DUGO ČEKANJE

Glumica pobijedila Tursku na Europskom sudu za ljudska prava: Maratonski slučaj trajao je 10 godina

Turski sudovi rekli su da privatnost Berrak Tüzünataç nije narušena iako je potajno snimljena kako se ljubi s kolegom u svom domu

Turska glumica Berrak Tuzunatac

 Valery Hache/Afp/Profimedia/Valery Hache/afp/profimedia

Europski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je Tursku jer nije zaštitila privatni život poznate turske glumice koja je potajno snimljena kako ljubi drugu slavnu osobu u svojem domu. Snimka je zatim emitirana na televiziji.

Glumica Berrak Tüzünataç (38) dobila je maratonski slučaj pred ECHR-om u Strasbourgu, koji je presudio da je Turska prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima odbacujući glumičine pritužbe na svojim sudovima.

Berrak Tüzünataç, koja je hrvatskoj publici poznata iz serija "Sulejman Veličanstveni" i "Ezel", reagirala je na vijest o presudi na društvenim mrežama rekavši da "pravda nekako nađe svoje mjesto. Iako kasni, meni je ova vijest dala i obnovila nadu. Ako vjerujemo u nešto, ne treba odustajati. Nadam se da i vas ohrabruje na jednak način".

Tüzünataç je još 2010. podnijela tužbu u Turskoj protiv TV kuće u čijem je vlasništvu kanal koji je prikazao snimku nje kako se ljubi s muškarcem na terasi svojeg doma. Rekla je da je snimljena bez njezina znanja, čime je prekršeno njezino pravo na privatnost, ali je regionalni sud u Istanbulu 2013. odbacio njezin zahtjev uz obrazloženje da je snimljena s ulice i da nije bilo upada u njezin dom. Presudu su potom potvrdili i kasacijski sud Turske, a zatim i Ustavni sud. Ona se potom obratila ECHR-u.

ECHR muškarca sa snimke naziva "istaknutom osobom s inicijalima S.G." No, turski mediji su naveliko pisali da se radi o Sahanu Gokbakaru, jednom od najpoznatijih tamošnjih glumaca.

U svojoj presudi Europski sud za ljudska prava naveo je da je, unatoč njihovoj slavi, "ljubavni život osobe u načelu strogo privatne prirode". Napisali su kako se čini da je video ""imao jedinu svrhu zadovoljiti znatiželju određene publike". Rečeno je da su sudovi u Turskoj "trebali pokazati veću rigoroznost pri vaganju različitih uključenih interesa", budući da izvješćivanje nije bilo u skladu sa "standardima odgovornog novinarstva".

Zato je ECHR presudio da je Turska prekršila članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima koji propisuje poštivanje privatnog života osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:31