ISPOVIJEST PJEVAČA

Žanko o sovjetskoj turneji, domoljublju i manje poznatim detaljima: Melankolik sam i perfekcionist

Čitav svoj život posvetio sam glazbi i, što je najvažnije, skladanje, pisanje i pjevanje čini me sretnim i nikad mi nije dosadno
Dražen Žanko
 Saša Burić/Cropix

Još od 1992. godine i Domovinskog rata svi predobro znaju pjesmu Dražena Žanka “Od stoljeća sedmog”. A u prošlotjednoj anketi Studija asovi ozbiljne glazbe na drugo su mjesto u konkurenciji najboljih domoljubnih pjesama iz Domovinskog rata, nakon Dujmićeve i Tutićeve “Moje domovine” na prvom mjestu, izabrali upravo onu koju je Žanko skladao i otpjevao.

Pjevača smo ovih dana pronašli u Kaštel Lukšiću. Prije svega je javno zahvalio asovima ozbiljne glazbe što su pjesmu “Od stoljeća sedmog”, koju je napisao na stihove pučkog pjesnika pok. gosp. Ive Cvitića, a u glazbenom aranžmanu gosp. Stipice Kalogjere, stavili na tako visoko mjesto.

Zbunjujući susret

- I to među toliko lijepih i dobrih pjesama domoljubnog izričaja u vremenima kad su nam bile najpotrebnije. Ipak, ne mogu reći da me anketa iznenadila jer sam svjestan što sam napisao i koliko nam je ta pjesma značila, davala nadu, podizala moral i snagu u ratnim vremenima. No, drago mi je da je to i na ovaj način potvrđeno - kaže pjevač koji i danas doživljava iskrene čestitke i reakcije kako u Hrvatskoj, tako i diljem dijaspore, gdje god nastupi s tom pjesmom.

image
Dražen Žanko u spotu za pjesmu 'Od stoljeća sedmog'

Cijeli je život proživio, uostalom, uz nju. Mnogo ju je puta izveo...

- Gotovo svi moji nastupi završavaju s tom pjesmom i može se osjetiti kako je publika iščekuje, a onda dođe taj trenutak kad je svi zapjevamo. U takvim trenucima svih ovih godina bilo je puno emocija pri izvođenju jer je povijest našeg naroda satkana u toj pjesmi. Imao sam prekrasnih druženja, a na jednom od njih u Sydneyju prišao mi je jedan gospodin, onako malo uzbuđen, poslije koncerta i šapnuo: ‘Dragi Žanko, vi ste meni prvoborac hrvatske domoljubne pjesme.’ Malo sam ostao zbunjen, ali eto, svatko vas vidi na svoj način - sjeća se neobičnog susreta.

Mjuzikl o Gospi

Nedavno je Žanko napisao i mjuzikl ‘Mirakul’. Znači li to da njegove ambicije danas idu u nekom drugom smjeru?

- Što se tiče mjuzikla ‘Mirakul’, taj moj ostvareni san sanjao sam dvadesetak godina.

Kao Sinjanin napisao sam dosta pjesama o Zagori, Gospi Sinjskoj, Alki, što je bio fundament da uz gosp. Ivicu Krajača, koji je napisao libreto, fra Mirka Marića, koji je radio sinopsis i povijesni dio priče te uz aranžmane gosp. Antonija Zadre napravimo glazbeno-scenski spektakl, mjuzikl ‘Mirakul’. Djelo je zasnovano na tri sveta osjećaja u svijesti svakog slobodoumnog naroda, na domoljublju, vjeri i višestoljetnoj borbi za slobodu svog naroda i svakog pojedinca u njemu.

U zagovor Gospe Sinjske, koji je i omogućio veličanstvenu pobjedu šačice hrabrih branitelja, Sinjana i Cetinjana, nad stostruko jačom osmanlijskom silom, narod istinski vjeruje i nosi je u svojim srcima već stoljećima. Poruka ‘Mirakula’ je da u srcu i umu svakoga čovjeka nađemo i osiguramo mjesto vjerovanju... u Boga, u Sudbinu, u Ideju, u Ljubav, u Prijateljstvo. Jer nađemo li se u bezizlaznoj situaciji, na rubu nekog intimnog ponora, treba nam čvrsto vjerovanje u nešto što će nam donijeti bar malo nade u sretan ishod beznađa koje nas je obuzelo.

U takvoj vjeri, želji i nadi stvorena je i hrvatska država. Uz Radojku Šverko, Lidiju Horvat-Dunjko, Stjepu Gleđa-Markosa, Joška Ševu, Ervina Baučića, zbor Ivan pl. Zajca, Folklorni ansambl ‘I. G. Kovačić’ te druge pjevače glumce i alkare, ‘Mirakul’ je čisti pogodak u sridu - govori o predstavi u kojoj je sudjelovalo oko 140 umjetnika, glumaca i pjevača. Plakat za ‘Mirakul’ nacrtao je slikar Charles Billich, a redatelj i scenograf je bio Zlatko Kauzlarić-Atač.

Radosni djed

Dražen Žanko na sceni zabavne glazbe pojavio se osamdesetih kao jedan od sudionika Splitskog festivala u njegovim boljim danima.

- Kao mladom pjevaču Splitski festival mi je otvorio vrata u svijet zabavne glazbe. To je izazov u kojem se kao pjevač moraš dokazati pred publikom koja sjedi i sluša. Nisam nikad imao s tim problema jer sam godinama svirao u raznim bendovima, a od 1977. bio sam na velikim tromjesečnim turnejama po SSSR-u, što mi je bilo još jedno veliko iskustvo - sjeća se pjevač koji danas veći dio radnog dana provodi u glazbenom studiju, supruga mu radi u jednoj privatnoj poliklinici, kći mu je liječnica, a sin ekonomist.

- Imam dvije unuke koje su mi uljepšale život - veselo veli.

Privatno, intimno, a i profesionalno postoje stvari koje šira javnost o njemu ne zna.

- Ja sam melankolik, perfekcionist, idealist, sjetan, uznemiren, naizgled uvijek zabrinut. Većina me poznaje kao pjevača, ali ja sam i glazbenik i skladatelj. Pisao sam za Vicu Vukova, Terezu, Vinka Cocu, klape, Jacquesa Houdeka i druge.

Imam vlastiti studio za snimanje, što mi je pomoglo da oživim pjesme koje sam napisao. Čitav svoj život posvetio sam glazbi i, što je najvažnije, skladanje, pisanje i pjevanje čini me sretnim i nikad mi nije dosadno. Još imam ideja za nešto novo i želju za stvaranjem - nastavlja.

image
Drazen Žanko
Saša Burić/Cropix

Veličanstveno

Nakon što su asovi ozbiljne glazbe izabrali njegovu pjesmu kao drugu najbolju domoljubnu iz Domovinskog rata, ima jednu želju.

- Volio bih da pjesmu ‘Od stoljeća sedmog’ otpjeva sastav asova Opere uz orkestar i zbor HNK, a ako se radi o jednom solistu, prvaku Opere, mislim da bi gosp. Tomislav Mužek sa svojim lirskim tenorom dao posebnu ljepotu i snagu toj pjesmi. Osjećam i vjerujem da bi to bilo veličanstveno - zaključuje Dražen Žanko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:45