GRILL MAJSTOR U TREN

Roštilj je zaštitni znak ljeta, a mi vam otkrivamo kako pripremiti idealan burger i hot dog

Promo
 Styxclick

Stigla je aktivnost koja je omiljeni ljetni sport – roštiljanje! Ovaj pravi kulturološki fenomen ujedinjuje druženje s prijateljima i obitelji uz izvrsnu klopu, pokoju čašicu pića i dobru atmosferu koja može potrajati čitav dan. A kako bi sam doživljaj ispao vrhunski, zablistajte svojim sposobnostima grill majstora o čijem će se roštilju pričati još danima!

Prva i osnovna stvar uspješnog roštilja je priprema hrane, a uz klasične odreske, ražnjiće i povrće, oduševite ekipu s pripremom vrhunskih burgera i hot dogova. Burgeri možda na prvu zvuče malo izazovno, ali donosimo vam nekoliko trikova kako da ispadnu sočni, ukusni i za prste polizati, baš kao i vrhunske kobasice koje čine hot dog!

Što čini savršen burger?

Tajna dobrog hamburgera je svježe mljeveno meso s idealnom količinom od 20 posto masti kako bi dobio taj specifičan sočni okus. Meso pripremite tako da ga u posudi ravnomjerno začinite soli i paprom te Vegeta Natur Burger Classic začinom koji ujedinjuje sve okuse roštilja. Slobodno dodajte još sjeckanog luka, češnjak, a poseban sastojak je žličica Podravka senfa. Nakon što ste meso začinili, rukama oblikujte hamburgere da su na rubovima debeli približno 2 cm, u sredini približno 1 cm. Također, u sredini napravite udubljenje prstom. Tijekom pečenja, udubljenje nestaje jer se meso skupi i dobit ćete finu ravnu pljeskavicu za burger. Dodatan trik je da pripremljeno meso stavite u hladnjak kako bi ostalo kompaktno i ne bi se raspalo.

image
Promo
Lauripatterson

Ono na što treba pripaziti tijekom roštiljanja jest da roštilj bude potpuno vruć kako bi se meso idealno ispeklo. Ne brinite kada tijekom pečenja iz hamburgera kapa vruća mast, a nemojte ga previše okretati kako se meso ne bi isušilo. Vrijeme pečenja ovisi o stupnju zapečenosti, koju želite postići. Za rare burger pecite dvije minute sa svake strane, za medium rare pecite tri minute, za medium četiri minute i za zapečenost well done pet minuta sa svake strane.

Kad ste ih ispekli, ostavite ih da odstoje desetak minuta kako bi se sokovi potpuno opustili i da možete uživati u savršenoj rapsodiji okusa. Pripremite peciva, dodajte Podravka ajvara, zelene salate, rajčice, paprike ili čega god poželite od dodataka.

image
Promo
Rez-art

Nakon pečenja hamburgeri trebaju odstajati 5 do 10 minuta. U tom vremenu se proces kuhanja u mesu nastavlja, sokovi, koji se za vrijeme pečenja nakupe ispod kore hamburgera prerasporede se po cijelom hamburgeru i tako osiguraju potpunu sočnost mesa.

Kako ne presušiti hot dog?

Kobasice sa žara su poslastica sama za sebe, a zašto se ne bi poigrali s brojnim okusima? Hot dog ne mora biti klasična hrenovka, već možete koketirati s brojnim okusima. Od pikantnih poput Pepice, preko Grofice s finim začinima pa sve do onih punjenih sirom kao što je Zdenka ili do one koja kombinira špinat. Ali, ono kod čega trebate pripaziti je priprema kobasica. Jedna od najčešćih pogrešaka kada pripremamo roštilje jest da nam kobasice budu pretjerano suhe. Do toga dolazi kada želimo biti potpuno sigurni jesu li dovoljno pečene pa ih režemo nožem ili bodemo vilicom kako bi se uvjerili da unutrašnjost nije ostala sirova. Zahvaljujući tim dubokim rezovima, dobit ćete sasušenu kobasicu jer će kroz rez iscuriti svi sokovi. Jedan od odličnih načina provjere jest vrlo lagano zabosti vilicu u meso koje pečete te je potom prisloniti na usne. Ako je vilica vruća – meso je pečeno i spremno za klopanje.

image
Promo
Jenifoto

Uz hamburgere i kobasice, ali i bilo koje drugo jelo s roštilja, poslužite svježe salate i nezaobilazne umake poput ajvara, kečapa i senfa. Naravno, prilagodite prema svom ukusu jačinu, ali idealna je kombinacija jakih i blagih okusa. I dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:41