BARBARA KOLAR

‘U ovih 30 godina medijima sam bila mršava, debela, genijalna...‘

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata za favorite Zlatnog Studija

Barbara Kolar

 Cropix/

Rijetke medijske persone uspijevaju istodobno biti i simpatične i britke, i elegantne i pristupačne. A upravo to je dio formule uspjeha voditeljice Barbare Kolar. Ova strastvena profesionalka u karijeri je radila na cijelom nizu velikih projekata, od kultnog “Upitnika”, preko natjecateljskih showova “Plesa sa zvijezdama” i “Zvijezde pjevaju”, pa sve do gostujućih uloga u serijama poput “Naše male klinike” i “Bitangi i princeza”.

U posljednje vrijeme njezina je energija jedan od zaštitnih znakova HRT-ove mozaične emisije “Kod nas doma”, a njezin glas sinonim je za dnevni program na Top radiju. Upravo zbog potonjeg Barbara je nominirana za Zlatni Studio u kategoriji radijskog glasa godine te nam je u povodu toga otkrila detalje o svojoj svakodnevici i rutini, planovima za blagdane te procesu stvaranja medijskog brenda.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Što vam je obilježilo 2023. godinu? Koje su to emocije, događaji, uspjesi, želje...?

Iskreno, nisam baš najbolja u svođenju računa, prisjećanju i sistematizacijama, ali dok razmišljam o godini na odlasku, ništa mi posebno loše ne pada na pamet, tako da očito nemam većih zamjerki, ha-ha. Šalu na stranu, poslovni dio svakodnevice ispunjavao me onim ugodnim omjerom izazova, zadovoljstva i zabave, a u slobodnim trenucima mala zajednica ljudi koji su mi važni i koje volim uživala je u trenucima druženja. Puno smijeha do suza, otkrivanja tople vode, odličnih izlazaka, fantastičnih zalogaja i otkrivanja novih destinacija na nezaboravnim putovanjima - bez sumnje recept koji ću rado potpisati i za novu, 2024.

image

Barbara Kolar

Tomislav Kristo/Cropix

Kako izgleda vaš prosječan radni dan? Kombinirate radio i televiziju te povremeno i druge projekte, evente... Koliko je vaš posao naporan? Možete li zamisliti da nije?

Od djetinjstva najbolje funkcioniram kad imam gomilu obveza, tada uvijek i bez iznimke sve stignem. Ako se lista zadataka svede na jednu stvar, odjednom se pretvorim u kraljicu prokrastiniranja koja je u stanju na tu jednu stavku čak i potpuno zaboraviti. Tako da - super, nek’ se radi. Znam da zvuči kao opaki klišej, ali ja se stvarno ubrajam u one sretnike koje posao toliko zabavlja da je gotovo neumjesno reći da rade. Još ako za mojeg životnog vijeka usavrše teleportaciju, nitko sretniji od mene.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

Bez nostalgije

Što vam je najzanimljivije kod radija, a što kod televizije i koliko se razlikuje vaš pristup tim medijima? Također, s godinama se odnos publike prema njima mijenjao, kao i sami zakoni njihova funkcioniranja. Kako gledate na to? Jeste li nostalgični za vremenom kad su mediji generalno imali drugačiju, a možda i snažniju ulogu?

Općenito, nisam pretjerano sklona nostalgiji i veličanju prošlih vremena - zanimljivija mi je budućnost i moja mogućnost da je u pravoj mjeri predvidim ili joj se prilagodim. Mediji posljednjih desetljeća konstantno doživljavaju velike promjene, ja sam, recimo, osobno iskusila tranziciju u svijet formatiranog radija koja je imala srušiti sve ili barem većinu poznatih obrazaca po kojima smo do tada radili. No, kako ni stari hit ‘Video killed a radio star’ nije postao baš posve proročanski, tako je s vremenom novi sustav pristao priznati i iznova usvojiti neke kvalitete onog starog, ne odustajući pritom od svoje ‘stalna na tom svijetu samo mijena jest’ misije. Iako se čini kako nam prijete neka površna vremena - nekidan sam, primjerice, s nevjericom slušala studenticu novinarstva kako samouvjereno govori da ne prati nijedan medij u kojem sadržaj proizvode novinari - mislim da će na koncu pobijediti neka razumna mjera svega.

image

Barbara Kolar

Tomislav Kristo/Cropix

Na radiju je glazba vrlo važan faktor. Što osobno slušate?

