PREDRAG MIŠIĆ

Kolona sjećanja u Škabrnji: ‘Moj brat se borio na drugoj strani, ali ja bih i danas ponovio isto‘

Predrag Mišić je vukovarski branitelj srpske nacionalnosti koji se u Domovinskom ratu borio na hrvatskoj strani
Predrag Mišić (u sredini)
 Jure Miskovic/CROPIX

- Ono što je prošao Vukovar, to je prošla i Škabrnja i tu nema nikakve razlike. To je tragedija hrvatskog naroda koja je vjerojatno najveća u hrvatskoj povijesti - rekao je Predrag Mišić, vukovarski branitelj srpske nacionalnosti koji se u Domovinskom ratu borio na hrvatskoj strani.

Strašna i tužna priča njegova života je ta što se prije 29 godina, kad je branio svoj Vukovar, borio protiv vlastitog brata. Predrag je u srijedu s prijateljima došao u Škabrnju pokloniti se stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su mučki ubili srpski agresori.

Iskreno pokajanje

- Jednu godinu ostanem u Vukovaru, a drugu posjetim Škabrnju i tako već godinama. Nažalost, moj brat je bio na drugoj strani, ali tako vam je to u životu. I danas bih isto ponovio i branio svoj dom. Kad netko napada vas, vašu obitelj, prijatelje, kuću, grad u kojem ste rođeni i državu, normalno je da ćete je braniti od zla - izjavio je Mišić komentirajući i mogući dolazak člana SDSS-a, Milorada Pupovca, u Škabrnju.

image
Predrag Mišić
Jure Miskovic/CROPIX

- SDSS je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić. On je osuđen za ratne zločine i svi jako dobro znamo što to znači i koja je sljedba te stranke. Bez njihova iskrenog i ljudskog pokajanja i traženja oprosta, nemaju potrebe dolaziti tu - rekao je Mišić te sa svojim prijateljima zapalio svijeću na Spomen-obilježju i Središnjem križu na groblju Sveti Luka. Upravo je s mjesnog groblja i započeo ovogodišnji svečani program obilježavanja 29. obljetnice zločina koji su 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba.

Izaslanstva

Osim članova obitelji poginulih branitelja i civila, vijence su položila službena izaslanstva, uime predsjednika Republike Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader, te u Vladinom izaslanstvu ministri Gordan Grlić Radman, Marija Vučković, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić. Najavljeni ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica nije došao.

Obilježavanje 29. obljetnice stradanja proteklo je pod strogim epidemiološkim mjerama. Na svakom koraku su bili punktovi s dezinficijensima i maskama za lice, a uz njih su stajali brojni covid-redari. Iako je prema epidemiološkim preporukama u programu obilježavanja moglo sudjelovati 500 ljudi, ta je brojka uvelike premašena. Prema procjeni PU zadarske, u Škabrnji se u koloni sjećanja u srijedu okupilo oko 2500 ljudi, što je znatno manje od prethodnih godina, kad je znalo biti i više od 15 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30