LANA ŠKRGATIĆ

Svira saksofon, flautu i klavir. Sa 11 godina otišla je u London, a sada gradi pjevačku karijeru

Nakon 13 godina provedenih u Velikoj Britaniji vratila se u Zagreb, a publici će se predstaviti pod imenom Lana.S
Lana Škrgatić
 Boris Kovačev/Cropix

Iako je odmalena u glazbi, akademska glazbenica i multiinstrumentalistica koja svira klavir, flautu i saksofon, Lana Škrgatić, umjetničkog imena Lana.S, tek je sada, u 39. godini, odlučila zakoračiti u solo vode. Nedavno je potpisala ekskluzivni ugovor s Croatia Recordsom, prije nekoliko dana objavila je svoj autorski singl i video “Naš svijet”, a u lipnju će izdati i svoj prvi album.

- Od kada znam za sebe ja sam u glazbi. Čak i prije Trešnjevačkih mališana, kada sam uz starijeg brata pjevušila za vrijeme njegovih satova gitare i pokušavala svirati uz njega. Moram priznati da sam uvijek nekako te svoje skladbe i glazbene ideje držala negdje u glavi i radila bendovski ili u orkestrima, školi, no sada kada vidim koliko je predivan, kreativan, zabavan i zahtjevan proces stvaranja vlastitih pjesama, zaista mi je žao što nisam ranije počela. Uživam u svakom trenutku i eto, kako imamo jedan život, idem za time da ‘nikad nije kasno’ i da je za mene sada došlo vrijeme da se izrazim kroz kantautorstvo - odgovara Lana.S.

Pozitivno iskustvo

Njezin prvijenac “Naš svijet” je vesela pjesma, objašnjava nam da govori o ljubavi i rušenju barikada i zidova od nekih prijašnjih nezdravih odnosa, a reakcije na nju su prilično pozitivne.

Inače, redatelj spota je Goran Arbanas, a Lanina prijateljica, koreografkinja Nina Vidošević, pobrinula se za plesače.

- Sve u svemu, bilo je to jako pozitivno iskustvo, od studija do videospota. A pjesma je napisana za mog dragog, Ivana Puža, koji svira bubanj na cijelom albumu i u spotu - otkriva glazbenica.

Album joj za sada ima nekoliko radnih naziva, a prvobitna ideja je bila da se zove “User friendly manual” po jednoj pjesmi koja će biti na albumu.

- Sada ipak naginjem prema hrvatskom nazivu jer će većina pjesama ipak biti na hrvatskom. Album sam počela snimati 1. listopada prošle godine kod Dragomira Herendića zvanog Dragijani, i dvaput tjedno odlazim kod njega u studio i radimo na pjesmama. Donijela sam svoje pjesme na mobitelu, i tako smo moj dragi, Dragijani i ja počeli aranžirati pjesmu po pjesmu. Što se žanra tiče, to je jako dobro pitanje...

Od 11 pjesama koje će biti na albumu, bit će sigurno šest različitih žanrova. Svaki žanr mi je u nekom razdoblju života bio strašno blizak, tako da će se naći sve, od popa, pop/funka, pop/rocka, čak i malo sevdaha i heavy rock balada. Svaka pjesma je zapravo i priča koja dolazi iz srca i tako ih je i glazba morala popratiti. Recimo, pjesma o Sarajevu, koja ujedno i ima notu sevdaha, posvećena je tom divnom gradu u kojem sam provela lijepe trenutke. A cijeli album se zapravo dijeli na tri ‘poglavlja’.

image
Boris Kovačev/Cropix

Ljubavna priča (od loše veze, preko prekida, do nove ljubavi), Balkan i ex-Yu suradnje (tu su suradnje i sa Žerom i Srčanim udarom i taj dio mog života), a treće je jedna izuzetno intimna pjesma za mog oca koji je iznenada preminuo i čime je cijela kreativa zapravo i krenula, jer je pjesma ‘Savjet odozgo’ upravo za njega prva i napisana - govori Lana.

Ova rođena Zagrepčanka inače je počela pjevati u Trešnjevačkim mališanima kada joj je bilo samo pet godina, a sa šest je krenula na klavir.

- Moja mama je prilično nadobudna žena, ispred svog vremena, i brat i ja smo imali jako puno aktivnosti kao klinci. Ja sam se bavila umjetničkim klizanjem i paralelno krenula u Trešnjevačke mališane, gdje sam i imala svoju prvu solo snimku na pjesmi ‘Bubamara’. Roditelji su me poticali i usmjeravali od malih nogu, ali generalno sam bila jako motivirana jer sam oduvijek obožavala glazbu, tako da uz njihovu podršku ta je ljubav rasla kroz rad i satove. Inače, talent sam navodno naslijedila od dide, jer moji roditelji nisu u glazbi, iako je mama jako kreativna, predivno i slika i piše - objašnjava.

Internatski život

Kada joj je bilo 11 godina odlazi u Veliku Britaniju u glazbenu školu The Purcell School of Music u Londonu, za koju je dobila stipendiju.

