KATEGORIJA TV NOVINAR/KA GODINE

ANDRIJA JARAK JE JEDINI REPORTER S 'KLETVOM' Živi novinarstvo već puna tri desetljeća: U ovom poslu nema starih zasluga, svaki dan je novo dokazivanje

Nominiran kao reporter informativnog programa Nove TV
 Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

Prema mom mišljenju, prošlu su godinu obilježili najveći požari u hrvatskoj povijesti. Prvi je put jedan veliki grad poput Splita bio izravno ugrožen. Otkriće i uhićenja u aferi Agrokor te haaška presuda šestorici Hrvata u BiH bili su najvažniji događaji koje sam pratio tijekom 2017. godine.

Ulazak u redakciju

Izvještavanje s takvih događaja je s reporterske strane najveći izazov, a ovu nominaciju doživljavam kao priznanje - kaže Andrija Jarak, koji je nominiran u kategoriji za najboljeg televizijskog novinara.

Reporter s gotovo tri desetljeća iskustva i znanja jedna je od ključnih karika informativnog programa Nove TV. Njegov ulazak u novinarstvo bio je splet okolnosti. Prvi posao televizijskog novinara iskusio je na HRT-u, a nakon toga dolazi na Novu TV. Andrija Jarak ističe kako se drži osnovnih načela novinarstva, a to je uvijek donijeti sve strane priče i činjenice te razmišljati stalno o povjerenju gledatelja koje ukazuju novinaru, a samim time i televiziji koju prate. Teme o kojima prekaljeni novinar najčešće izvještava su korupcija i kriminal, a zapažen je i njegov reporterski rad u izravnim javljanjima. Imponira li mu kad ga nazovu najboljim televizijskim reporterom u Hrvatskoj?

Poštivati ljude

- Pohvale imponiraju svakome i svatko ih voli čuti. To je, naravno, subjektivno mišljenje gledatelja koje godi, ali i obvezuje. U ovom poslu nema starih zasluga jer je svaki dan novi izazov i novo dokazivanje. Opuštanje ne postoji jer, jednostavno, to je sklizak teren. Važno je ostati pribran i poštivati ljude i teme, a posebno gledatelje koje ne možeš prevariti - rekao je Jarak za Globus, objašnjavajući kako je nastala “kletva” “ne dao Bog da ti Jarak izvještava pod prozorom”.

- Moj dragi kolega u jednoj je radijskoj emisiji prvi to spomenuo, a opću ekspanziju je ta uzrečica doživjela u jednom sudskom procesu. Naime, jedan optuženik na raspravi je rekao da mu je policajac kojemu je prijavio kazneno djelo odgovorio: ‘Tebi će se Andrija Jarak javiti iz dvorišta’ - otkriva Andrija Jarak.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:53