NOVA BIOGRAFIJA

ZAPANJUJUĆE ČINJENICE O BRITANSKOM PRIJESTOLONASLJEDNIKU 'Ima 120 slugu, često se ponaša poput derišta, jednom je na put ponio WC dasku i madrac'

 
 REUTERS

Nova neautorizirana biografija engleskog princa Charlesa opisuje ga kao kapricioznu osobu opsjednutu mišljenjem javnosti o njemu, čije navike trošenja pokazuju da je potpuno odvojen od života običnih građana, piše Guardian.

Prema knjizi Toma Bowera, 'Rebel Prince', objavljenoj u četvrtak, Charles često izvede scene poput malog razmaženog djeteta, poput one kad je drhtao i vrištao jer je na njegovoj večeri bila 'neka plastična tvar'. Camilla mu je tad rekla: 'Smiri se, dragi. To je obična plastična folija.'

Drugom zgodom je sa sobom ponio svoj madrac, dasku za wc, Kleenex Velvet toaletni papir i dvije slike škotskog krajolika kad je išao u posjet prijatelju na sjeveroistok Engleske.

Biografija također prepričava i zgodu kad je Charles krenuo na put kraljevskim vlakom od Highgrovea do Penritha što je koštalo ukupno 18.916 funti. 'Nevolje' su ga zadesile i tijekom putovanja avionom u Hong Kong čemu je posvetio i par redaka u svojem dnevniku: 'Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da uopće nisam letio prvom klasom, iako mi je bilo neobično što su sjedala tako neudobna. Ovo je znak kraja carstva, uzdahnuo sam u sebi.'

Bower, koji se već proslavio neautoriziranim biografijama Tonyja Blaira, Richarda Bransona i Mohamada Fayeda, kaže da je prilikom istraživanja za ovu knjigu razgovarao s više od 120 ljudi. Prema njegovim riječima, princ Charles je uložio silan napor da izgladi svoju sliku u javnosti, no inače živi u centru svog nedodirljivog svijeta baš poput nekog feudalnog gospodara.

Charles ima čitavu vojsku zaposlenika, njih čak 120, među kojima su tri vratara koji dočekuju goste od kojih je svaki zadužen za svoj dio hodnika, četiri osobna sobara koju mu pomažu da se presvuče i do četiri puta dnevno; četiri vrtlara koji po čitave dane na sve četiri ručno plijeve korov s travnjaka jer Charles prezire pesticide i još nekoliko umirovljenih indijskih vojnika koji noću sa svjetiljkama u rukama skidaju ličinke nametnika s drveća u vrtu.

Prema Bowerovim tvrdnjama, Charles je znao dolaziti na neka važna događanja s unaprijed pripremljenom hranom i martinijem koji mu je nosio jedan od policajaca iz pratnje.

Charles je opsjednut mišljenjem javnosti o sebi. Toliko da je jednom od bijesa bacio sa stola tanjur pun hrane kad je doznao da mu je popularnost pala. Princ i inače ima običaj bacati stvari po kući, a najčešće strada radio aparat ako vijesti nisu ugodne.

Knjiga također opisuje sastanak između princa i Petera Mandelsona, tijekom kojeg je bivši ministar navodno rekao Charlesu kako javnost smatra da je "prilično glup i rastresen", što je imalo vrlo loš učinak na Charlesovo mišljenje o njemu.

'Je li to istina?', pitao je Camillu. A ona mu je odgovorila da nitko od njih dvoje neće moći podnijeti stalno postavljanje tog istog pitanja sljedećih mjeseca dana.

Nakon Dijanine smrti, princ Charles je bio paraliziran osjećajem krivnje. 'Svi će kriviti mene, je li tako? Svijet će potpuno poludjeti.'

Knjiga Charlesa opisuje kao čovjek potpuno odvojenog od stvarnosti.

'Čak ni temperatura u mojem uredu nije kako treba. Ovo moj život čini potpuno nepodnošljivim', znao bi reći svojim zaposlenicima. Charlesa Bower opisuje kao 'svjetskog prvaka u kukanju. Sam princ je jednom rekao da '…nitko nema pojma kakav je apsolutni užas biti princ Charles'.

Bower nadalje tvrdi da se pristup Charlesu debelo naplaćuje kako bi se prikupio novac za njegove humanitarne organizacije, ali i financirao njegov luksuzan život. Tako je turski milijarder Cem Uzan jednom platio čak 200.000 funti samo da njegova supruga može sjediti do princa Charlesa na nekoj večeri, a američki naftni tajkun Armand Hammer platio je kroz više godina ukupno 40 milijuna dolara da pokrije razne Charlesove troškove i humanitarne pothvate sve u cilju peglanja javnog imidža.

Biografija nadalje donosi i detalje zategnutog odnosa Charlesa i ljudi iz vlasti, poput bivšeg premijera Tonyja Blaira. Sam Blair odnos s Charlesom opisao je kao 'toksičan' , dok je princ navodno urlao na Davida Camerona zbog izjave gradonačelnika Londona, Borisa Johnsona, oko nadležnosti za uređenje parkova.

Knjiga opisuje i Charlesov odnos sa sinovima te njegovu zabrinutost da je javnost sklonija Williamu i Kate nego njemu. Također, uznemirio se i oko načina na koji su ga htjeli prikazati na novim kovanicama. Naime, prijedlog je bio da ga se prikaže onakvim kakav je – proćelav i malo ostario. No on se usprotivio i naredio da ga prikažu mlađim i s gustom kosom. Kad je predloženo i da se počne razmišljati o budućem portretu kralja Williama, Charles je rekao da bi to značilo 'požurivanje sudbine'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:28