DIRLJIVE SUDBINE

POTRESNE ŽIVOTNE PRIČE KANDIDATA IZ DOMAĆIH REALITYJA 'Pobijedili smo tumore, borimo se za bolesnu djecu, ostali smo bez roditelja...'

 
Marijo Barišić, Filomena Roglić, Domagoj Santo, Matej Margarin i Kristina Kesovija

Borba s teškom bolešću, tragična smrt članova obitelji, briga za dijete s teškoćama u razvoju i ponašanju, odrastanje po udomiteljskim obiteljima i domovima za nezbrinutu djecu, beskompromisna predanost poslu, obitelji i djeci - otkrivamo potresne životne priče kandidata natjecateljskih reality showova “Farma” i “Život na vagi” koje gledamo u programima Nove TV i RTL-a. Svaki je show u novoj sezoni javnosti predstavio po 18 novih kandidata, a između ukupno 36 životnih priča odabrali smo pet najdirljivijih.

1. Policajcu za očevide i humanitarcu sin boluje od autizma

Ime: Marijo

Prezime: Barišić

Mjesto: Osijek

Godine: 45

Show: “Život na vagi”

Policajac za očevid iz Osijeka i otac troje djece, 45-godišnji Marijo Barišić, prijavio se u show “Život na vagi” jer je shvatio da će jedino gubitkom neželjenih kilograma spasiti svoje narušeno zdravlje i lakše se posvetiti svojoj djeci, posebno sinu koji boluje od autizma.

- Bojim se za njegovu budućnost kada mene ne bude - rekao je Marijo prije ulaska u show, znajući da ima veliku podršku. Marijev 16-godišnji sin Marin dobio je dijagnozu kada je imao samo tri godine. S vremenom je napredovao i sada ide u školu za djecu s posebnim potrebama.

- U početku nismo imali pojma što je uopće autizam, nismo ni sumnjali da nešto nije u redu, a tako su tvrdili i liječnici uvjeravajući nas u početku da je riječ samo o zaostalom govoru - otkrila nam je Marijeva supruga Tomislava.

Marijo i Marin imaju omiljenu zajedničku aktivnost - kupanje na Dravi. Tada Marin posebno uživa i zabavlja se, a čak je naučio i plivati, rekla nam je mama Tomislava.

Uz Marina, Marijeva su velika podrška i njegove dvije kćeri - Marta (8) i Klara (13).

- Svaki dan pratimo emisije, ako nismo kod kuće, snimimo ih pa ih naknadno gledamo. Cure netremice gledaju, a i Marin ponekad pogleda dok vježba. Moram priznati da Klari najviše nedostaje, ali pišemo mu dnevnik svaki dan o tome što se kod nas događa, kako bi bio u tijeku kad se vrati - ispričala nam je Tomislava. Marijo je policajac pa ga mnogo ljudi u Osijeku poznaje, a k tome je i veliki humanitarac. Dopredsjednik je humanitarne udruge “Od mene za tebe” koja raznim akcijama pomaže socijalno ugroženim obiteljima. Usto, veliki je pozitivac i odani prijatelj.

- U show ga je prijavio najbolji prijatelj Nikica. Njih dvojica su kao braća, s obzirom na to da Marijo nema braće ni sestara. Prvo ga je bila panika kako će bez djece i posla, ali potom je shvatio da je to najbolje za njega. Trenutačno ima oko 150 kg, a mi se nadamo da će se vratiti barem sa 100 kg jer djeca ga ni ne pamte mršavog - rekla nam je Tomislava.

2. Bivša manekenka pobijedila je tumor hipofize

Ime: Kristina

Prezime: Kesovija

Mjesto: Kaštel Sućurac

Godine: 27

Show: “Farma”

Kozmetičarka, nekadašnja prva pratilja Kraljice Dalmacije, komunikativna, vedra duha, tvrdoglava i neodlučna - sve je to atraktivna 27-godišnjakinja Kristina Kesovija iz Kaštel Sućurca.

