Sveobuhvatna rekonstrukcija ekstremiteta kod ortopedskih karcinoma

 Zdravstvena grupacije Acıbadem

Sveobuhvatna rekonstrukcija ekstremiteta odnosi se na kirurški postupak ponovne izgradnje oštećenog ekstremiteta poput ruke, šake, noge ili stopala. Za ovakve vrste operacija neophodno je uključiti napredne tehnike i materijale kojim će se omogućiti vraćanje oblika i funkcije zahvaćenog ekstremiteta.

Uzroci za provođenje postupka sveobuhvatne rekonstrukcije ekstremiteta mogu biti razni a mogu uključiti i sljedeće slučajeve:

Traumatske ozljede: Operacije rekonstrukcije ekstremiteta često se izvode kako bi se popravile traumatske ozljede kao što su prijelomi, dislokacije i ozljede mekog tkiva.

Tumori: U nekim slučajevima, tumori ili kancerozne izrasline mogu zahtijevati uklanjanje ekstremiteta, koji se može rekonstruirati kirurškim tehnikama.

Kongenitalne anomalije: Neki ljudi rođeni su s deformitetima ili anomalijama ekstremiteta koji se mogu ispraviti rekonstruktivnom kirurgijom.

Degenerativna stanja: Određena degenerativna stanja, poput osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa, mogu uzrokovati značajna oštećenja zglobova i drugih struktura ekstremiteta, što može dovesti do rekonstruktivne operacije kako bi se ublažila bol i vratila funkcija.

Svaka sveobuhvatna kirurška rekonstrukcija ekstremiteta obično uključuje tim stručnjaka, uključujući kirurge ortopede, plastične kirurge te fizioterapeute. Specifične tehnike i materijali koji se koriste u postupku ovise o pojedinačnom slučaju, ali mogu uključivati presađivanje kosti, zamjenu zgloba, rekonstrukciju mekog tkiva.

Nakon sveobuhvatne kirurške rekonstrukcije ekstremiteta slijedi dugotrajni proces oporavka, koji također zahtijeva opsežnu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju kako bi se obnovio raspon pokreta, snaga i funkcija zahvaćenog ekstremiteta. Kombinacijom pravilne njege i terapije, najveći broj pacijenata ostvaruje izvrsne rezultate i značajno poboljšanje kvalitete života.

Ortopedski karcinomi i postupak dijagnosticiranja

U usporedbi s drugim kacinomima, rak kostiju nije toliko čest. U deset dobroćudnih tumora kostiju otkrije se jedan maligni tumor. Profesor Levent ERALP, jedan je od ortopeda iz bolnice Acıbadem, koji navodi da se na svakih 5000 slučajeva raka dojke pojavi jedan rak koštanog sustava (sarkom). Stoga je iskustvo patologa, radiologa i kirurga koji se bave dijagnosticiranjem i liječenjem tumora kostiju i mekih tkiva 5000 puta manje od iskustva patologa, radiologa i kirurga koji se bave rakom dojke. Zapravo, točni rezultati postižu se kada se pacijenti s ortopedskim karcinomima upute iznimno iskusnim i obrazovanim stručnjacima. Kod liječenja ovih karcinoma najvažnije je postaviti ispravnu dijagnozu. Ispravna dijagnoza započinje adekvatnim pregledom te detaljnim ispitivanjem pacijenta.

image
Profesor Levent ERALP

Profesor Eralp, opisujući proces dijagnosticiranja ortopedskih karcinoma, dodaje: "Budući da su ortopedski karcinomi rijetki, uvijek je potrebno posumnjati na neočekivano. Pokušavamo dobiti sve informacije od pacijenta kako bismo pokušali stići do točne dijagnoze pitanjima koja je teško i zamisliti." Nakon što se pacijent sasluša, pokušavamo otkriti o kakvoj se masi radi, te koristimo i najjednostavnije rendgensko/ultrazvučno snimanje a često i tehnološki najnaprednija MR/PET snimanja. Na kraju se iglom uzima uzorak tkiva (biopsija) potencijalnog tumorskog tkiva, koje zatim pregledava patolog specijaliziran za ovo područje. Zahvaljujući mikroskopskom uzorku pokušava se stići do točne dijagnoze. Kada su svi navedeni koraci provedeni, započinje planiranje terapije za pacijenta. Ako se otkrije benigni tumor, oporavak se može postići pravilno izvedenim kirurškim zahvatom. Pokažu li pretrage maligni tumor, liječenju prije i/ili nakon operacije treba pridodati kemoterapiju te radioterapiju.

Iznimna važnost kirurškog zahvata kod ortopedskih karcinoma

Kirurg ortoped ima dužnost pravilno izvesti operaciju tumora. Ispravan kirurški zahvat po pacijenta podrazumijeva uklanjanje tumora na način da se bolest ne ponovi. Tumor ponekad treba ukloniti skupa s okolnom kapsulom ili intaktnim (zdravim) tkivom. U zdravom tkivu ponekad se mogu naći zdravi mišići, žile, živci te zglobovi. Cilj je ne samo spasiti život i ud pacijenta, već i što je više moguće sačuvati ud pacijenta koji radi. Drukčije razmišljanje te pristup problemu može otvoriti put za razvoj recidiva ili metastaza u budućnosti. Cilj je prvo ukloniti tumor iz tijela i granično zdravo tkivo ostaviti netaknutim.

