PODRŠKA ŠTRAJKU

VIDEO: ELEMENTAL UZ PROSVJETARE, SNIMILI PJESMU 'SOLIDARNOST' 'Osjetljivi smo na borbu onih koji su nas odgojili i podignuli. Držimo vam leđa'

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Aktualni štrajk prosvjetnih radnika goruća je tema u Hrvatskoj, a njegova kulminacija dogodit će se u ponedjeljak na velikom prosvjedu u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića u simboličnih 12.05 sati.

Nakon što su sredinom prošloga tjedna članovi benda Elemental na društvenim mrežama objavili javnu podršku prosvjetnim radnicima, zakotrljao se kotačić koji nakon dugo vremena spaja, a ne razdvaja, i u svega nekoliko dana nastala je - "Solidarnost".

- Mi, ovdje kod nas, smo tolerantni ljudi. Možemo puno toga podnijeti, progutati i preživjeti. Stisnuti zube kad treba. Jer razmišljamo: preživjeli smo do sad, preživjet ćemo i nadalje.

Ali postoji trenutak kad nam zbilja prekipi, kad dignemo glas za tu mrvicu poštovanja i razumijevanja, kad ne uzmičemo ni centimetra. Prosvjed prosvjetara je ta mrvica od koje ne odustajemo, naš povod za širu reakciju. Jer vrijeme je za širu reakciju. I vrijeme je za solidarnost. Mi muzičari smo osjetljivi na borbu svojih sugrađana. Pogotovo onih koji su nas odgojili i podignuli. Vaša borba je i naša borba.

Ljudi, držimo vam leđa. Ovaj put ne uzmičemo. Za bolje sutra - izjavili su iz Elementala.

Pjesma "Solidarnost" nastala je spontano i u svega nekoliko dana. Ideja se rodila na društvenim mrežama, nakon što su u srijedu članovi Elementala objavili javnu podršku prosvjetnim radnicima u svojoj borbi za bolje sutra. Ponukani reakcijama i prijedlogom da se podrška iz rečenica pretvori u pjesmu, bez previše razmišljanja i priprema, bend je u četiri dana zbio redove i odlučio napraviti pjesmu kao podršku prosvjedu, ali i kao širu reakciju na sveukupno stanje u državi.

S obzirom da u tom trenutku nisu svi članovi benda bili u Zagrebu, skice pjesme nastajale su preko WhatsApp aplikacije, a nakon što se tu večer privatnim kanalima među najbližima pustili vijest o pjesmi, sljedeće jutro Elemental je dočekao šok - inbox im je bio zatrpan videima, porukama i fotografijama iz škola diljem Hrvatske. Više od 75 škola i tisuću prosvjetnih radnika poslali su svoj doprinos u stvaranju pjesme "Solidarnost".

Bend se uživo prvi put okupio ovu nedjelju, kad je pjesma dobila svoj finalni aranžman, a basist benda, Konrad Lovrenčić, primio se režiranja, editiranja i montiranja videa sastavljenog od materijala koje su poslali iz mnogobrojnih škola.

Sad možda postaje bitnije nego ikad glasno reći ono što pjesma "Solidarnost" poručuje - svi smo mi na istoj strani, nikako drugačije, kad nas krenu ušutkavat', možemo i glasnije.

- Ponosni smo što smo mogli sudjelovati i podržati nešto ovako veliko i bitno. Vidimo se na Trgu! Vrijeme je za solidarnost! - poručio je Elemental.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 01:16