Zbog teške hrane i ovog će Uskrsa patiti probava. Ovo je trostruka kombinacija koja priskače u pomoć

 FOTOGRAFIJA:PROMO

Vrijeme blagdana obično je vrijeme opuštanja, dugotrajnog sjedenja za obiteljskim stolom i druženja uz masnu i tešku hranu. Pogače, kolači, šunka i pečenje, i ovog će se Uskrsa tako naći na stolovima mnogih. Posljedice prejedanja i slabe fizičke aktivnosti manifestirat će se kroz konstipaciju, dijareju, nadutost, bolove ili grčeve u trbuhu. Srećom, postoji trostruka moć koja će olakšati tegobe.

Premda je svatko od nas svjestan da takva hrana ne čini ništa dobro našem probavnom sustavu, malo tko uspjet će joj odoljeti. Kako bi probavni sustav mogao normalno funkcionirati, potrebno je u njega unositi nutritivno bogatu hranu. Riječ je zapravo o namirnicama koje nisu tradicionalno dio blagdanskog stola, ali valja ih spomenuti. To su mahunarke, voće i povrće iz kojih dobivamo prijeko potrebna vlakna. Unosom vlakana, u organizam unosimo i fruktooligosaharide (FOS). Oni su otporni na razgrađivanje u gornjem dijelu probavnog trakta i nerazgrađeni dospijevaju u debelo crijevo. Tamo služe kao hrana za „dobre bakterije“ poput bifidobakterija i sprječavaju rast štetnih bakterija.

U kombinaciji s bifidobakterijama FOS poboljšavaju probavljanje i apsorpciju hranjivih tvari te pomaže u prevenciji disfunkcionalnih crijevnih poremećaja poput zatvora ili dijareje, a upravo je to jedna od najčešćih nuspojava prejedanja u blagdansko vrijeme.

Sojevi Bifidobacterium, s druge strane, sprječavaju rast i razmnožavanje patogenih bakterija i utječu na poboljšanje ravnoteže crijevne mikroflore. Tako sudjeluju u normalizaciji rada crijeva kada dođe do dijareje, konstipacije i drugih poremećaja. Osim što su veliki pomagači probavnog sustava, bifidobakterije stvaraju butirat odnosno butiratnu kiselinu.

Riječ je o nusproduktu fermentacije prehrambenih vlakana koji služi kao hrana za stanice koje oblažu debelo crijevo. Naime, bez butirata za dobivanje energije, stanicama debelog crijeva oslabljeno je djelovanje. Butiratna kiselina također potiče imunološku ravnotežu, pomaže u snižavanju pH vrijednosti u debelom crijevu, djeluje protuupalno i regulira imunitet.

U uskrsnim danima uloga butirata posebice će biti važna. Ta kiselina, koja se naziva i maslačnom, pomaže ublažiti simptome dijareje, bolova u trbuhu, nadutosti i opće malaksalosti. Studije pokazuju da konzumiranje više vlakana povećava proizvodnju butirata, dok manji unos vlakana smanjuje njihovu proizvodnju. Zaključak je stoga jasan – više butirata znači i bolje funkcioniranje probavnog sustava.

Trostruka moć za umorni probavni sustav

Budući da se tijekom života broj bifidobakterija u probavnom sustavu smanjuje, potrebno ih je dodatno unositi u organizam. Zasebno gledajući, butiratna kiselina, bifidobakterije i fruktooligosaharidi imaju blagotvoran utjecaj na crijeva, ali njihovom sinergijom postiže se maksimalan učinak.

Upravo te tri komponente povezane su u jedinstveni proizvod pod nazivom Colosal. Riječ je o želučanootpornim tabletama s inovativnom formulom koje dospijevaju sve do debelog crijeva gdje se oslobađaju i ostvaruju svoje najbolje djelovanje. Colosal je namijenjen dijetalnoj prehrani osoba sa sindromom iritabilnog crijeva što obuhvaća simptome poput nadutosti, plinova, bolova u trbuhu, konstipacije i dijareje.

image
FOTOGRAFIJA:PROMO

Potražite Colosal u ljekarnama već danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:50