ŠOKANTNI INTERVJU

Veliki skandal na BBC-ju oko intervjua iz 1995.: ‘Lagali ste meni i princezi Diani, hoću istragu‘

BBC je pristao na opsežnu istragu, a osim britanske princeze Diane, još jedan ključni akter trenutačno je u bolnici u kritilčnom stanju
Intervju Martina Bashira s princezom koju je obožavala nacija
 Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia

Prošlo je 25 godina otkako je princeza Diana sjela pred kamere i dala najpoznatiji i najkontroverzniji televizijski intervju u kraljevskoj povijesti u BBC-jevoj emisiji 'Panorama', sama princeza također je odavno pokojna, no intervju koji je uzdrmao kraljevsku obitelj ponovno je glavna tema, piše Vanity Fair.

BBC se sada, pak, suočava s krizom zbog navoda da je Martin Bashir (57), voditelj koji je nagovorio princezu Dianu da mu se povjeri u bombastičnom intervjuu 1995. godine, lagao i podmetao kako bi natjerao princezu da ispriča svoju stranu priče - a BBC je za to navodno znao. Među onima koji javno zahtijeva potpunu neovisnu istragu Bashirovog ponašanja je i brat pokojne Lady Di, lord Charles Spencer (56).

image
Princza Diana u intervjuu za BBC-jevu 'Panoramu', 20. studenog 1995.
Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia

Podsjetimo, princeza je pristala na intervju s Martinom Bashirom 1995. kako bi razjasnila situaciju o njezinu braku s princom Charlesom nakon niza tabloidnih laži i nagađanja, koji se nakon tog intervjua nepovratno raspao. Tijekom intervjua princeza je priznala da je njezin brak s Charlesom gotov, rekavši: “Bilo nas je troje u ovom braku, pa je bilo malo gužvovito” - nepogrešiva je to referenca na Charlesovu tajnu vezu s budućom vojvotkinjom Camillom.

image
Diana i Charles u braku su bili od 1981. godine do 1995. godine
Gp/mpi/Capital Pictures/Profimedia

Taj je intervju dotukao njihov brak koji se dotad, na klimavim nogama, održavao jedino zbog imidža. Kraljicu Elizabetu II. intervju je, pak, nagnao da inzistira na tome da se par napokon razvede, što su i učinili već sljedeće godine. U intervjuu je Diana također priznala da je i ona sama bila nevjerna, održavajući odnos s vojnim časnikom Jamesom Hewittom, a vlastitu je nevjeru godinu ranije u medijima već priznao i sam princ Charles u intervjuu Jonathanu Dimblebyju.

image
Princeza Diana
Pa/Pa Images/Profimedia

Sada, pak, Dianina bliska prijateljica Simone Simmons, ističe kako joj se princeza povjerila da je požalila što je ikad razgovarala s Bashirom jer je to dovelo do prvog velikog raskola između Diane i njezinog najstarijeg sina. “William je apsolutno poludio”, rekla je Simone, dodavši da je princeza Williamu priznala da je dala šokantan intervju već kada je sve bilo gotovo, kada je već bio snimljen i spreman za emitiranje. “Naravno da je to bilo u svim novinama i William mi je rekao da su ga zbog toga zadirkivali u školi. Osjećao se jako loše zbog svoje mame i zbog onoga što je ona prošla, ali bio je bijesan na nju. Ljudi u školi nazivali su je svakakvim imenima. Vikend nakon emitiranja intervjua imali su veliku svađu u palači Kensington. William je bio bijesan, a Diana izbezumljena. Bila sam tamo dan nakon što je razgovarala s njim, a Diana je bila u užasnom stanju”.

Simone ističe kako je princ William na kraju oprostio majci, iako se “na nju nevjerojatno naljutio”

Upravo je Dianin brat lord Spencer predstavio Dianu Bashiru nakon što ga je voditelj navodno izmanipulirao. Spenceru je pokazao lažne bankovne izvode koji su navodno dokazivali da dvorjani prodaju priče iz palače novinarima te da im je News International platio pozamašnu sumu.

image
Earl Spencer, brat princeze Diane
Nick Potts/Pa Images/Profimedia

Lord Spencer prošli je tjedan odbacio djelomičnu ispriku BBC-ja zbog navodnih prijetnji bankovnim izvodima, i sada umjesto toga traži potpunu istragu, s kojom se BBC složio.

No, pitanje je kako će se i kada istraga odviti s obzirom na to da Bashir nije u stanju komunicirati.

Iza njega je, naime, teška operacija u kojoj mu je ugrađena četverostruka premosnica, a oporavak mu je otežan jer je u međuvremenu obolio i od covida-19 pa je, teško dolazeći do zraka, jedva je bio u stanju razgovarati.

Kako bi BBC mogao provesti detaljnu istragu oko toga što se zapravo odvijalo između Martina Bashira, princeze Diane i Earla Spencera svi se nadaju u brz i potpuni oporavak televizijskog voditelja.

Izvori, čak, kažu da prinčevi William i Harry pomno, s velikim interesom, iako svak u svojoj državi i bez međusobne komunikacije, prate razvoj događaja.

Ovog je vikenda, lord Spencer, mlađi brat pokojne princeze razveselio je fanove objavom rijetke fotografije iz djetinjstva na kojoj stoji uz sestru Dianu.

Na fotografiji lijepa plavokosa djevojčica u ružičastoj prugastoj haljini grli malenog brata u plavim hlačicama. Charles Spencer, takve ih, kaže, takve najviše voli pamtiti.

Diana je odrasla uz brata Charlesa i dvije sestre, Sarah i Jane. Obitelj je imala još jedno dijete, no dječak je umro deset sati nakon poroda. Njezini su se roditelji rastali kad je imala sedam godina, što je strašno potreslo Dianu. Njezina majka Ruth, koja je napustila obitelj izgubila je bitku za skrbništvo, a otac se ponovno oženio. S maćehom se nikako nije slagala, nazivala ju je 'nasilnicom', a svoje je djetinstvo kasnije opisala kao 'vrlo nesretno razdoblje'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:47