- Na “Farmi” sam samoj sebi dokazala da se mogu brzo uklopiti i prilagoditi na nove uvjete i situacije - rekla nam je Kristina, koja je tu karakternu osobinu osvijestila još prije deset godina.

- Kada sam imala 17 godina, otkriven mi je tumor hipofize. Sve je počelo s čestim i nesnosnim glavoboljama, a na koncu sam tumor dva puta operirala i pobijedila ga uz vjeru u liječnike, u sebe i u život. Vjerovala sam da će mi biti dobro. Bitno je u nešto vjerovati jer je tako lakše ići kroz život - ispričala nam je Kristina, koja je sada jača nego prije.

- Sada sam dobro, samo moram svakih šest mjeseci na kontrole i svaki dan pijem tri vrste tableta - otkrila je Kristina, priznajući da ju je tek sada malo strah.

- Kada se to sve dogodilo, bila sam jako mlada i nisam puno znala o tumoru koji me snašao, niti sam se informirala, a sada kad sam shvatila koliko je to moglo biti opasno i koliko je hipofiza bitna za čovjeka kao centralna žlijezda koja koordinira rad svih drugih žlijezda u tijelu, malo me strah da mi se tumor ne vrati - objasnila je Kristina, kojoj je najveći uzor u životu majka koja je uvijek potiče da se u životu sve može riješiti. Lijepa Dalmatinka rodom iz Splita radi u vlastitom kozmetičkom salonu, a manekenstvo je, kaže, prerasla. Na “Farmu” se prijavila jer se želi okušati u sebi nepoznatom načinu života.

- Volim biti sređena i lijepo odjevena te ću na “Farmi” paziti, koliko god budem mogla, kako izgledam, no uvjeti su takvi kakvi jesu. Tako ću biti bez šminke i u trenirci, no ni u stvarnom životu nisam svaki dan našminkana i sređena - otkrila je Kristina.

3. Želi biti vozač, ali zbog težine ne stane za volan

Ime: Domagoj

Prezime: Santo

Mjesto: Kloštar Podravski

Godine: 18

Show: “Život na vagi”

Domagoj Santo iz mjesta Kloštar Podravski najmlađi je natjecatelj showa “Život na vagi”. S debljinom se bori od svoje desete godine, a ima 155 kilograma. Zbog prekomjerne težine ne može ići ni u autoškolu jer ne može sjesti u automobil, a najveća želja mu je položiti vozački ispit i postati vozač kamiona, baš poput njegova oca Franje koji je preminuo prije četiri godine. Stalo mu je srce i preminuo je na licu mjesta.

Domagoj svojeg oca smatra herojem, a u njegovu životu sve se promijenilo nakon očeve smrti, otkrio nam je Domagojev stariji brat David.

- Domagoj je prije trenirao nogomet, bio je golman i tata ga je uvijek poticao na vježbanje. Zajedno su trenirali. Sa 13 je godina čak uspio sa 120 kilograma doći do 96. Nitko nema utjecaj na njega kao što je imao tata. Ja sam ga pokušao poticati i nagovarati na vježbanje, no nije to bilo isto - rekao nam je 25-godišnji David.

Domagoj se sam prijavio u “Život na vagi” jer je shvatio da je to “zadnji vlak”, kaže David. Iako zasad nema zdravstvenih problema zbog debljine, Domagoj nekontrolirano i prekomjerno jede pa ostali često nemaju dovoljno hrane, a i često trpi uvrede zbog debljine, koje se uvijek trudi okrenuti na šalu, no iskreno strahuje kako će zbog težine ostati nepokretan ili čak umrijeti.

Domagoj je završeni CNC tehničar, za kompjutersko upravljanje strojevima, no najveća mu je želja postati vozač kamiona.

- Obećao sam mu platiti vozački ako dođe blizu finala - otkrio nam je brat David, koji je uz mamu Jasnu njegov najvatreniji navijač.

