ŠKOLSKA MEDICINA

VARGINA REFORMA SDP vraća u škole dispanzere koji će učiti djecu zdravom životu i prevenciji

Medicinske sestre bile bi školskoj djeci na raspolaganju za manje ozljede i blaže bolesti
 EPH

Ako se plan Narodne koalicije provede u djelo, djeca bi do punoljetnosti ponovno imala pedijatrijsku skrb. Naime, prije petnaestak godina nekadašnji školski dispanzer je ukinut i djeca svoj zdravstveni karton kod pedijatra mogu imati isključivo do dobi od 7 godina, a poslije toga brigu o njihovu zdravlju preuzimaju obiteljski liječnici.

Roditelji su mahom nezadovoljni zbog toga što smatraju da pedijatri najbolje poznaju zdravlje njihove djece jer njihov razvoj prate od rođenja. Osim toga, apsurdnim smatraju činjenicu da školarci satima sjede u čekaonici s odraslim osobama i umirovljenicima.

Upravo je to mišljenje i bivšeg ministra i kandidata Narodne koalicije za resor zdravlja Siniše Varge. Pa tako uz ovu “staru novost” kao novitet najavljuje ideju uvođenja medicinskih sestara u svaku školu.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Veza s pedijatrima

- Školska medicina danas ima isključivo preventivnu i istraživačku ulogu pa je potrebno djelatnost unaprijediti u dva smjera: specijalisti školske medicine će se uključiti i u tijek liječenja pacijenata kroz užu suradnju s pedijatrima i obiteljskim liječnicima, a njihovi timovi će se ojačati visokoobrazovanim medicinskim sestrama koje će imati radno mjesto u školama - kaže Varga. Pojašnjava kako je cilj ove prakse, poznate u mnogim zemljama, da sestra bude školskoj djeci na raspolaganju za manje ozljede i blaže bolesti, ali i za rano prepoznavanje mogućih ozbiljnijih zdravstvenih stanja. Isto tako, ima važnu ulogu u edukaciji djece o zdravstveno ispravnom ponašanju (npr. pušenje, alkohol, droge), pozivanju na HPV cijepljenje te mnogim drugim aktivnostima važnim za dugoročno očuvanje zdravlja.

Inače, zdravstvena skrb za mlađe od 18 godina krajem devedesetih se promijenila zbog nedostatka pedijatrijskih timova, promjene u načinu rada školske medicine te sustavnog nepraćenja demografskih promjena i potreba.

- U 2015. godeini su na razini primarne zdravstvene zaštite bila 278 specijalista pedijatrije i 54 specijalista školske medicine. Broj specijalista školske medicine je u značajnom padu u odnosu na prethodnu godinu. U općim bolnicama je u 2015. bilo ugovoreno 399 bolničkih pedijatrijskih postelja i 201 specijalist pedijatar, u specijalnim bolnicama 78 postelja i 27 pedijatara te u kliničkim bolnicama 644 postelje i 238 pedijatara. To ukupno čini 466 specijalista pedijatara, a zajedno s pedijatrijama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti to su 744 pedijatra - navodi Varga.

Pitanje lokaliteta

U Narodnoj koaliciji smatraju, kaže Varga, da je prisutnost pedijatrijske skrbi blizu mjestu stanovanja uzročno-posljedično povezana s natalitetom i migracijskim trendovima. Naime, to koliko će djece jedna obitelj imati i u kojem će ih mjestu odgajati jako ovisi o dostupnosti zdravstvene zaštite. Poznato je da od mjesta do mjesta u Hrvatskoj postoji razlika po pitanju dostupnosti, pa jedni za svoju djecu na raspolaganju imaju pedijatra, a drugi obiteljskog liječnika.

- Zbog toga će se u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, lokalnom upravom i regionalnom samoupravom te demografima napraviti i provesti plan specijalizacija iz pedijatrije kako bismo kroz 4 godine u svim mjestima imali dostupnu specijalističku zdravstvenu skrb za svu djecu u dobi do 18 godina. Tijekom razdoblja čekanja da se završe specijalizacije uspostavit će se suradnja s bolničkim pedijatrima kako bi oni bili na raspolaganju malim pacijentima kojima su potrebni u domovima zdravlja, najbliže njihovim domovima, u skladu s planom reforme nove uloge domova zdravlja - pojašnjava Varga i zaključuje: - Narodna koalicija će u svom mandatu učiniti dostupnom specijalističku zdravstvenu skrb za svu djecu u dobi do 18 godina najbliže njihovim domovima i uspostaviti zdravstvenu sigurnost u školama.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:47