25 GODINA POSLIJE

Eksplozivne tvrdnje potresle Otok: Princezi Diani tajni izvor dojavio da se planira nesreća u kojoj će umrijeti?!

Ova tvrdnja uzdrmala je Ujedinjeno Kraljevstvo samo par dana uoči 25 godišnjice njezine tragične pogibije

Scotland Yard je godinama pod ključem držao bilješku u kojoj su detaljno opisani princezini strahovi da će poginuti u prometnoj nesreći

 Afp/Profimedia

Princeza Diana „predvidjela“ je svoju smrt i to dvije godine prije nego što se dogodila. Ova tvrdnja uzdrmala je Ujedinjeno Kraljevstvo samo par dana uoči 25 godišnjice njezine tragične pogibije. Dramatične tvrdnje objavljene su u novoj seriji „The Diana Investigations“. Ekipa iza ove mini serije imala je pristup informacijama za koje Britanci kažu da su bez presedana.

Surađivali su s Metropolitanskom policijom, koja je provela tajnu operaciju o tome kako je princeza Diana umrla, i francuskom policijom koja je istraživala njezinu smrt 1997. godine. Pritom, ova dokumentarna serija uranja u istine, laži i zavjere o slučaju koji je šokirao svijet.

Jedna od sugovornica u prvoj od ukupno četiri epizode je francuska detektivka Martine Monteil, bivša šefica elitne policijske jedinice Brigade Criminelle, koja je nakon nesreće među prvima stigla u tunel Pont de l‘Alma. Prisjetila se kako je pronašla dijelove uništenog automobila, tragove kočenja i tragove boje na vozilu u kojem je bila Diana.

image
Maxppp/Newscom/Profimedia

- Počeli smo pronalaziti te male tragove. Vidjeli smo znakove kočenja. Komadiće crvenog svjetla iz drugog automobila. Na bočnoj strani automobila bili su tragovi boje. Bila sam opsjednuta pronalaženjem stvari jer je to važno - rekla je Monteil o prvoj sceni koja ju je zatekla na mjestu nesreće koja je potresla cijeli svijet.

- Čak sam pronašla i neke sitne bisere. Pripadali su princezi – dodala je Monteil.

Planirana nesreća

U nastavku, ova serija postavlja nova pitanja o tome zašto je Scotland Yard godinama pod ključem, daleko od očiju javnosti, držao bilješku u kojoj su detaljno opisani princezini strahovi da će poginuti u prometnoj nesreći.

Naime, Diana je 30. listopada 1995. godine sazvala sastanak sa svojim osobnim pravnim savjetnikom lordom Victorom Mishconom. Tijekom sastanka, na kojem je sudjelovao i Dianin osobni tajnik Patrick Jephson, Diana im je navodno rekla da joj je izvor kojem vjeruje, ali ga ne želi imenovati, rekao da će je se pokušati „riješiti“ do travnja 1996. godine.

Tajni izvor je navodno rekao Diani da je se planira prometna nesreća koja bi ili okončala njezin život ili je ozlijedila toliko da bi bila „neuravnotežena“.

Diana je umrla dvije godine kasnije, 31. kolovoza 1997. godine u teškoj prometnoj nesreći u Parizu zajedno sa svojim partnerom Dodijem Al-Fayedom i vozačem Mercedesa Henrijem Paulom. Jedini preživjeli svjedok ove tragedije je Dianin tjelohranitelj Trevor Rees-Jones koji se ničega ne sjeća.

image

Princeza Diana i Dodi Al Fayed u Saint-Tropezu

Abaca/Abaca Press/Profimedia

Kasnijom istragom utvrđeno je da je Paul bio pod utjecajem alkohola kada se limuzinom Mercedes-Benz S-280 zabio u trinaesti stup tunela Pont de l‘Alma pri brzini od 196 km/h.

Lord Victor Mishcon je napravio bilješku s tog sastanka, koju je predao Metropolitanskoj policiji nakon stravične nesreće. Policija ju je uključila u istragu o Dianinoj smrti tek 2003. nakon što je i njezin bivši batler Paul Burrell predao sličnu poruku.

Charles naručitelj

U toj poruci, koju je Burrell objavilo 2003. godine u svojoj knjizi „A Royal Duty“, stoji da princeza Diana vjeruje kako njezin bivši suprug „planira“ prometnu nesreću.

„Sjedim ovdje za svojim stolom danas u listopadu, žudeći za nekim tko će me zagrliti i ohrabriti da ostanem jaka i držim glavu visoko. Ova posebna faza u mom životu je najopasnija - moj suprug planira ‘nesreću‘ s mojim autom, kvar na kočnicama i ozbiljnu ozljedu glave kako bi mu se otvorio put da se oženi s Tiggy (op. a. Alexandra Shân „Tiggy“ Pettifer je bivša dadilja i pratilja prinčeva Williama i Harryja, a bila je i osobna asistentica princa Charlesa od 1993. do 1999. godine; šuškalo se da ona i Charles imaju aferu), Camilla nije ništa drugo nego mamac, tako da nas čovjek iskorištava u svakom smislu te riječi“, napisala je princeza Diana godinu dana prije svoje smrti.

