Sve što trebate znati o ginekološkim pregledima. Koji su najvažniji i kada biste ih trebali obaviti?

Vrlo je važno imati dobrog ginekologa - bez obzira u kojem desetljeću života se nalazili. Osim stručnog znanja, profesionalizma, važan je i empatičan pristup liječnika vama i vašem zdravlju kako biste mu mogli u potpunosti vjerovati. Renomirani zdravstveni stručnjaci Poliklinike Magnolija razumiju da je svaka pacijentica specifična te možete očekivati vrhunsku njegu i individualizirani, holistički pristup.
 Poliklinika Magnolija

Ovo su najvažniji pregledi i pretrage za zdravlje žene u svakoj životnoj dobi kako biste neometano koračali kroz život.

Kada je vrijeme za prvi posjet ginekologu u životu?

Tinejdžerice su osjetljiva skupina i prvi posjeti ginekologu trebaju biti ugodno iskustvo. Djevojke bi trebale prvi ginekološki pregled obaviti između 13 i 15 godine starosti. Sasvim je normalan osjećaj nervoze zbog prvog posjeta ginekologu. Profesionalno i stručno osoblje Poliklinike Magnolija svojim iskustvom jamči kvalitetnu njegu i obziran pristup pacijenticama koje prvi put dolaze u ordinaciju Poliklinike.

Za spolno aktivne djevojke i žene starije od 20 godina - PAPA test

Spolno aktivne djevojke i žene starije od 20 godina, trebale bi se podvrgnuti PAPA testu kako bi briga o spolnom i reproduktivnom zdravlju bila primjerena. PAPA test je jednostavna medicinska pretraga, neinvazivnog karaktera kojom se uzima malen uzorak površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Uzorak stanica se analizira u citološkom laboratoriju te služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice. PAPA testom je moguće vidjeti različite upalne promjene, ali i rano otkriti rak vrata maternice. Liječnici preporučuju testiranje PAPA testom svakih godinu do dvije.

Ovaj jednostavan test možete obaviti u Poliklinici Magnolija.

Kada obaviti prvi pregled u trudnoći i koliko učestalo biste trebali na preglede?

image
Poliklinika Magnolija

Više nema sumnje. Postat ćete roditelji. Ovo je jedan od najvažnijih pregleda u vašem životu koji ćete sigurno pamtiti jako dugo.

Prvi pregled biste trebali dogovoriti i napraviti što prije. Preporuke za pregled rizičnih trudnoća su do šestog tjedna trudnoće dok je kod zdravih trudnica potrebno obaviti pregled do osmog tjedna trudnoće.

Na prvom pregledu će vam liječnik uzeti anamnezu, izračunati trajanje trudnoće i na temelju toga izračunati termin porođaja. Obavit ćete i ginekološki pregled. Ako nemate nalaz PAPA testa u posljednjih godinu dana, uzet će se i PAPA test. Mjere vam se i krvni tlak, tjelesna visina i težina, izračunava se indeks tjelesne mase (BMI) i provjerava se ima li bjelančevina u mokraći. Analizirat će vam se i kompletna krvna slika. Ovo je standardna procedura koju prolazi svaka buduća majka.

80 posto trudničke populacije spada u kategoriju zdravih trudnica s neugroženom trudnoćom. Za njih se pregledi obavljaju jednom mjesečno, svakih mjesec dana sve do 28. tjedna trudnoće, a nakon toga su pregledi učestaliji i obavljaju se svaka tri tjedna do 36. tjedna. Nakon 36. tjedna ćete na pregled u 38. tjednu, a nakon toga slijede pregledi svakih tjedan dana do termina.

U Poliklinici Magnolija možete sigurno voditi trudnoću od prvog do zadnjeg dana, pratiti kako se vaše dijete razvija i raste.

image
Poliklinika Magnolija

3D i 4D ultrazvuk

Većina žena će tijekom trudnoće napraviti barem jedan ultrazvuk kao dio rutinske prenatalne njege. Ultrazvuk je metoda koja koristi zvučne valove kako bi kreirala sliku na vanjskom monitoru te se koriste za procjenu fetusa i dijagnozu potencijalnih komplikacija. Ultrazvuk se rutinski izvodi najmanje jednom u trudnoći, najčešće tijekom drugog tromjesečja između 18 i 22 tjedna, ali većina trudnica obavlja ga i redovito mjesečno jednom. Standardno su se do nedavno koristili dvodimenzionalni ultrazvuci, ali posljednjih godina su hit 3D i 4D ultrazvuci. 3D uređaji spajaju nekoliko različitih 2D slika snimljenih iz različitog kuta, dok je 4D ultrazvuk isti kao i 3D ultrazvuk, samo što je njegova slika pokretna.

