19 GODINA BEZ ENE

OBLJETNICA PRERANE SMRTI SLAVNE I NIKAD PREŽALJENE HRVATSKE GLUMICE U domaćoj filmografiji je ostala upamćena po nizu iznimnih uloga

Sa samo 40 godina glumica rođena u Trpnju život je izgubila u prometnoj nesreći na Braču. Iznimnu karijeru započela je sa samo 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika"
Ena Begović
 Kristina Fazinic / HANZA media

Na samu Veliku Gospu navršilo se 19 godina od tragične pogibije jedne od najboljih hrvatskih glumica Ene Begović, koja će u domaćoj filmografiji ostati upamćena po nizu iznimnih uloga, ali i kao žena izrazite senzualnosti i karizme.

Sa samo 40 godina glumica rođena u Trpnju život je izgubila u prometnoj nesreći na Braču kad je njezina kći Lana, koju je dobila u braku s Josipom Radeljakom, imala tek par mjeseci.

Iznimnu karijeru započela je sa samo 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića “Okupacija u 26 slika”. Uskoro debitira u TV filmu “Ivan Goran Kovačić”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu “Pad Italije” 1981. godine.

Iako je vjerovala da će karijeru prvenstveno napraviti na filmu, zapravo su joj daske koje život znače donijele slavu i priznanje, jer punih je 16 godina bila prvakinja HNK u Zagrebu. Tijekom tog razdoblja odigrala je 20 glavnih uloga, među kojima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge.

Među desetak filmova koje je snimila ističu se “Glembajevi”, “Treća žena”, “Pad Italije”, “Četverored” i drugi.

zagreb,040498
ena begovic
foto:damjan tadic
Damjan Tadic / CROPIX
Ena Begović fotografirana 1998. godine

Upravo je za ulogu barunice Castelli u filmu Glembajevi na Festivalu igranog filma u Puli 1988. godine nagrađena Zlatnom arenom za sporednu žensku ulogu, no nagradu je odbila jer je ulogu smatrala glavnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:19