NOVO LICE U KAZALIŠTU

JOSIP BRAKUS 'Kao manji sam imao poteškoća s mucanjem, ali ono bi prestalo kad bih imitirao prijatelje ili likove iz crtića... Tako sam zavolio glumu'

 Boris Kovačev / CROPIX

Za Josipa Brakusa, 25-godišnjeg Splićanina, moglo bi se reći da je prevalio strelovit put od prednjeg dijela krave do Zlatnog Studija.

Naime, u prvom dijelu Kerempuhove predstave “Narodni heroj Ljiljan Vidić” u režiji Krešimira Dolenčića uvučen je u kostim preživača i dosta se sugestivno muva.

Lijek za mucanje

Poslije briljira kao Okac, slijepi gay partizan, potom je macho hrvatski policajac. Od nominacije do danas, njegov je mlad glumački talent proplamsao i u novom hitu zagrebačkog HNK, predstavi Ivice Buljana “Ciganin, ali najljepši”. Igra iranskog izbjeglicu Azada.

Josip Brakus uskoro dovršava studij glume, a već sada se za njega može reći da ga čeka lijepa karijera. Jedino joj se na putu, što se kaže, može naći - on sam.

Brakus je dovoljno mlad da još zna zašto se dao u glumce:

- Otkad se sjećam, u meni je živjela želja za glumom. Kao manji sam imao velikih poteškoća s mucanjem, i shvatio sam da kad bih imitirao prijatelje ili likove iz crtića, ono se ne bi pojavljivalo. Tako je sve to prešlo u svojevrsni obrambeni mehanizam u kojem sam se osjećao ugodno i koji sam zavolio. Za samu odluku o upisu zaslužan je jedan petak navečer prije pet godina.

Što se dogodilo?

- Tadašnja kolegica s Filozofskog fakulteta, koji mi je poslužio kao paravan za dolazak u Zagreb, upoznala me s dva tada perspektivna i vrijedna studenta glume, od kojih me jedan cijelu noć mahnito častio, a drugi me pozvao na njihov sutrašnji termin za nogomet, jer na Akademiji nedostaje igrača.

Kako sam postao redovit na nogometu, došli su i do zaključka da bi bilo dobro da upišem ADU, da bude manje komplikacija oko prijave igrača za eventualne turnire.

Pripremao sam se godinu dana i upao na Akademiju.

Bez mistifikacije

Sada sam student druge godine MA glume, dakle peta godine akademije, a oni perspektivni studenti danas su moji najbolji prijatelji, glumčine i ponosni tate.

Kakve te uloge mame?

- Privlače me uloge u kojima prepoznam nekakvo plodno glumačko tlo za puno mašte, volim kreirati likove. Dakle, nekakav mali odmak od sebe, možda nekakvu naglašenost određene osobine, ne znam bolje verbalizirati, više je bazirano na osjećaju.

Glumu ne volim mistificirati. Imam sreću što su mi roditelji omogućili da radim što volim, želim nasmijavati ljude, raditi na sebi da s vremenom postanem što bolji glumac i to mi je dovoljno.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:19