VAKULIN 'UČENIK'

TKO JE STASITI DALMATINAC, NOVI PROGNOSTIČAR NA HRT-u Izidor Pelajić: Želio sam biti pilot, ali na kraju sam se zaljubio u meteorologiju

33-godišnji Vodičanin redovito kasni pa mu je šef Zoran Vakula dao samo jedan savjet za rad pred televizijskim kamerama: Pojavi se na vrijeme
Zoran Vakula i Izidor Pelajić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Moram zahvaliti Vakuli što je tako brzo prepoznao i jasno istaknuo moje najveće kvalitete - kroz smijeh kaže novi HRT-ov meteorolog Izidor Pelajić (33) čiji je dolazak glavni HRT-ov prognostičar najavio rekavši da će publici po novom prognozu tumačiti “zgodni, mladi, stasiti dalmatinski galeb nakon kojeg će svi zaboraviti na Vakulu”.

Nije mu jasno

- Meni je misterij zašto me Vakula nazvao Galebom, morat ćete to njega pitati, možda je mislio na pticu - smije se Dalmatinac iz Vodica i objašnjava po čemu je tipičan Dalmatinac: “Visok sam, crn i zgodan (smijeh). Volim kuhinju koja uključuje puno ribe i maslinovo ulje. Volim pjesmu. More za mene nikad nije bilo i neće biti voda. Redovito kasnim. Sunčanje ljeti sredinom dana za mene je vrlo neobična aktivnost - nabraja meteorolog koji se u Zagreb zbog studija doselio prije 14 godina.

Pa, nedostaje li mu more?

- Posljednjih deset godina živim u Zelini gdje imam više mira i manje velegradske vreve, ali, opet, i u Zelini je užurbanije nego u Dalmaciji i mislim da mi to najviše nedostaje, ta mirnoća Dalmacije gdje je sve nadohvat ruke, sve je na pet minuta pješke ili 15 minute vožnje, život je ležerniji, mirniji. Nedostaje mi i jesen na moru, boje, mirisi, mir i bonace. Spustiti se do obale, gledati more i neko vrijeme jednostavno ne raditi ništa. Koncept je to koji je kontinentalcima uglavnom slabo poznat, a to je nešto što sam često u mladosti radio u Bilom kod Primoštena gdje mi dida i baka imaju vikendicu - prisjeća se Izidor koji kao prognostičar radi već pet godina a meteorologiji ga je privukla dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

Zagreb, 300719.
HRT.
Izidor Pelajic, meteorolog i voditelj vremenske prognoze na HRT.
Na fotografiji: Izidor Pelajic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Izidor Pelajić

- Potkraj studija geofizike, sam na Institutu ‘Ruđer Bošković’ radio na istraživanju utjecaja atmosfere kod mjerenja površinske temperature Jadranskog mora pomoću satelita pod vodstvom dr. sc. Milivoja Kuzmića i akademika Mirka Orlića. Planirao sam budućnost ili u području fizičke oceanografije ili eventualno geomagnetizma. Tada sam zbog poznavanja satelitskih sustava i formata dobio poziv da se priključim vrlo zanimljivom projektu koji je Nataša pokrenula na DHMZ-u. Radio sam na novom sustavu za prijem satelitskih podataka na DHMZ i instaliranju novih alata i programa koji koriste meteorološke satelite za prognozu neposrednog razvoja vremena. Nakon toga stvari su prirodno vodile prema operativi vremenske analize i prognoze - kaže Izidor kojeg pitamo odakle mu ljubav prema prirodnim znanostima, Zemlji i bliskom svemiru.

- Zanima me kako funkcionira svijet u kojem živimo. To je dio mog karaktera. U mladosti sam brzo razvijao interes za prirodoslovne teme, ali bilo je tu i ljubavi za okoliš, poljoprivredu, povijest i filozofiju, čak i agronomiju. U jednom sam trenutku želio biti pilot, u drugom rukometaš, u trećem diplomat, a potom se, s boljim upoznavanjem tehnike, tehnologije i računarstva, fokus prebacio na matematiku, fiziku i informatiku. Prijatelji su me pozvali da se pridružim astronomskoj sekciji šibenske gimnazije i mislim da je to bila određena prekretnica. Nakon potpune opčinjenosti astronomijom, kao idući korak sam se od sebe nametnuo studij fizike i geofizike na zagrebačkom PMF-u - otkriva Izidor.

Novi prognostičar sa sinom

Trema zbog savjeta

Ima li tremu zbog svojih prvih televizijskih nastupa?

- Uvijek imam malu tremu kada radim nešto do čega mi je stalo, a naravno da mi je stalo da moji nastupi u ulozi meteorologa na nacionalnoj televiziji budu uspješni. Ali, nije to trema od samog nastupa koliko trema od toga da sve ispadne kako treba, da silne savjete kolega meteorologa i upute HRT-ova glavnog meteorologa ispravno slijedim i reproduciram - objašnjava i otkriva što mu je Vakula savjetovao uoči televizijske premijere:

- Rekao mi je: ‘Dođi na vrijeme’ - kaže simpatični prognostičar čije je srce odavno zauzeto.

- Suprugu sam upoznao prije 12 godina na PMF-u, zajedno smo praktički od trenutka kad smo se upoznali, legalizirali smo se 2014. godine u šibenskoj katedrali, a krajem zime prošle godine dobili smo prvog sina, Petra - kaže Izidor Pelajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:00