OBJAVILI PODATKE

TOP-LISTA ZARADE DOMAĆIH SKLADATELJA U 2018. 'Prvih 20 od toga može lijepo živjeti, sve ostalo je manje-više kikiriki'

 
Neno Belan, Tonči i Vjekoslava Huljić, Gibonni
 Jadran Babic, Jure Miskovic, Ranko Suvar / CROPX

Gotovo 99 milijuna kuna autorskih naknada, točnije 98,968.275,99 kuna u ime HDS ZAMP-a ove godine raspodijelila je stručna služba Hrvatskog društva skladatelja autorima i nositeljima prava za prošlu godinu.

Izvor prihoda

Iz HDS ZAMP-a ponosno ističu kako su autorska glazbena prava i u 2018. godini bila rastući izvor prihoda glazbenicima, te dodaju da se dinamična glazbena aktivnost kreativne scene međusobno potiče s rastom turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji. Naime, u 2018. godini skupilo se čak 9,42 posto više nego u prethodnoj godini, čime je postignut novi rekord.

Uz poslovne rezultate, HDS ZAMP tradicionalno predstavlja i autore čija su djela zabilježila najveći broj emitiranja na radijskim i TV postajama u kalendarskoj 2018. godini. To su abecednim redom po imenima: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak Peggy, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić Gibonni.

- Nakon četvrt stoljeća glazbenog rada logično je da se dogodi i neki malo veći uspjeh, a drago mi je što su čak dvije moje pjesme među deset najizvođenijih u prethodnoj godini.

Radi se o skladbama ‘Ako voliš ovu ženu’, duetu Željka Bebeka i pokojnog Olivera Dragojevića, te pjesmi ‘Kao ti i ja’ koju je otpjevala Franka Batelić - kaže Branimir Mihaljević i nastavlja:

- Naravno, ja svoj posao ne radim radi novca, nego zato što volim stvarati glazbu. No, od novca živim i drago mi je što postoji ZAMP, jer da ga nema autori bi morali prionuti na štancanje, pa bi hrvatsko glazbeno tržište bilo mnogo siromašnije - smatra Mihaljević.

Najemitiranija “Nama se nikud ne žuri”

Najemitiranija domaća pjesma u 2018. bio je Porinom ovjenčani duet Vatre i Massima “Nama se nikud ne žuri”.

Slijedi je “Ako te pitaju” autorskog tandema Vjekoslave i Tončija Huljića u izvedbi Petra Graše, a na trećem mjestu je “Do posljednjeg retka” u kojoj su se Miji Dimšić autorski pridružili Damir Bačić, Vjekoslav Dimter i Branimir Jovanovac.

Svojevrsni zanat

Denis Dumančić, šef Letećeg odreda, koji je lani skladao i za Lanu Jurčević, Mejaše... smatra, međutim, kako autorski posao i jest svojevrsni zanat.

- Nema tu puno mudrosti. Kao i u svakom zanimanju, neke stvari nakon dugog niza godine odmah jasnije vidiš i izbjegavaš početničke pogreške - objašnjava Dumančić. Jedina žena među najemitiranijim autorima i ove godine je Vjekoslava Huljić, koja se, kroz smijeh kaže, dobro osjeća u muškom autorskom društvu, no autorstvo ne vezuje uz spol.

- Iskreno mi je žao što nema više žena među našim najemitiranijim autorima i nadam se da će ih ubuduće biti mnogo više. Što se mene osobno tiče, najveći uspjeh, kad napišem pjesmu, jest vidjeti da su tu pjesmu ljudi zavoljeli i prepoznali se u njoj. Ja nikad nisam stvarala radi novca, ne bih tako mogla funkcionirati - govori Vjekoslava Huljić.

Na listi deset ‘veličanstvenih’ je i Ante Pecotić kojem ovo priznanje, naravno, godi.

- Lijepo je znati da je tvoja glazba u velikoj mjeri doprla do onih radi kojih si je i stvarao - kaže Pecotić, kojeg smo upitali na što će potrošiti novac dobiven od HDS ZAMP-a.

Neugodan osjećaj

- Uvijek se neugodno osjećam kad me to pitaju, jer se svote napuhavaju pa publika pogrešno misli da se radi o milijunskim iznosima.

Kamo sreće da je tako, ali, eto, nije. Ja, konkretno, od novca dobivenog od HDS ZAMP-a vodim svoju obitelj na lijepi izlet na Jadran - otkriva Pecotić.

A mi neslužbeno doznajemo da su iznosi koji su isplaćeni desetorici najemitiranijih autora za 2018. godinu doista različiti. Najemitiraniji su na ovaj način uprihodili oko 800.000 kuna, dok su oni na kraju top 10 ljestvice zaradili oko 150.000 kuna.

- Može se kazati da prvih deset najemitiranijih autora - pri čemu se ne smije zaboraviti da se ta lista iz godine u godinu i mijenja - može komotno živjeti od novca dobivenog od HDS ZAMP-a.

Ako računamo da je prosjek zarade prvih deset autora u nas oko 300.000 kuna, kada se to podijeli na dvanaest mjeseci ispada da najemitiraniji autori u prosjeku dobiju 25.000 kuna mjesečno, što je, složit će se svi, više nego pristojan iznos, koji oni, dakako, ulažu u daljnje stvaranje glazbe, jer kao što jedna lasta ne čini proljeće, tako ni jedna uspješna godina nikom od njih ne jamči da će i dogodine biti tako - kaže naš dobro upućeni izvor koji smatra da ne samo prvih deset, nego i prvih dvadeset najemitiranijih autora (među kojima je, na primjer, za 2018. godinu, neslužbeno doznajemo, i predsjednički kandidat Miroslav Škoro), od rezultata svog prošlogodišnjeg rada može lijepo živjeti.

- Sve ostalo je manje-više kikiriki - dodaje naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:28