrti, 1924., obratila mu se grupa poljoprivrednika nakon što je primijetila nagli pad plodnosti sjemena, smanjenje uroda i narušeno zdravlje životinja. Kao svojevrstan odgovor Steiner je održao brojna predavanja i tzv. poljoprivredni tečaj na kojem je imanje definirano kao samodostatan i zaokružen živi organizam - kaže Juratek, dodajući da je osnovna Steinerova teza bila postojanje "životne snage" u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, a oni utječu na živa bića. Čovjek putem tako uzgojene hrane u organizam unosi ‘kozmičke sile‘ koje imaju djelovanje na biljke i životinje. Zvijezde imaju svoje međudjelovanje na Zemlju i na pojave na Zemlji posredno preko planeta. Smatrao je da je hranjivost namirnica u padu te da mineralna gnojiva i pesticidi ‘oduzimaju životnost bilju‘ - objašnjava.

Utjecaj planeta nakon poljoprivrednog tečaja osnovana je skupina Pokusni krug antropozofskih poljoprivrednika, za ispitivanje smjernica. U drugoj polovici 20. stoljeća Maria Thun i Matthias K. Thun razvili su i ispitali Steinerove tvrdnje o utjecaju nebeskih tijela na pojedine dijelove biljke. Na temelju dobivenih rezultata svake se godine objavljuje sjetveni kalendar. Iako utjecaj Mjeseca na rast i razvoj biljka nije znanstveno ispitan, mnogi se vrtlari diljem svijeta u uzgoju biljaka oslanjanju upravo na biodinamičku metodu, vjerujući da Mjesec utječe na rast njihovih usjeva. Mjesečev sjetveni kalendar prikladan je za početnike, ali i iskusne poljoprivrednike koji uz poštivanje prirodnih procesa i ciklusa žele uzgojiti hranu u svojem vrtu.

Kalendar je izrađen prema podacima "Sjetvenog priručnika" Marije Thun uz odobrenje tvrtke Ajda Zagreb d.o.o. koja ga izdaje u Hrvatskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:13