4. Djetinjstvo u domovima i surogat obiteljima

Ime: Matej

Prezime: Margarin

Mjesto: Poznanovec

Godine: 22

Show: “Farma”

Tesar iz Hrvatskog zagorja, 22-godišnji Matej Margarin, rođen je u Zaboku, no kaže da je njegova prava obitelj u malenome mjestu Poznanovec i upravo mu je razdvojenost od njih najgore pala u izolaciji na “Farmi”.

Naime, Matej je još kao dječak ostao bez roditelja i tu počinje njegova teška životna priča o kojoj nerado govori. Ne voli se prisjećati djetinjstva i prošlosti.

- Bio sam u par udomiteljskih obitelji i nekoliko domova za nezbrinutu djecu, nakon čega sam se vratio u Zagorje, gdje me posvojila obitelj Mrkoci Tenšek prije petnaestak godina. Oni su me zapravo naučili kako živjeti, kako raditi poslove na farmi. Imam sretan život i ništa mi ne fali - otkrio nam je Matej, kojeg je u show prijavila sestra njegova najboljeg prijatelja.

Spremno je dočekao sve izazove na “Farmi” i kaže da ga ničega nije strah jer mu je život na selu dobro poznat. U Zagorju živi na farmi, brine o životinjama, a od drveta, kaže, može napraviti bilo koju nastambu za životinje.

- Ako pobijedim, pola milijuna kuna nagrade uložit ću u svoju farmu - otkrio nam je Matej, koji sebe opisuje kao društvenu osobu i prvi je u društvu kad je zezancija u pitanju, voli svirati gitaru, plesati brakedance, a spretan je i u borilačkim vještinama. Donedavno se, kaže, bavio kickboksom. Osim obitelji, na “Farmi” mu je najviše nedostajala djevojka Andreja.

- Ne znam tko je kome više nedostajao, no izdržali smo - kaže Matej.

5. Sama brine za kćer i bolesnu majku, a otkaz je dala jer želi smršavjeti

Ime: Filomena

Prezime: Roglić

Mjesto: Makarska

Godine: 31

Show: “Život na vagi”

- Zanemarila sam sebe jer sam si uvijek na posljednjem mjestu. Posvetila sam se podizanju kćeri otkako je imala godinu dana, a potom i o majci koja je zbog bolesti godinama bila slabo pokretna. Zato sam se emocionalno tješila hranom - priznala je Filomena Roglić, koja se sa 145 kg prijavila u show “Život na vagi”. Filomena je iz Makarske, ima 31 godinu i samohrana je majka 13-godišnje djevojčice.

- Probala je razne dijete, preparate i vježbanje, no ako je i uspijevala smršaviti, kilogrami bi se opet vratili. Kada se odlučila prijaviti, ja sam bila uz nju i nagovarala je da ne odustane - rekla nam je Filomenina prijateljica Marina. Filomeni je prije četiri godine rođak preminuo zbog bolesti uzrokovane debljinom i tada je samoj sebi obećala “ozdraviti” od kilograma. Prijavom u show odlučila se promijeniti se iz temelja i vratiti samopouzdanje jer ne želi da se njezina kći ikada posrami njezina izgleda, rekla je Filomena. Kako bi došla u show, sve je riskirala.

- Dala sam otkaz, uložila sve što imam da preokrenem i spasim svoj život. Moja je konačna odluka biti žena koja nikada više neće spustiti glavu pred nekim zbog svoje debljine - rekla je Filomena, koja je dala otkaz u trgovini gdje je radila kao prodavačica.

Imala je težak život, već je sa šest godina ostala bez oca, a o njoj i starijem bratu brinula je samo majka, radivši teške fizičke poslove kako bi priskrbila sredstva za život. Tako joj je nastradalo zdravlje, koljena i kukovi pa je dugo provela prikovana uz krevet dok se Filomena brinula o njoj i svojem djetetu. Majka Daria sada je srećom dobro i navija za svoju kći, a o Filomeninoj kćeri brine njezin stariji brat i njegova supruga, dok se Filomena u “Životu na vagi” trudi promijeniti život na bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:54