ONI DOLAZE

MLADE ZVIJEZDE U SERIJAMA Pet glumačkih imena krase dva televizijska projekta koja se odnedavno emitiraju na Novoj TV i RTL-u

Lucija Stefania Glavich Mandarić, Roko Sikavica, Martina Stjepanović, Dora Dimić Rakar i Tara Thaller
 Cropix

Petero mladih glumaca obilježit će ovu televizijsku jesen, zahvaljujući ulogama u aktualnim sapunicama Nove TV i RTL-a “Na granici” i “Pogrešan čovjek”, koje su gledatelje osvojile već s prvim nastavcima.

Svakome od mladih glumaca, unatoč prijašnjim glumačkim iskustvima, kako na televiziji, kazalištu, pa i filmu, ovo je prva veća uloga u tako opsežnom televizijskom projektu, a zasigurno i odskočna daska u karijeri. Vrijeme Martine Stjepanović, Lucije Stefanije Glavich Mandarić, Roka Sikavice, Dore Dimić Rakar i Tare Thaller tek dolazi.

Atraktivna mlada Vinkovčanka Martina Stjepanović u seriji “Na granici” našla se u ulozi Lidije Masle, jedne od tri Zorkine unuke, a za casting se, kaže, dobro pripremala jer je imala audiciju za čak tri lika.

Plemenita volja

- Jako sam sretna i zadovoljna odabirom jer sam u Lidiji pronašla mnogo toga što kod nje mogu razigrati. U krajnjem slučaju, mislim da je to uvijek zadatak glumca, u svakom liku pronaći nešto zanimljivo, igrivo i zavoljeti ga, jer svaki postupak lika treba moći i opravdati i dati mu plemenitu volju. Lidija je glasna, temperamentna, voli biti u pravu i voli da je sve po njenom. Ponekad reagira burno i ishitreno, ali onda se za to iskreno nastoji iskupiti jer je u suštini dobrica - opisuje Martina.

Cjelodnevna snimanja nisu joj, tvrdi, ni najmanje naporna jer uživa u svakom trenu provedenom na setu.

- Kad nađeš posao koji voliš, onda nemaš osjećaj da radiš ijedan dan. Većina nas koja radi ovaj posao to i misli i kad se takva ekipa skupi na jednom mjestu, atmosfera mora biti fantastična - naglašava Martina.

Publika ju je već zapazila u seriji “Čista ljubav” u ulozi atraktivne Goge Biškup. Teško je bilo ne zapaziti njezinu savršenu figuru, zbog koje je bila i glavna zvijezda dosta glazbenih spotova.

- Izgled mi i pomaže i odmaže u glumi, baš kao i svakom drugom, ovisi o tome što se traži. Ako traže nisku puniju plavušu, sigurno neće mene odabrati za tu ulogu, nego nekoga tko izgledom više paše za tu ulogu. Osim što lik treba biti plemenit i priličan, trebao bi biti i dosljedan i sličan, tako da sukladno tome i nama glumcima dodjeljuju uloge i po tom principu. Snimila sam zaista mnogo glazbenih spotova i taj segment posla mi je isto nekako prirastao srcu. Prvi spot snimila sam za grupu Opća opasnost, za pjesmu “Nenapisana stranica”. Režirao ga je Marko Zeljković, a snimala sam ga s kolegama i prijateljima s kojima je bio pravi užitak zajedno igrati i stvarati - prisjeća se Martina.

Na Akademiji u Osijeku uz glumu je završila i lutkarstvo, a brzo nakon studija dobila je dosta televizijskih angažmana, ali i kazališnih uloga.

- Televizija kao masovni medij ima snažan utjecaj na društvo, ona je tu i da zabavi i da informira, a to sa sobom nosi i ogromnu odgovornost. Zato s onim što se plasira gledateljima treba biti oprezan i pametan. Samo prvu epizodu naše serije “Na granici” gledalo je više od 720.000 ljudi, tako da nas sve veseli da se projekt pokazao tako uspješnim i da primamo samo pozitivne reakcije publike - kaže Martina.

Velika joj je želja i filmska uloga, a u budućnosti i angažman izvan granica Hrvatske.