Iako trenutačno nije dostupan točan transkript Mishconove bilješke, zna se da ta poruka odražava slične osjećaje kao i ova poruka koju je pokojna princeza navodno napisala u listopadu 1996., dva mjeseca nakon što se razvela od princa Charlesa.

image

Diana 1992. godine

Joel Robine/Afp

No, što nova mini-serija kaže o zloglasnoj Mishconovoj bilješci?

Naime, 2004. godine Metropolitanska policija pokrenula je istragu o Dianinoj smrti, a nalaz je objavljen dvije godine poslije na 832 stranice.

- Najvažnija stvar u tom izvješću, trenutak koji nas je nagnao da kažemo ‘pa, čekaj malo‘, svjetlo koje je iznenada zasjalo kroz tamu, bila je Mishconova bilješka. Završila je u sef u New Scotland Yardu – rekao je Michael Mansfield, odvjetnik koji je zastupao oca preminulog Dianinog partnera, Mohammeda Al-Fayeda, egipatskog tajkuna i kontroverznog vlasnika luksuzne londonske robne kuće Harrods.

Skrivana u sefu

Kako piše britanski Independent, poruka je navodno predana bivšem komesaru Metropolitanske policije sir Paulu Condonu 1997. godine i potom je stavljena u sef.

- Pismo je Lord Mishcon dao mom prethodniku, Paulu Condonu, a on ga je stavio u svoj sef - rekao je za Daily Beast bivši načelnik Metropolitanske policije John Stevens koji je vodio istragu.

- Ja sam to sam saznao tek kad sam i sam imenovan povjerenikom... i bio sam svjestan da je lord Mishcon rekao da tome zapravo nije pridavao veliku važnost. Međutim, kada je mrtvozornik najavio svoju istragu, pobrinuo sam se da to pismo odmah bude predano kraljevskom mrtvozorniku, koji je u to vrijeme bio Michael Burgess, a kasnije je postao sudac Scott Baker – istaknuo je Stevens.

Objasnio je da su tijekom istrage ispitane sve 104 optužbe vezane uz Dianinu smrt „uključujući ispitivanje podrijetla i vjerodostojnosti Mishconove bilješke“.

Stevens je dodao je da je Metropolitanska policija pratila put Mishconove bilješke te da je osobno intervjuirao Mishcona „u tri navrata i uzeo daljnje izjave o tom pismu“.

- Jako me zabrinulo – naglasio je opisavši i zašto.

- Vidio sam lorda Mishcona mjesec dana prije nego što je umro, otprilike u proljeće 2005., i on se držao toga da je Diana bila paranoična te nije imao puno povjerenja u njezine tvrdnje. Bio je njezin odvjetnik, a zapamtite, odvjetnik ima zakonske obveze prema svojim klijentima. Bio je dovoljno ljubazan da ne pogriješi – istaknuo je Stevens.

Upitna istraga

Michael Mansfield, odvjetnik Fayedovih, rekao je da je odluka o takozvanoj Mishconovoj bilješci „pokazala ozbiljnu nevoljkost da se ovo propisno istraži od samog početka“, piše Daily Mail.

- Bilješka je važna jer je jednaka nečijem predosjećaju. Da ste policajac koji to istražuje, htjeli biste je predati Francuzima. Oni to nisu učinili. Stavili su bilješku u sef i nisu je otkrili. Godinama su sjedili na njoj kako bi zaštitili dio establišmenta, odnosno kraljevsku obitelj – tvrdi odvjetnik.

image

Princeza Diana

Upp/Topfoto.co.uk/Topfoto/Profimedia

Iako je lord Mishcon navodno predao svoju bilješku višim dužnosnicima Metropolitanske policije još 1997. godine, u novoj dokumentarnoj seriji se tvrdi da je ona proslijeđena francuskim vlastima koji su istraživali nesreću tek šest godina kasnije.

Također se navodi da su Dianina braća i sestre saznali za bilješku tek više od desetljeća nakon što je napisana, a prinčevi William i Harry također dugo nisu bili svjesni ove šokantne činjenice koja baca novo svjetlo na posljednje godine princezina života, ali i na upitno provođenje istrage.

„The Diana Investigations“ nastala je u koprodukciji Channela 4 i Discovery Plusa, a priča nastoji istražiti „kako su moćni pojedinci, tisak i internet stvorili i potaknuli teorije zavjere koje su prevladale činjenice i dovele u pitanje samu prirodu istine“.

Donosi intervjue s detektivima iz britanske i francuske policije, od kojih će neki po prvi put govoriti javno. Serija će također ispitati „nezasitnu potražnju javnosti za odgovorima, koja je potaknula neviđeno zanimanje medija i proliferaciju online chatrooma, gdje su nagađanja o ‘pravom uzroku‘ Dianine smrti postala jedna od prvih viralnih senzacija ranog interneta“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 08:32