Top radio je, bez sumnje, od svih radija na kojima sam radila najbliže mojoj definiciji glazbe za ugodu i zadovoljstvo. Ili da to kažem ovako - volim sve što sviramo i baš je privilegij odraditi dan uz takvu playlistu. Za osobnu upotrebu dodajem tek ponešto pjesama koje nisu s prve crte velikih uspješnica, malo nekih alternativnijih zvukova i prstohvat klasike.

Priče i doživljaji

Koliko vam znači nominacija za Zlatni Studio?

Kad me ne bi razveselila, bojim se da nešto ozbiljno ne bi bilo u redu sa mnom! Budući da ne postoji službena strukovna nagrada za ovo čime se bavim, kad netko javno prepozna tvoj trud, to već samo po sebi puno znači. Nikada ne idem na posao - ni radijski ni televizijski - s mišlju ‘samo da mi je odraditi’, uvijek želim i nastojim da bude najbolje moguće, najbolje što znam. Ako nisam zadovoljna postojećim, nastojim nešto novo naučiti pa primijeniti i promijeniti. I da, ponekad i kolege i suradnike taktički nježno gnjavim s najboljom namjerom vjere u kvalitetu konačnog zajedničkog proizvoda. Zabava je ozbiljan posao, pa sam zahvalna što ste me shvatili ozbiljno, ha-ha.

Vaša karijera sada se već broji u desetljećima. Na koje ste dosadašnje uspjehe najponosniji? I koje su karakterne osobine koje su vam bile najkorisnije u poslu kojim se bavite?

Čini mi se da je u životu općenito važno, a u poslovima poput mojeg i itekako korisno, biti i ostati radoznao. Kad vas zanimaju novi ljudi, njihove priče i doživljaji, onda možete i druge zainteresirati za njih. Radila sam na doista puno zanimljivih projekata i iako se javno neki doživljavaju većima i značajnijima od drugih u svojem pristupu, nikad nisam pravila razliku. Ako radim, dajem sve od sebe, ne vjerujem u polovičan trud ni polovična rješenja. Kako se običava reći “brand se stvara u danima kad se ne događa ništa”, uvijek je pravo vrijeme za biti na visini zadatka. Usudila bih se reći da sam uporna, vrijedna i pouzdana, a nadam se i ugodna kao suradnik i sugovornik.

Brojni napisi u medijima o vama, kao i o vašim kolegicama, tiču se zbrajanja kilograma i slojeva šminke. Koliko vam se teško ili nije nositi s time? Koliko se vaš odnos prema tome mijenjao kroz godine?

Sumnjam da itko ikada u potpunosti može oguglati na javno seciranje svoje pojave. Ja sam u malo manje od 30 godina u medijima bila premršava, predebela, genijalno odjevena, lišena svakog ukusa, uvjeravana da sam radila kirurške korekcije za koje nisam ni sigurna što im je cilj… Kad je čovjek mlađi, sigurno ga sve to više pogađa, no s vremenom shvatiš kako doista ne možeš svima biti po ukusu i da su svi pokušaji u tom smjeru unaprijed osuđeni na propast. Ljepota, a zanimljivost još i više ionako počivaju na nekim potpuno drugim zakonitostima i kvalitetama.

Kulinarske vještine

Kako planirate provesti blagdane?

Sramotno neaktivno, ha-ha. Na Božić radim na radiju i to mi je jedina obveza s obzirom na to da smo božićni i slivestarski program za HTV već snimili. Tako ću vjerojatno nastojati što više vremena provesti u šetnji sa psom ne bih li minimalizirala učinak blagdanskih delicija.

Budući da ste vodili i blog o hrani - kuhate li nešto posebno ovih blagdana?

S ogromnim zadovoljstvom prepustit ću se kulinarskim vještinama starije generacije - tradicionalna jela i specijalitete koji idu uz blagdane redovito s dubokom zahvalnošću uživam za trpezom svojih roditelja. Ja ću pridonijeti ponekim slatkišem, buteljom i dekoriranjem hrane i stola.

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:43