- Nikada još nisam snimila film i imam veliku želju okušati se u tom formatu te naučiti nešto o tome iz prve ruke. Trenutačno sam prilično zaposlena pa ne razmišljam o odlasku, ali ako se ukaže neka dobra prilika, zašto ne? Ili ako me nužda pogura izvan naših granica - priznaje Martina.

Karakter

Rijetke slobodne trenutke najradije provodi u krugu obitelji, posebno s nećakom Neom, a obožava i putovanja. A od svih uloga, najdraža joj je, barem zasad, uloga tete.

Mladu zagrebačku glumicu Luciju Stefaniju Glavich Mandarić još jedan ispit dijeli od diplome na Akademiji dramskih umjetnosti, a televizijske i kazališne angažmane počela je dobivati već na drugoj godini studija. Uloga Ivane Masle, najmlađe unuke osebujne švercerice Zorke (koju igra izvrsna Nina Erak) u popularnoj seriji Nove TV “Na granici” prvi joj je veliki televizijski projekt, u kojem se izvrsno snašla. Sa svojih 25 godina Lucia je najmlađa glumica na setu serije, a uloga povučene Ivane itekako joj pristaje. Međutim, kako i sama glumica kaže, Ivana će tek pokazati širinu svojeg karaktera. Angažman u seriji dobila je nakon što je na castingu ušla u uži krug i pokazala se idealnom baš za ulogu Ivane Masle.

- Ivana je najmlađa i, uvjetno rečeno, najmirnija Zorkina unuka. No to sve je, vidjet će se, samo na prvu. Obožava čitati i stalno ide u crkvu. Naravno, zbog zaljubljenosti u fra Božu. Od sestara, ali i čitave obitelji, najbliža je s Lidijom. Jedna drugoj povjeravaju sve tajne i dijele sve stvari - ukratko je svoju ulogu opisala Lucia.

Kako kaže, privatno ima vrlo malo sličnosti sa svojom ulogom Ivane.

- Možda je jedina sličnost s Ivanom to što ljudima kad me upoznaju djelujem malo zatvorenije i povučenije, no to se brzo promijeni - priznaje Lucia.

Snimanje reklama

Serija “Na granici” prvi joj je takav televizijski projekt, no vrlo se brzo navikla na takav tempo snimanja.

- Ovo mi je prvi projekt te vrste, kad se u obzir uzme količina scena i vremena koje provedem na snimanju. Naime, snimanje će trajati oko osam mjeseci, što je prilično puno vremena. U početku mi se bilo teško dizati rano ujutro i biti cijeli dan na setu, ali kad uloviš ritam, sve bude super. Genijalno je u cijeloj priči to što kad imaš toliku količinu teksta, mozak ti počinje upijati mnogo veću količinu stvari, što je odličan trening za organizaciju općenito. Moraš sve pomno isplanirati i organizirati da možeš imati vremena za sve ostalo u životu - objašnjava Lucia.

Gluma je oduvijek bila poziv kojim se željela baviti, a iako je Akademiju upisala iz prve, nakon srednje škole uzela je godinu pauze tijekom koje je bila studentica Filozofskog fakulteta i studirala francuski i španjolski.

Već na drugoj godini otišla je na audiciju za seriju “Crno-bijeli svijet” i dobila ulogu Lade, a tijekom studija okušala se i na kazališnim daskama.

- U “Crno-bijelom svijetu” tražili su mlade glumce pa sam se prijavila. Za početak sam dobila malu ulogu, od nekoliko dana snimanja. Brzo sam se uklopila pa je u drugoj sezoni moja uloga bila dosta veća priča, a bit ću i dio treće sezone - najavljuje Lucia, kojoj je, kao i svakom glumcu, velika želja i uloga na filmu.

Troje nadarenih mladih glumaca zasjalo je zahvaljujući ulogama u RTL-ovu serijalu “Pogrešan čovjek”.

Preslatkoj 21-godišnjakinji Dori Dimić Rakar pripala je uloga Zoe, teško bolesne kćeri glavne junakinje (Ivana Roščić). Mlada Zagrepčanka glumom se bavi još od osnovne škole, gdje je bila polaznica dramske grupe, a u srednjoj školi intenzivno je počela snimati televizijske reklame. Kasnije je dobila sporednu ulogu u filmu “Agape” i glumila je u slovenskoj seriji “V dvoje”. No prvu veliku ulogu dobila je u seriji “Pogrešan čovjek”.

