GLAZBA I PANDEMIJA

Saša Antić: ‘Naša industrija u teškom je šoku, razmišljam o taksiranju jer nastupa - nema‘

Volio bih da političari više govore u rimi, to bi bilo zanimljivije i u duhu narodne tradicije junačkog deseterca, kaže Splićanin
Aleksandar Saša Antić
 Tom Dubravec/CROPIX

Kad je 2010. u eter lansirana velika uspješnica TBF-a "Pozitivan stav", u kojoj stihovi kažu: "Ostani zdrav, nemoj skupit virus, pozitivan stav, al' moraš se pazit, ostani zdrav, nemoj se zarazit", Aleksandar Saša Antić nije ni slutio da će deset godina kasnije rime koje je napisao itekako dobiti na važnosti.

U trenutku kad se cijeli svijet bori s pandemijom koronavirusa, ovaj je Splićanin zasukao rukave pa je proljetno vrijeme "lockdowna" iskoristio kako bi dovršio svoj treći samostalni album "Škrinja", koji će se uskoro naći na tržištu. Najavit će ga singlovi naziva "Kornjača" i "Gang bang 2020" (ovaj potonji će zbog eksplicitnih riječi izići samo na YouTubeu). Kao i prva dva albuma ("Pepermint" 2007., "Šporka posla" 2012.), i ovaj potpisuje kao Alejuandro Buendija. U provokativnim tekstovima Antić bez ustručavanja secira društvene anomalije, upozoravajući na porast netolerancije i mržnje u društvu, piše Slobodna Dalmacija.

Mnoge njegove pjesme koje je napisao za TBF, bilo da je riječ o "Mater", "Guzice i sise", "Smak svita", "Uvik kontra" ili "Alles gut", odavno su pronašle put do slušatelja, kao i struke, rušeći jezične barijere pa se tako slušaju ne samo izvan Splita, nego na čitavom prostoru Balkana. Nema sumnje kako će to biti slučaj i s ovim albumom, na kojem će se naći 13 potpuno novih, stilski različitih pjesama.

Je li isplativo u današnje vrijeme, kad je sve dostupno na internetu, izdavati albume?

- Logikom izbacivanja samo singlova vode se autori i izvođači koji ciljaju na široku slušanost i radiofoničnost pjesama, a ja sam lik koji je uvijek volio slušati albume u komadu, to je za mene cjelina. I na internetu i streamingu danas većina glazbenika objavljuje albume. To je kompletno djelo koje se sluša u komadu i postoji publika koja voli, cijeni i traži albume. Čak je porasla u svijetu i kod nas prodaja vinila, ali CD format kao fizički nosač je, čini se, na izdisaju.

Koliko je cijela ova situacija pogodila glazbenu industriju?

- Glazbena industrija je u teškom šoku, nastupa nema; ZAMP dobar dio prihoda ostvaruje upravo od svirki, tako da je i tu velik pad, a kako tantijeme dobivaju samo autori pjesama, većina glazbenika koji žive isključivo od svirki već je potražila neki drugi posao. Ja, recimo, razmišljam o taksiranju.

Jeste li jedan od onih glazbenika koji su odlučili primiti pomoć države?

- Naravno, naša struka je jedna od najteže pogođenih u ovoj krizi.

Često otvoreno iznosite političke stavove. Kako biste ocijenili trenutačnu političku scenu u Hrvatskoj?

- Vrlo zanimljiva i dinamična, na momente strastvena. Puno je novih lica i ideja, neke stvari se mijenjaju, neke ostaju iste, i mislim da je u konačnici prava slika našeg duha i mentaliteta. Jedino što bih volio jest da političari u prepirkama više govore u rimi, to bi bilo u duhu narodne tradicije junačkog deseterca i puno zanimljivije i atraktivnije. Pogotovo mladima koji su apolitični i vole rap. A tako bi se možda otvorilo i koje radno mjesto za nas stihoklepce.

Još 1997. precizno ste secirali situaciju u rodnom gradu i pretočili je u pjesmu "Splitsko stanje uma". Kakvo je 23 godine poslije vaše splitsko stanje uma?

- Ja sam 73. godište, mislim da sam tu stvar napisao s 22 godine. Danas je moje splitsko stanje uma takvo da još uvijek nemam iljadu maski. Imam ih zasad samo sedam i sve su pamučne.

A stanje uma samoga grada i Splićana?

- Uvik isto, puno sunca, puno temperamenta, volje, ideja, ludosti, druženja, guštanja, ruganja, alkohola i opijata. Ne trpimo red i autoritete, palimo kontejnere za recikliranje, parkiramo di stignemo, štemamo i gradimo di god možemo, a najveći užitak nam je zajebat' državu. U jednom trenutku, krajem 80-ih, činilo se da bi Split čak mogao postati grad, al' ispostavilo se da je socijalistička ideja Splita kao velikog radničkog grada utopija, naš mentalitet jednostavno ne trpi velike sustave, Split je Velo misto. Zato nam treba što veća decentralizacija i što manji porezi. Po mogućnosti da je svaki čovik država za sebe.

Stojite li i dalje iza izjave da bi "Čavoglave" trebalo prestati puštati na radiju?

- Pa koliko znam, 'Čavoglave' se nikad nisu ni smjele puštati na nacionalnom radiju. To nije moja ideja, ali je podržavam. Zašto bi se uopće vrtila? To je ratna budnica, a živimo u miru već 25 godina. Znam da bi nekima odgovaralo stalno ratno stanje, međutim i za to postoji tableta.

U jednom ste intervjuu rekli kako je osoba koja vas najviše inspirira Isus. Zbog čega?

- Kul je lik, opušten, skroman, jednostavan, lipo se oblači, pametan, govori šta misli, ne boji se nikoga, voli se družit sa svima, ne dijeli ljude po rasi i naciji, ne sudi, prihvaća i razumije ljudske mane. I što je najvažnije, može vodu pretvorit' u vino, a kladim se da je znao i repat' - rekao je Antić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:12