CIJENA ZDRAVLJA

DOKTORI TVRDE DA ĆE PARTICIPACIJU PACIJENTIMA MOĆI NAPLAĆIVATI ZA SVAKI POSTUPAK TIJEKOM PREGLEDA U Zavodu tvrde da su sve krivo shvatili...

 
 Miroslav Kiš / CROPIX / CROPIX

Može li HZZO mijenjati iznos participacija odnosno sudjelovanja građana u svom liječenju koje se plaća ako nema police dopunskog zdravstvenog osiguranja? Odgovor je negativan jer svaka takva promjena regulira se isključivo promjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju što se zasad nije dogodilo pa i dalje ostaje 10 kuna obveze pacijenta bez dopunskog po svakom posjetu liječnik. No, to nije spriječilo pravu pomutnju među liječnicima primarne zdravstvene zaštite (obiteljski liječnici, ginekolozi, stomatolozi) koju je izazvala odluka Upravnog vijeća HZZO-a od prije tjedan dana.

Naime, u toj su odluci nabrojeni svi postupci koje pacijent može dobiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i to za svaki segment primarne posebno (dentalna, obiteljska medicina i ginekologija) što dosad nije bilo odvojeno, a za koje liječnik može naplatiti 10 kuna participacije kako je to propisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju ako nema dopunskog osiguranja. No, liječnici su shvatili odluku kao "dodatnu naplatu" za svaki od DTP-a (dijagnostičko-terapijski postupak), odnosno da kad pacijent dođe na pregled, mogu još naplatiti, primjerice, ispiranje uha, spirometriju... riječju 30, 40, 50 kuna ili koliko su već u tom jednom posjetu obavili DTP-a!?

Međutim, u HZZO-u kažu da je riječ o netočnom tumačenju odluke Upravnog vijeća koje uopće ne može i ne smije mijenjati iznose participacija jer je to regulirano Zakonom o zdravstvenom osiguranju. "Maksimalni iznos sudjelovanja osigurane osobe za zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite tijekom jednog posjeta ordinaciji i dalje je 0,30 posto proračunske osnovice, odnosno 10 kuna ako osiguranik nema dopunsko osiguranje", kažu u HZZO-u. Dodaju također da je participacija 10 kuna neovisno o tomu je li pacijentu u jednom posjetu obavljen jedan ili više DTP-a popisanih u odluci Upravnog vijeća. Dodatnog plaćanja nema ni ako je pacijent u istom danu zbog pogoršanja stanja i nastanka komplikacija morao ponovno potražiti liječničku pomoć, objašnjavaju u HZZO-u.

No, liječnici primarne zdravstvene zaštite kažu da će se za one koji nemaju dopunsko osiguranje ipak proširiti broj usluga za koje treba platiti participaciju ako nemaju policu dopunskog. "Dosad nismo naplaćivali konzultacije, a po ovoj bismo odluci to trebali", tvrdi dr. Ines Balint, predsjednica KoHOM-a, udruge liječnika obiteljske medicine. Dodaje i da bi se nakon malog kirurškog zahvata participacija trebala plaćati za svako previjanje rane idućih dana. Nije jasno, kaže, ni tko će i kako platiti telefonsko savjetovanje koje je također u popisu DTP-a za naplatu onima koji nemaju dopunsko osiguranje.

U HZZO-u objašnjavaju da, primjerice, pacijent koji je imao manji kirurški zahvat plaća participaciju samo tog dana, a svi ostali postupci vezani uz to se ne naplaćuju kao što je to bilo i do sad. Drugim riječima, ponavljajući postupci vezani uz određeno zdravstveno stsnje se ne naplaćuju posebno. Neće se naplaćivati ni telefonske konzultacije s pacijentima, ali hoće one u ordinaciji ako pacijent nema dopunsko osiguranje. Telefonska narudžba recepta također se ne naplaćuje a pacijent kao i do sad ako nema dopunsko plaća 10 kuna u ljekarni. Očito, HZZO će liječnicima uz ovu odluku upravo objavljenu u Narodnim novinama morati dati i dodatno pojašnjenje kako ne bi došlo do nerazumijevanja između pacijenta i liječnika i protuzakonite naplate od pacijenata koji nemaju dopunsko osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:42