- Zoe je buntovna tinejdžerica koja se bori s teškom bolešću, a i s činjenicom da cijeli život ne poznaje oca niti išta zna o njemu. Vrlo je inteligentna i brzo kopča stvari. Uz to je vrlo pametna i snalažljiva te voli matematiku i ples - otkriva Dora, koja priznaje da su joj prvi dani na setu bili prilično kaotični.

- Trebalo je pohvatati sva imena jer ima ljudi koji rade iza kamera i mnogo glumaca koji čine odličan cast. Na setu se uhodavamo i već znamo kako sve funkcionira, odnosno redoslijed kada se dođe na set - najprije se ide u šminku i garderobu, stavljaju mi ekstenzije jer prirodno imam kraću i tamniju kosu, koju sam posvijetlila zbog uloge - kaže Dora, koja ističe kako je za dobru ulogu spremna sve napraviti. Studentica Agronomije ističe kako u početku nije bila svjesna koliko je velika njezina uloga u seriji.

- Bila sam vrlo uzbuđena jer mi je to novo iskustvo, a selidba u Beograd preokrenula mi je život naopačke, što je zapravo i dobro jer je to još jedno prekrasno glumačko iskustvo - ističe Dora koja se sa svojim partnerom iz serije, tinejdžerom Venom (glumi ga Roko Sikavica), upoznala na snimanju.

- Ven pokušava biti neki buntovan dječak, ali kad se zaljubi u Zoe, krenut će s njom proživljavati njezinu bolest i ispostavit će se da ipak nije takva propalica kakvom ga svi smatraju, nego je u duši ipak prava dobričina - kratko je opisao svoj lik Roko, kojeg je publika upoznala u seriji “Ruža vjetrova”. Mladi Splićanin glumio je i u zapaženim filmovima kao što je, na primjer, uradak redateljice Hane Jusić “Ne gledaj mi u pijat”. Roko je već od malena znao da je gluma ono čime se u životu želi baviti.

Razumijevanje

- Ja sam od šeste godine u Gradskom kazalištu mladih, tamo me otac odveo još dok nisam znao ni čitati ni pisati. Kasnije sam dobio i neke male uloge u splitskom HNK, a onda je došla “Ruža vjetrova”. Nakon toga sam odlučio upisati Akademiju i projekti su se počeli nizati - kaže 24-godišnji glumac, koji je u privatnom životu zaljubljen u kolegicu glumicu Tenu Nemet Brankov.

- Savršeno funkcioniramo. Jedino bih i mogao biti s glumicom jer naš posao može razumjeti samo netko tko se bavi njime - kaže Roko.

Mladu Leu Kalember u seriji glumi Tara Thaller koju su gledatelji prvi put zamijetili kao Zagonetnu djevojku iz nastavka filma o Koku “Ljubav i smrt”. Igrala je i u filmu “Ibiza” te seriji “Čuvar dvorca”, no pred mladom su Zagrepčankom dani u kojima ne treba skidati osmijeh s lica jer u prvoj originalnoj HBO produkciji u našoj regiji, seriji “Uspjeh” redatelja Danisa Tanovića, tumači jednu od glavnih uloga. Ulogu mlade Lee dobila je na castingu, a ne krije da uživa na snimanju.

- Ljubav prema glumi oduvijek je bila ovdje, ali nisam mislila da je to moguće dok nisam dobila prvu ulogu u filmu. Uvijek sam mislila da je to nešto o čemu ću samo sanjati. Išla sam na dramsku kao mala, ali nikad nisam mislila da se to može i ostvariti. Još nisam upisala Akademiju, planiram upisati. Trenutačno sam dobila nekoliko poslova zaredom pa sam odlučila pauzirati s time. Nisam prošla iz prve na prijemnom pa sam počela snimati, pokušat ću ponovno sljedeće godine - kaže Tara, koja uskoro putuje u New York gdje će snimati jedan švicarski film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:05