U KRUPNOM KADRU

Troje istaknutih Vukovaraca o koloni sjećanja: ‘Bio sam u koloni ‘91. i to mi je bilo dovoljno‘

Razgovarali smo s veslačem Damirom Martinom, glumcem Igorom Kovačem, te fotografom Dariom Njavrom
Igor Kovač, Damir Martin, Dario Njavro
 Screenshot: Jutarnji

Hoće li dolazak potpredsjednika Vlade, Borisa Miloševića iz SDSS-a u Vukovar i njegovo sudjelovanje u koloni sjećanja imati kakav učinak na svakodnevni život u Vukovaru? Može li prvi dolazak političkog predstavnika Srba u Hrvatskoj gotovo 30 godina nakon masovnog stradavanja vukovarskih branitelja i civila pridonijeti normalizaciji odnosa između Hrvata i Srba?

Konačno, je li se ove godine zbog pandemije koronavirusa uopće trebala održati kolona sjećanja.

O tome smo razgovarali s troje istaknutih Vukovaraca – Damirom Martinom, veslačem, dvostrukim svjetskim i europskim prvakom te osvajačem srebrnog odličja na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu, s uspješnim filmskim i kazališnim glumcem Igorom Kovačem, te poznatim fotografom, sinom vukovarskog liječnika Juraja Njavre, Dariom Njavrom.

Kovač smatra da Miloševićev dolazak u Vukovar predstavlja dijalog na koji smo čekali dugi niz godina, i da ga nismo prihvatili sada, još bismo čekali na njega, možda i do nekih novih generacija.

Dario Njavro pak smatra da se Miloševićev dolazak prenaglašava. Kaže da će u koloni biti još jedan potpredsjednik Vlade, a najvažnije je što će doći premijer Andrej Plenković.

Pandemija COVID-a 19 ni za jednog od naših sugovornika nije razlog za otkazivanje odavanja počasti žrtvama Vukovara. Smatraju da to što će kolona biti na otvorenom neće predstavljati rizik za širenje zaraze.

Njavro napominje da se ona i ne može otkazati jer ju ne organiziraju političari, već svake godine dolaze i u njoj sudjeluju ljudi koji time odaju počast žrtvama Vukovara.

- Mi koji živimo u Vukovarsko srijemskoj županiji cijelu godinu kada tamo nema kamera i političara znamo da je glavni problem siromaštvo i odumiranje sela. Sljedeće godine u mome selu neće biti troje djece koju bi upisali u prvi razred. To su prava pitanja, a tko će doći u kolonu ili neće su dnevno politička prepucavanja – kaže glumac Igor Kovač.

Slično razmišlja i naš proslavljeni veslač Damir Martin koji smatra da bi normalizaciji odnosa u Vukovaru najviše pridonio dolazak firme koja bi zaposlila tamošnje stanovništvo.

Ocjene predsjednika Zorana Milanovića da je kolona za „elitu” naše se sugovornike nije previše dojmila. Njavro se s njime ne slaže, a Martin kaže da svatko tko želi odati počast može to učiniti na način koji smatra primjerenim.

Njavro će i ove godine sudjelovati u koloni sjećanja, Kovač neće zbog korone budući da u obitelji ima rizične skupine, dok Martin nije nikada dolazio u kolonu, pa neće ni ove godine. Damir Martin kaže da je u toj koloni bio 1991. godine i to mu je dovoljno za cijeli život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 08:58