Ako volite raskošne i bogate torte s puno slojeva ili možda samo tražite recept za takvu, dobro će vam doći upute za pripremu torte koja je postala popularna negdje tijekom 1970-ih, a svoje obožavatelje ima i dan-danas. Proslavila se kao jedan od najpopularnijih kolača beogradskog hotela Moskva, po kojem nosi ime.
Recept je dugo bio strogo čuvana tajna, ni tijekom godina je ponešto od origialne recepture ipak isplivalo u javnost, a dio recepta je jednostavno rekontruiran. Ma što jednostavno, pa bio je to, kladimo se, pravi pothvat, s obzirom na to da se među prozračnim korama izmjenjuju na nadjevi s bademima, ananasom, višnjama iz kompota...
Međutim, kad se sve sagleda iz drugog kuta, jasno je da je riječ o jednoj kremi koja se dijeli na četiri dijela. Jedan ostaje u izvornom obliku, ostalima se dodaju spomenuti sastojci. I kora se radi puno lakše no što bi se reklo, jer riječ je o vrsti biskvita koji nije potrebno peći četiri puta, kad je puno lakše ispeći jednu koru pa ju narezati na četiri komada. Eto, sad kad ste shvatili princip, jasno vam je da se ova torta radi puno lakše no što se čini.
Originalni recept još uvijek nije službeno pušten u javnost, no postoje brojne verzije njegovih rekonstrukcija, a ovo je, po našem mišljenju, jedna od najboljih. Draga nam je jer nema nepotrebnog kompliciranja ni čudnih sastojaka, kao i zbog toga što predviđa korištenje badema, baš kao u izvornoj varijanti slastice koja je s godinama prošla kroz određene transformacije pa su bademi zamijenjeni orasima.
Kako postoji zaista puno verzija ovog recepta, u nekima se koristi kombinacija oraha i badema, u nekima se koriste lješnjaci i bademi, a orašasti plodovi koji idu u kremu obično su tostirani. U nekim verzijama pored višanja iz kompota, i ananasa iz kompota, a umjesto badema, koriste se breskve iz kompota, dok se bademi čuvaju za ukras. Neki u kremu prije no što joj dodaju spomenute sastojke vole umiješati i šlag, dok se drugi šlagom služe prilikom ukrašavanja.
Sve je to u redu, ako vam se tako više sviđa, no ako želite biti bliski izvorniku, držite se recepta koji slijedi.
Torta Moskva
Sastojci
Biskvit
160 g šećera
150 g mljevenih badema
8 bjelanjaka
Nadjev
300 g višanja iz kompota
250 g maslaca
150 g blanširanih pečenih badema
150 g šećera
8 žumanjaka
6 kolutova ananasa iz kompota
Priprema
U zdjeli izmiksajte bjelanjke pa postupno dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrst snijeg. Umiješajte mljevene bademe pa smjesu rasporedite na široki, plitki lim obložen papirom za pečenje tako da je kasnije možete podijeliti na četiri jednaka dijela. Pecite na 200 °C oko 12–13 minuta i odmah skinite papir da se ne zalijepi.
Za nadjev izmiksajte žumanjke i šećer pa kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Ohladite je i pomiješajte s maslacem koji ste prethodno dobro izradili. Podijelite nadjev na četiri dijela pa u svaki dodajte jedan sastojak: u prvi narezani ananas, u drugi ocijeđene višnje, u treći nasjeckane bademe, a četvrti ostavite bez dodataka.
Na pladanj stavite prvi biskvit i premažite ga nadjevom s ananasom. Položite drugi biskvit i premažite nadjevom s višnjama. Treći biskvit premažite nadjevom s bademima. Zadnjim biskvitom prekrijte tortu i premažite ga nadjevom bez dodataka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....