- Moja mama je tada radila u Engleskoj i čula je za tu školu. Poslala me na audiciju i prošla sam. Škola je zaista fenomenalna i u njoj sam se razvijala kao glazbenica jer smo uz redovnu nastavu imali osam muzičkih predmeta i minimalno dva instrumenta - prisjeća se Lana. No takvo školovanje je podrazumijevalo za nju i život u internatu, što je većini nas poznato tek iz filmova. Kako je bilo djevojčici od 11 godina živjeti takvim životom?

- U početku je bilo stravično i pomalo teško jer sam bila još mala i nisam ni razumjela puno jezik, no brzo sam stekla prijatelje i navikla se. Generalno ti prijatelji postanu kao obitelj i dandanas sam u bliskom kontaktu s ekipom iz te škole koja je rasipana po cijelom svijetu.

Najteže je bilo kada sam bila bolesna i nisam imala roditelje da me čuvaju, već sam morala biti u prostoriji za bolesne. Ali, generalno, bilo je to jedno super iskustvo jer si okružen glazbenicima i iako je raspored bio užasno naporan, nekako smo svi skupa rasli u tome. Naravno, bilo je tu i bježanja kroz prozor vikendima na koncerte u Londonu u malo kasnijoj dobi - uz smijeh odgovara pjevačica.

Kada je stigla u The Purcell School of Music počela je svirati flautu, a s pjevanjem je krenula kad joj je bilo 16 godina.

- Tijekom srednje sam se prebacila s klavira kao prvog instrumenta na flautu i pjevanje jer mi je oduvijek bilo draže svirati u ansamblu/orkestru/zboru nego solo na klaviru. Zapravo nisam uživala u solističkim klavirskim nastupima i tek kasnije sam se vratila klaviru više kao pratnja uz pjevanje ili pratnja drugima.

Saksofon je došao tek puno kasnije, kada sam se vratila u Hrvatsku, ali kako je dosta srodan s flautom, relativno sam ga brzo naučila. No svakako se ne smatram saksofonistom; to mi je tek treći instrument na kojem uživam improvizirati jer je jedini koji sam učila bez nota i previše brige oko tehnike i ispita - kaže.

Prošla je i brojna natjecanja, osvojila i prvo i drugo mjesto na The North London piano competitionu, zatim je odabrana da pjeva u grupi Close Harmony, s kojom su došli do nastupa u Albert Hallu i Purcell Roomu te je sa školskim orkestrom osvojila drugo mjesto na natjecanju BBC young musician. Nakon mature dobila je stipendiju za glazbenu akademiju The Royal Scottish Academy of Music and Drama u Glasgowu.

- Stipendija za akademiju obuhvaćala je studij koji je tada bio dosta skup jer nismo bili u EU, ali ništa više od toga, tako da sam cijelo vrijeme tijekom faksa radila 20 sati tjedno na raznim mjestima. Radila sam kao prodavačica u modnom dućanu, u teretani, konobarila, svirala po piano barovima kako bih si plaćala životne troškove, račune i materijale za faks. Obitelj se žrtvovala tako što su mi plaćali stan i većinu aviokarata da mogu doći doma dva, tri puta godišnje - navodi Lana.S.

Nakon što je diplomirala, poslije gotovo 13 godina provedenih u Velikoj Britaniji, odlučila se vratiti u Hrvatsku. Kako to?

- To me svi pitaju. Moj povratak 2004. trebao je biti privremen jer sam željela biti bliže tati, snježnim padinama, moru i dobroj hrani. Jednostavno sam željela nadoknaditi sve vrijeme koje sam ovdje propustila. No kako sam se zaposlila u struci na divnoj poziciji gdje i danas radim, nisam više nikada niti pomislila da se vratim.

Meni je život u Hrvatskoj odličan i smatram da sam velika sretnica što se mogu baviti time za što sam se školovala i živjeti bliže skijalištima i moru, i ovdje se osjećam kao doma - objašnjava glazbenica. Naime, po povratku u Hrvatsku Lana.S jedno kraće vrijeme bila je u zboru kazališta Komedija, a onda 2005. dobila ponudu da počne raditi kao profesorica glazbene kulture u Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu, gdje je i danas zaposlena.

The Messengers

U tih 15 godina radila je svašta - s djecom od vrtića do četvrtog srednje, a sada predaje glazbeni starijim uzrastima, od 6. osnovne do 4. srednje, te u srednjoj školi predaje dramu i IB music (međunarodna matura).

Paralelno s pedagoškim radom počela je nastupati s gospel sastavom The Messengers, imala razne suradnje i gaže, svirala s Antonijom Šolom. U tom periodu je i učila saks i surađivala s cover bendovima. Bila je i četiri i pol godine članica Zabranjenog pušenja, pridružila se grupi C.U.R.E. s kojom i danas surađuje, baš kao i s Crvenom jabukom.

Nakon cijelog tog životnog i vrlo zanimljivog profesionalnog puta koji je prošla, napokon je spremna za samostalni izlazak na scenu. Za kraj je je pitamo kako muški rod reagira na saksofon koji je, barem kada se pitaju žene, najseksi instrument od svih koji postoje.

- Zbog saksa sam definitivno dobila najviše poziva na estradi i istina je da nema puno žena koje ga sviraju. Mislim da mogu odsvirati najvirtuozniji solo na flauti, ali opet će svi daleko jače doživjeti ta tri blues tona koja odsviram na saksu - zaključila je uz smijeh na kraju Lana Škrgatić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:19