Druga faza postupka uključuje planiranje kako premostiti ili popraviti jaz nastao nakon uklanjanja tumora. U ovoj će fazi plastični kirurzi raditi na transplantaciji mekih tkiva, kardiovaskularni kirurzi radit će s vaskularnim graftovima, a ortopedi mogu koristiti mega proteze ili regenerativna tkiva koja će omogućiti funkcionalnost (tj. pokretljivost) pacijentovih ekstremiteta. Navedene kirurške metode jako su komplicirane jer su dugotrajne i zahtijevaju ozbiljno planiranje. Istodobno, treba uzeti u obzir da pacijenti već pristižu s teških kemoterapija i radioterapija. Budući da su ovi pacijenti izloženi mnogim komplikacijama, operacije treba pravilno i pažljivo planirati i nadzirati. Liječnik mora stalno biti u vezi s pacijentom. Ne primijeti li liječnik nadolazeću oluju, sav trud može biti uništen.

Ortopedska onkologija predstavlja najkompliciranije područje ortopedije!

Nakon završene naobrazbe za specijalistu ortopedije na Sveučilištu u Istanbulu, usavršavao se u područjima totalne zglobne proteze u Njemačkoj, vanjske fiksacije i Ilizarova u Atlanti te biološke rekonstrukciju u Japanu, i u zvanju profesora još uvijek prima pacijente unutar Zdravstvene grupacije Acıbadem. Profesor navodi da je ovo najteže, jako nepredvidivo područje ortopedije, čije su granice iscrtane znanstvenim studijama, otvoreno za kreativnost temeljenu na iskustvima iz prošlosti. Područje je to u kojem svakog pacijenta treba pažljivo nadzirati.

Profesor Levent Eralp, inače i instruktor ronjenja kojim se bavi iz hobija, dodaje da, baš kao i u ortopedsko-onkološkoj kirurgiji, pravila ronjenja zahtijevaju dobro planiranje i strogo poštivanje pravila. Naveo je da se, u slučajevima loše postavljenih pravila ili nepoštivanja, javlja znatan rizik od neuspjeha, čak i katastrofe kako tijekom liječenja ortopedskih karcinoma tako i tijekom ronjenja.

Sreća stiže s uspjehom

Profesor Eralp podijelio je priču o jednoj svojoj pacijentici. Razlog njihovog susreta bio je rak kostiju koji joj je dijagnosticiran u dobi od 8 godina. Profesor je pacijenticu osobno operirao nakon intenzivne kemoterapije, nakon čega je uslijedio oporavak i pacijentica je uspješno nastavila sa svojim životom. U dobi od 18 godina, kada je završen rast kostiju, očekivani rezultat liječenja pokazao je da je kost jedne noge ostala kraća za 8,5 cm nakon čega je uslijedila operaciju produljenja kosti. Šest mjeseci nakon uspješno provedene operacije, dovela je svojeg zaručnika i upoznala ga s profesorom Eralpom. Profesor je zaključio da je zahvaljujući prvoj operaciji spasio život pacijentici ali i da je razlika u duljini kosti uzrokovala i visinsku razliku koja je ostavila društveno negativne posljedice. Sljedeći kontakt s pacijenticom uspostavljen je kako bi se ustvrdilo je li trudnoća negativno utjecala na proces liječenja. Nakon što je pacijentica zatrudnjela, profesor Eralp rekao je da ne očekuje bilo kakve probleme. Onoga dana kada je svoju pacijenticu vidio s djetetom u naručju, to ga je jako emotivno raznježilo i rekao je da je sretan što je imao čast djetetu dati ime.

Dok se većini bolesnika s tumorima na ekstremitetima moraju amputiraju ruke ili noge, danas je stopa takvih intervencija niža i radi se samo kada je to prijeko potrebno, i to za samo 5 posto pacijenata. Uspjeh u ortopedskoj onkologiji određuje se stopom preživljenja unutar razdoblja od 5 godina. U prošlosti ta stopa bila je na 10-15 posto a danas je dosegla nekih 60-65%. Ovakav uspjeh ostvaren je zahvaljujući povećanom iskustvu ortopeda u operacijama kojima se ekstremiteti čuvaju i povećanju uspješnosti (rekonstruktivnih) metoda koje nadopunjuju praznine. Naravno, ne treba zaboraviti ni uspješni doprinos onkologa u kemoterapiji i radioterapiji pacijenata tijekom čitavog procesa liječenja. Iako naše iskustvo nije veliko kao kod drugih vrsta onkoloških problema, uspješnost izlječenja ortopedskih karcinoma danas je znatno veća nego prije 20 godina.

Profesor Levent Eralp izjavio je da je uživao u određivanju kirurške metode liječenja detaljnim izračunima za rješavanje mnogih ortopedskih problema. Naglasio je da su osnivanjem jedinice unutar Zdravstvene grupacije Acıbadem počeli primati pacijente na kojima će se raditi samo studije sveobuhvatne rekonstrukcije ekstremiteta.

Za više informacija možete kontaktirati najbliži Informativni ured Acıbadem putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili web stranice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:34