Ove višedimenzionalne tehnike otkrivaju više internih i eksternih detalja kao što su srčane stijenke, protok krvi te koža ili oblik usta. Ovakvim oblicima ultrazvuka možete vidjeti svoje buduće dijete kako se smije ili zijeva, a to je nešto što vam uobičajena ultrazvučna 2D metoda ne može pokazati. Također - dubina detaljizirane slike je učinkovita u otkrivanju različitih problema i abnormalnosti kod djeteta.

Poliklinika Magnolija koristi najmoderniji ultrazvučni uređaj GE Voluson E10 koji nudi HDLive snimke u visokoj rezoluciji, a napredan softver daje još vjernije vizualizacije vašeg stanja. Uz prednosti 3D i 4D tehnika prikaza ultrazvučnih uređaja, poliklinika Magnolija osigurava najveću moguću urednost vaše trudnoće.

Ako kojim slučajem imate neuobičajena krvarenja iz maternice, važno je što prije otkriti o čemu se radi. Tu će uvelike pomoći 3D i 4D prikazi. Nažalost je upravo neuobičajeno krvarenje iz maternice jedna od najčešćih tegoba u žena reprodukcijske dobi. Smatra se da više od 30 posto žena pati od nekog oblika neuobičajenog krvarenja iz maternice u nekom razdoblju svog života. Takva krvarenja narušavaju svakodnevne aktivnosti i utječu na kvalitetu života, a ponekad mogu uzrokovati i sekundarnu anemiju. Uz pomoć redovitih ginekoloških pregleda, moguće je i isključiti potencijalnu zloćudnu bolest koja može biti uzrok nepravilnom krvarenju.

Ako je neuobičajeno krvarenje iz maternice problem koji i vas muči, znajte da niste u tom problemu usamljeni. A ginekolozi u Poliklinici Magnolija vam svakako u tome mogu pomoći.

Niste sigurni bolujete li od endometrioze? Ovo je tihi poremećaj koji je dobro što ranije dijagnosticirati

Endometrioza je često bolan poremećaj u kojem sluznica maternice, tkivo koje inače oblaže unutrašnjost maternice, raste i s vanjske strane maternice. Često se to tkivo tada može pronaći i na jajnicima, jajovodu i ostalim tkivima koji se nalaze unutar zdjelice. Kada bolujete od endometrioze, krivo smješteno tkivo se zadebljava, raspada te krvari kao pri svakom menstrualnom ciklusu, ali problem je što to tkivo ne može napustiti organizam te se taloži u organizmu i prekriva druge organe. Endometrioza može biti uzrok ozbiljne boli, poglavito tijekom menstruacije, a može doći i do problema s plodnosti. Učinkoviti tretmani su dostupni, ali pomaže ako se problem dijagnosticira što ranije.

Endometrioza je postala veliki javnozdravstveni problem i sve je veći broj relativno mladih žena koje boluju od endometrioze. Kronična zdjelična bol utječe na kvalitetu života, a manifestira se kao nenormalno krvarenje iz maternice, bol prilikom spolnih odnosa ili kao bol i pritisak u zdjelici. Od pojave prvih simptoma do dijagnoze endometrioze u prosjeku prođe čak osam godina, a to dodatno komplicira klinički aspekt bolesti. Kvalitetna dijagnostička obrada je od presudne važnosti. U poliklinici Magnolija dijagnostici endometrioze i liječenju žena s endometriozom, pridaju posebnu pažnju u sklopu brige za cjelokupno žensko zdravlje.

Poliklinika Magnolija nudi čitav niz dijagnostičko-terapijskih rješenja kako bi udovoljila posebnim potrebama žena. Priznati zdravstveni stručnjaci i najsuvremenija medicinska oprema su jamstvo cjelovite zdravstvene skrbi. U novouređenom prostoru u zagrebačkoj Dubravi možete pronaći najveći privatni dijagnostičko-terapijski centar u tom dijelu Zagreba i okolice.

Preglede uklopite u vaš uobičajeni dnevni raspored, u Poliklinici Magnolija nema višesatnih čekanja na red. Stručnost i kvaliteta usluge su na visokoj razini te se možete potpuno opustiti i posvetiti se onom što je uistinu važno - vašem zdravlju.

Naručite se za pregled na broj telefona 01 6268 348 ili putem kontakt forme na službenoj stranici.

image
Poliklinika Magnolija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:07