BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ

DR. MARKO LUKIĆ, OFTALMOLOG, MOORFIELDS EYE HOSPITAL, LONDON Izazov je raditi u najstarijoj očnoj bolnici na svijetu

BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ: Naši liječnici iz inozemstva za Doktor u kući pišu o bolničkim sustavima zemalja u kojima žive i radeDr. Marko LukićRođen 20. veljače 1984. godine u ZagrebuOsnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje završio u PuliMedicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2003. te ga završava u roku, u srpnju 2009. s odličnim uspjehomStaž odrađuje u PB “Sveti Ivan” te dozvolu za samostalni rad stječe u rujnu 2010. godine. Odmah zatim započinje specijalizaciju iz oftalmologije u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju “Svjetlost” te je završava u predviđenom roku 2014. godineU svibnju iduće godine polaže europski ispit iz oftalmologije i stječe titulu Fellow of European Board of OphthalmologyU siječnju 2016. započinje subspecijalizaciju (fellowship) iz područja stražnjeg segmenta oka, koju završava u predviđenom roku od jedne godine. U siječnju 2017. započinje drugu subspecijalizaciju iz područja istraživanja stražnjeg segmenta oka te u ožujku iste godine počinje raditi na poziciji konzultanta u Moorfields Eye HospitalČlan je eminentnih društava kao što su American Society of Retina Specialist (ASRS), EURETINA te je član Hrvatskog oftalmološkog društva u kojem obavlja funkciju tajnika Sekcije za uveju te je unutar Sekcije za retinu odgovoran za međunarodnu suradnjuPosebno zanimanje ima za degenerativne i vaskularne bolesti retine te nove dijagnostičke metode stražnjeg segmentaTrenutno radi na nekolicini istraživačkih projekata, a kao jednim od najzanimljivijih ističe projekt Moorfieldsa i Googlea u razvoju umjetne inteligencije za prepoznavanje patoloških stanja ljudske makuleTekst je originalno objavljen u Doktoru u kući u listopadu 2017. godine.
 Marko Lukić

Moja želja za novim znanjem, iskustvom i upoznavanjem novih ljudi, kao i stvaranje novih poslovnih prilika bila je nit vodilja kod odluke o odlasku u inozemstvo. Za ostvarenje postavljenih ciljeva u obzir su dolazili samo europski i svjetski centri izvrsnosti u oftalmologiji.

Sve su dvojbe nestale kada sam doznao da se otvorio natječaj za subspecijalizaciju iz stražnjeg segmenta oka (Medical Retina) u prestižnoj oftalmološkoj bolnici Moorfields Eye Hospital u Londonu, koja je ujedno najstarija očna ustanova u svijetu te prva po pitanju istraživanja iz područja oftalmologije. Naime, Moorfields Eye Hospital usko surađuje s University College of London u sklopu Institute of Ophthalmology. Uz to je jedna od najeminentnijih svjetskih oftalmoloških bolnica, u kojoj rade neki od najpriznatijih svjetskih stručnjaka.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Povijest ove ugledne ustanove seže od početka 19. stoljeća. Zanimljiva je povijesna činjenica da su se u to vrijeme engleski vojnici vraćali svojim kućama iz Napoleonskih ratova te je među njima zavladala epidemija trahoma (infektivna bolest prednjeg segmenta oka). Zbog toga engleski kirurg John Cunningham Saunders otvara prvu očnu bolnicu. Za dvadesetak godina bolnica se seli u područje koje se naziva Lower Moorfields (tadašnji London Ophthalmic Infirmary) te 1837. godine kraljica Viktorija bolnici dodjeljuje kraljevski status. Radi tadašnje lokacije postalo je popularno bolnicu zvati Moorfields pa je iz povijesnih razloga i dandanas zadržala to ime.

Od 6 do 10 pacijenata u smjeni

Kako je oftalmologija napredovala tijekom vremena, rasla je i potreba za novim prostorima i za većim brojem osoblja. Danas u Moorfieldsu radi oko 2500 medicinskog i nemedicinskog osoblja. Jedna je od prvih bolnica u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je dobila status “NHS foundation trust” te je jedna od prvih u svijetu koja je počela oftalmološku njegu na dnevnoj bazi (princip jednodnevne kirurgije).

