POTRESNI FILM

Istina o tragičnom kraju velikog glumca: ‘Mislili smo da ima ispade, a zapravo je bio bolestan‘

Novi film o glumcu i komičaru Robinu Williamsu baca novo svjetlo na tragediju i moć iza uma jednog od najvećih holivudskih zabavljača
 Magnolia Pictures Col/Everett/Profimedia

"Robin's Wish", novi dokumentarac u režiji Tylora Norwooda, prikazuje uglavnom nepoznatu stranu Robina Williamsa koji je, osim što je bio poznati glumac, imao i svoje ljudske strane te slabosti.

- Ako ste voljeli glumca Robina Williamsa, onda je Robin, čovjek koji stoji iza cijelog tog posla, bio još bolji - rekao je Norwood za američke medije o svom novom dokumentarnom filmu koji istražuje zadnje dane legendarnog glumca i komičara Robina Williamsa, kao i njegovu neurološku bolest s kojom se borio.

Robin Williams je, znamo, svojim filmovima uveseljavao milijune gledatelja. No, kako smo također doznali, nešto kasnije u njegovom životu, iza njegova iznimnog komičarskog i glumačkog talenta skrivala se i nesigurnost, duševni mrak, koji ga je i naveo da si u kolovozu 2014. oduzme život u dobi od 63 godine. Javnost je smatrala da ga je na takav potez natjerala depresija s kojom se često borio, kao i ovisnosti s kojima se također borio. Novi dokumentarac "Robin’s Wish" (u prijevodu, "Robinova želja"), koji se premijerno prikazao u povodu šeste obljetnice Williamsove tragične smrti, otkriva pojedinosti o posljednjim, mučnim danima hollywoodske zvijezde, kao i o okolnostima pod kojima je umro.

Neiskvaren svojom ogromnom slavom i talentom, Williams je živio prigradskim životom sa suprugom Susan Schneider Williams u okrugu Marin, sjeverno od San Francisca. Kad je režiser Norwood posjetio kuću, šokirao se koliko je ona, zapravo, uobičajena.

image
Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia


- Tamo nije bilo 30 metara visoke ograde, pa ni dugačkog prilaza u kuću - prisjetio se redatelj.

- Pretpostavljate samo da bi tu trebao živjeti Robin Williams. Družio se s ljudima u svom dvorištu, igrao se s djecom u susjedstvu i vozio bicikl po gradu. Nije bilo tjelohranitelja. Jednostavno je sve to propustio. Nikad nije bio zatvorenik vlastite slave. Kako je izveo taj čarobni trik? - upitao se redatelj govoreći o svom dokumentarcu.

U filmu njegova treća supruga Susan i brojni suradnici govore kako je Williams bio hrabar, "pravi ratnik", ali i kako se vidjelo da se nešto u njemu urušava, no tek je autopsija utvrdila da je glumac patio od demencije s Lewyjevim tjelešcima, teške neurodegenerativne bolesti nalik Parkinsonu, koja ga je naposljetku i navela na samoubojstvo.

- Ljudski mozak je, znate, vrlo izniman organ težak više od kilogram i pol - kaže u filmu Williams, stojeći pred osvijetljenom slikom mozga.

image
Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia


Upravo je Williamsov mozak bio najteže pogođen bolešću, jer Lewyjeva tjelešca, nakupine proteina u neuronima, oštećuju i usmrćuju stanice mozga pa ta vrsta demencije izaziva izražene poteškoće u razmišljanju i sposobnosti koncentracije.

Norwood se u razgovoru o filmu za američke medije prisjetio i priče koju mu je ispričao David Kelley, tvorac TV serije "The Crazy Ones", u kojoj je Williams glumio. Kelley je zakazao sastanak da bi s glumcem dogovorio detalje.

- David Kelley zaustavio se u jednom restoranu, a Robin je sjedio na pločniku ispred, sam sa sobom, i razmišljao. Onda si pomislite: Zar on nije znao koliko je poznat?! Tek tako je sjedio ispred restorana na pločniku u San Franciscu! Ali, Robin je bio takav, i to je za mene zaista snažno. Svi ljudi s kojima smo razgovarali u filmu voljeli su ga. Vidjeli bi ga kad šeta sa psom, ili bi samo svratio na roštilj - ispričao je Norwood, redatelj dokumentarnog filma o zadnjim danima slavnog glumca.

- Napadnut mu je bio gotovo svaki dio mozga. Osjećao je da se raspada - kaže u filmu Williamsova udovica.

Unatoč tome što nitko nije znao pravu dijagnozu, svi su bili svjesni da se s glumcem nešto događa. Shawn Levy, redatelj trećeg nastavka "Noći u muzeju", u kojem je Williams ponovno utjelovio Theodorea Roosevelta, u dokumentarcu govori o tome kako je na snimanju primijetio da se glumac čudno ponaša i da ima bizarne ispade. No, danas je jasno da je sve to bila posljedica te podmukle bolesti.

- Čini mi se da ću mu biti odaniji prijatelj ako o tome otvoreno govorim nego ako i dalje o bolesti šutim - izjavio je redatelj.ž

image
Interscope Communications Via Afp


Naslov filma odabrala je Susan, u znak poštovanja prema muževoj želji.

- Razgovarali smo o tome što želimo ostaviti za sobom kad dođe vrijeme da odemo. A Robin mi je bez i trunke razmišljanja rekao: "Želim pomoći ljudima da se manje boje" - prisjeća se Susan, dok Norwood objašnjava poantu filma.

- U filmu smo pokazali kako se Williams s užasnom spoznajom da gubi sve svoje sposobnosti nosio hrabrije i s više strpljenja od bilo kojeg lika koji je glumio u filmu. Tako želimo ispraviti nepravdu koja mu je nanesena - rekao je redatelj, misleći na situaciju koja je uslijedila kad se glumac objesio u svojem domu u Paradise Cayu u Kaliforniji. Naime, brzo su se proširile glasine kako je to učinio pod utjecajem droge i alkohola.

Ipak, Susan u filmu odlučno izjavljuje: "Moj muž bio je potpuno čist i trijezan osam godina prije smrti. Što bi tjeralo nadarenoga glumca i komičara koji je znao nadahnuto improvizirati i briljantno oponašati da se tako bezglavo odaje narkoticima i piću?"

Film "Robin’s Wish" priča snažnu istinitu priču o glumcu i komičaru Robinu Williamsu i njegovim zadnjim danima. Po prvi put Robinova borba s neurodegenerativnim poremećajem, odnosno demencijom Lewyjevih tjelešaca, prikazana je u do sada neviđenim detaljima.

- Kroz novinarski objektiv, ova nevjerojatna priča baca posve novo svjetlo na tragediju, ljepotu i moć koja stoji iza uma jednog od najvećih zabavljača svih vremena - rečeno je u najavi filma koji je dostupan na digitalnim platformama i putem videa na zahtjev od 1. rujna ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 15:35