OTKRIT ĆE ISTINU

Žena koja je njujoršku elitu ‘opelješila‘ za više od 275.000 $ piše sočne memoare: ‘Nije mi žao‘

Nova Netflixova mini-serija "Projekt Anna", vratila je na naslovne stranice Annu Sorokin, poznatu kao prevaranticu Annu Delvey

Anna Sorokin, poznata i kao Anna Delvey

 TIMOTHY A. CLARY/AFP

Svijet je prepun prevaranata, švindlera, lukavih umjetnika izvlačenja novca iz tuđih džepova koji šarmom i uvjerljivošću opelješe naivce iz svih slojeva društva. Nova Netflixova mini-serija "Projekt Anna", vratila je na naslovne stranice jednu takvu ženu - Annu Sorokin ili Annu Delvey, danas 31-godišnjakinju koja je uspjela njujoršku elitu 'osloboditi' više od 275.000 dolara.

A kako je novinarima iz britanskog Daily Maila poručila u telefonskom razgovoru iz okružnog zatvora Orange County, stotinjak kilometara udaljenog od New Yorka - seriju će pogledati kada je puste na slobodu. Rekla je i da ma kako dobra bila televizijska priča koju producentski potpisuje Shonda Rhimes, ona priprema veći spektakl - svoje memoare.

- Ja sam jedina koja može ispričati svoju priču. Nitko nije bio sa mnom cijelo vrijeme dok su se sve te stvari događale - rekla je za te britanske novine i dodala kako je pisanje memoara jedina dobra stvar koju može napraviti dok je iza rešetaka. - Definitivno imama vremena za pisanje. U pregovorima sam s različitim izdavačima - objasnila je.

Čini se da je serija (za koju žrtve kažu da joj je sjajna reklama) vratila energiju, jer je prije nekoliko mjeseci, kada su je novinari TV-magazina Insider pitali što misli o "Projektu Anna" u kojem njezin lik tumači odlična Julia Garner, Delvey bila vrlo malodušna.

image

Julia Garner u Netflixovoj seriji kao Anna Delvey

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

- Čak i da mogu povući neke veze da se to dogodi, gledanje sebe u nekoj fiktivnoj verziji u okruženju ove ludnice uopće me ne privlači - rekla je tada.

Netko bi trenutnu promjenu na bolje i pisanje memoara nazvao neuništivim optimizmom, netko dokazom da Anni Sorokin doista nisu sve na broju, ali sigurno je da će se knjiga koju napiše itekako čitati.

Iznos zbog kojeg je Sorokin dobila kaznu zatvora od četiri do 12 godina možda nije golem kao u nekim drugim slučajevima prijevare. Osim financijske štete, tu je, srećom, samo mnogo povrijeđenog ponosa i osjećaja srama kod žrtava koje su nasjele na bajke slatkorječive, tihe mlade žene čudnog naglaska.

Sama priča, ipak, doista je spektakularna - od studenog 2016. do kolovoza 2017. godine ona je pod imenom Anna Delvey živjela u najprestižnijim hotelima na Manhattanu, hodala u komadima iz najnovijih kolekcija Balenciage, Prade i Celine te prisustvovala svim bitnim društvenim događanjima. Putovala je privatnim zrakoplovima i uživala na luksuznim odmorima u Marakešu.

Uvjerljivo je visokom društvu u SAD-u prodala priču o svojim rusko-njemačkim korijenima i nasljedstvu od 60 milijuna dolara, iako je u stvari kći ruskog vozača koji je s obitelji stigao u Njemačku kada je Anni bilo 16 godina. Planirala je, na temelju nasljedstva, dobiti kredit težak 22 milijuna dolara kojim bi osnovala privatni klub na Manhattanu.

Kada se priča o bogatoj nasljednici srušila, Anna je 25. listopada 2017. uhićena te optužena po deset točaka za krađu i prijevaru. Pokušaj nagodbe je propao jer je sutkinja Diane Kiesel rekla da Delvey nije pokazala žaljenje zbog svojih postupaka. Na suđenju u travnju 2019. godine, sutkinja je kazala kako je šokirana "dubinom prijevare" koju je optužena izvela te kako je Delvey bila "zaslijepljena sjajem i glamurom New Yorka" i odrezala joj četiri do 12 godina zatvora, uz nadoknadu štete i dodatne troškove.

image

Sutkinja Diane Kiesel izrekla je presudu Anni Sorokin

Steven Hirsch/pool/nyp/mega/The Mega Agency/Profimedia

- Vidite, nije mi žao - rekla je Anna novinarima New York Timesa dan nakon presude - Lagala bih kada bih rekla da mi je žao zbog bilo čega. Jedino, nije mi drag način na koji sam se bavila nekim stvarima.

Prošle godine u svibnju, nakon što je odslužila gotovo četiri godine, Delvey je puštena na uvjetnu slobodu zbog dobrog ponašanja. Morala se redovito javljati službeniku za uvjetni otpust no nije se, kako bi se to očekivalo, pritajila i počela živjeti mirnim životom u predgrađu.

Anna je počela davati intervjue na sve strane, imala je sobu u finom hotelu, sklopila ugovor za seriju s Netflixom. Tim je novcem poplaćala kazne i dugove. Htjela je pokrenuti liniju odjeće, "donjeg rublja u zatvorskom stilu", čak se pričalo i o majicama s QR kodom njezine banke i računom na koji bi ljudi mogli uplaćivati novac za Annu. Svaki njezin posjet službeniku za uvjetni otpust u Brooklynu pretvorio se u modnu reviju i okupljanje paparazza koji su je snimali kako ulazi u naručenu limuzinu. Svojim izjavama, poput one da je vlasnica New Yorka, i primjedbama na račun tužiteljstva i pravnog sustava jako je naživcirala mnoge ljude.

Oholost je kažnjena - samo šest tjedana kasnije opet je umjesto Prade odjenula zatvorsku uniformu - ovaj put tamo ju je smjestila Imigracijska služba jer je utvrđeno da joj je istekla viza kojom je ušla u SAD.

Sud je već naredio da se Anna protjera iz SAD-a te da joj se zabrani povratak, a sudac ju je nazvao "opasnom za društvo". Daily Mailu je rekla kako joj je nanesena nepravda.

- Kada sam prvi put bila u zatvoru zbog svojih zločina, smatrala sam da to mora biti tako, da sam to zaslužila - rekla je Anna i dodala - Sada smatram da sud nije fer prema meni.

Žalila se, očekivano, i sada u zatvoru čeka odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:51