Uz to Moorfields ima zaseban centar koji je najveći svjetski očni centar za pedijatrijsku oftalmologiju te ima svoje podružnice u Dubaiju i Abu Dhabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Ono što je zanimljivo, i za što nisam čuo nigdje drugdje u svijetu, jest da Moorfields Eye Hospital djeluje na 32 lokacije te pruža vrhunsku oftalmološku uslugu u drugim bolnicama (NHS Trustovima) u Londonu.

Na čelu Moorfieldsa je upravni odbor (Trust Board) koji je odgovoran za upravljanje organizacijom, razvijanje strategija i raspodjelu resursa. Ispod njih se nalaze direktori za medicinske poslove, istraživanje, financije, poslovnu strategiju. Valja istaknuti da institucija ulaže dosta resursa u razvijanje raznih strategija i poslovnih planova.

Radni dan u Moorfieldsu traje minimalno osam sati (od 9 do 17) te je raspoređen u jutarnji i popodnevni dio. Specijalizanti i subspecijalizanti imaju tijekom tjedna slobodne dvije smjene za učenje, dok konzultanti (kod nas to odgovara statusu subspecijalista), koji su voditelji klinika, imaju dvije smjene tjedno za obavljanje administrativnih poslova. Ovisno o tome koju poziciju imate, tijekom tjedna možete imati i jedan ili dva dana za istraživanje ili pak imate svoju operacijsku listu.

Klinički posao iz stražnjeg segmenta kojim se bavim organiziran je tako da konzultant vodi kliniku, a pod sobom ima specijaliste, subspecijalizante i specijalizante. On daje svoje konačno mišljenje te drži edukaciju. Naime, na kraju smjene uobičajeno je prokomentirati nekoliko zanimljivih slučajeva.

Broj pacijenata koji se pregledaju u klinici ovisi o broju liječnika koji taj dan rade u klinici. U prosjeku je to između 6 i 10 pacijenata po liječniku u smjeni.

Svaki liječnik ima pristup centralnom sustavu i programu gdje može dobiti informaciju o prijašnjim procedurama i povijesti bolesti. Isto tako postoji centralni sustav za pristup dijagnostičkim uređajima, radiološkim snimkama, laboratoriju, protokolima, obrascima. Unatoč dobroj informatizaciji sustava, još uvijek se koriste i papirnati kartoni, iako je plan da se u potpunosti prijeđe na kompjutorski program. Budući da se radi o velikom broju informacija u kartonima i velikom broju pacijenata, taj plan nije lako provesti.

U prošloj godini u Moorfieldsu je bilo pregledano 586 tisuća pacijenata, 102 tisuće u hitnoj službi.

Sustav upućivanja pacijenata je takav da liječnik opće prakse pošalje pismo bolnici u kojem traži da se pacijent pregleda ili pak pacijenta pošalje hitna služba. Odnedavno je bolnica uvela elektronsko naručivanje pacijenata. U ovdašnjem zdravstvenom sustavu postoji rok u kojem pacijent ili mora biti pregledan ili mora obaviti pretragu te ako se to ne poštuje, bolnica plaća poveliku kaznu (rok je 18 tjedana).

Sve usluge pokrivene su nacionalnim zdravstvenim osiguranjem, gdje visina osiguranja ovisi o visini plaće. Treba upozoriti da stomatološke usluge nisu pokrivene nacionalnim osiguranjem.

Poticanje izvrsnosti

Sustav potiče izvrsnost, a po mojem mišljenju najvrednije je to što nema onog tko je najbolji u svemu. Poštuje se svačije mišljenje, konzultanti međusobno raspravljaju o slučajevima te su nekad razmišljanja među vrhunskim stručnjacima različita. I to je u potpunosti normalno. Svaki medicinski djelatnik može napredovati te se dodatno educirati, a bolnica financira troškove ako netko od liječnika drži predavanje na međunarodnom kongresu.

Nedvojbeno, iskustvo, znanje i socijalni kontakti svakim danom idu uzlaznom putanjom.

Vjerujem da moje iskustvo rada u inozemstvu, kao i iskustvo mojih kolega drugih specijalizacija, može biti od velikog značaja domaćem zdravstvenom sustavu.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:23