ČITATELJI BIRAJU!

NAŠ NAJSTARIJI I NAJČITANIJI TV TJEDNIK POKREĆE NAJVEĆU MEDIJSKU NAGRADU - 'ZLATNI STUDIO'! Pogledajte tko je nominiran, i kako možete glasati

 

Studio, naš najčitaniji, najugledniji i najveći televizijski tjednik, pokreće Zlatni studio - svoju nagradu za televiziju, film, radio, kazalište i glazbu. Pod motom “najbolji biraju najbolje”, nagradu našeg najstarijeg televizijskog tjednika, čiji je prvi broj tiskan još 3. travnja 1964. godine, dodjeljuju naši čitatelji, a za Zlatni studio konkuriraju najbolja ostvarenja i osobe po kategorijama za djela ostvarena u razdoblju od 1. prosinca 2016. do 1. prosinca 2017. godine.

Žiri, sastavljen od televizijskih, filmskih, radijskih, kazališnih i glazbenih profesionalaca, još je tijekom prosinca nominirao po pet najboljih ostvarenja ili osoba u svakoj od ukupno 20 kategorija, držeći se pri svom odabiru kriterija kvalitete, originalnosti, rezultata, ali i popularnosti kod publike. Konkurencija je u svim kategorijama bila iznimno jaka, a naš stručni žiri odabrao je najbolje od najboljih za proteklu godinu. Sada su na redu čitatelji koji svoje glasove daju putem web stranice jutarnji.hr ili kupona objavljenih u prilogu Studio. Čitatelji mogu svoje glasove dodjeljivati tijekom dva biračka kruga, nakon kojih slijedi veliko finale. Dodjela nagrada održat će se na gala večeri Zlatnog studija, u direktnom televizijskom prijenosu na HRT-u, 27. veljače s početkom u 20 sati.

Od prvog broja, početkom travnja 1964. godine kada je počeo izlaziti, tjednik za televiziju, radio, film, glazbu i kazalište Studio, stekao je vjernu publiku - iako tiskan u crno-bijeloj rototehnici na 48 stranica, nudio je pogled u rastući novi svijet zabave, showbizza u njegovoj ranoj fazi. Prvi broj objavljen je u nakladi od 60.000 primjeraka te donio opširan tjedni, radijski i TV program.

Učio generacije

Bilo je otprilike osam godina nakon što je iz Zagreba emitiran prvi televizijski prijenos u našoj zemlji, u vrijeme kada su TV prijemnici postali čest i najvažniji element svakog dnevnog boravka. Bilo je to i 11 godina nakon što je u SAD-u počeo izlaziti slavni TV guide, najveći magazin koji se bavi televizijom ikad, dvotjednik koji se i danas prodaje u oko dva milijuna primjeraka po broju.

Studio ne samo da je bio zabavno štivo za cijelu obitelj (i svi su žurili petkom na kiosk po novi broj) nego je odigrao i ulogu u obrazovanju gledateljstva - naime, inženjeri Milan Sinjeri i Miroslav Gračner za njega su, 1967. godine, napravili i posebno izdanje ‘TV priručnik za nas’, koji donosi različite savjete i podatke, pa čak i električne sheme domaćih TV prijemnika - RIZ-ovih modela pod nazivima Kumrovec, Kormoran, Adriatik i Grand, Iskrine Panorame te brojevima označenih modela EI Niš.

Od 1968. godine Studio se proširio na 60 stranica, uz omot tiskan na bakro-rotaciji u koloru. Poslije je broj stranica povećan na 80, od čega 56 u bakrotisku.

U našoj galeriji pogledajte retrospektivu naslovnice tjednika Studio na kojoj su se od šezdesetih godina do danas našla brojna poznata domaća i strana lica - Tereza Kesovija, Branko Đurić Đuro, Milena Dravić i mnogi drugi...

Vijenci i kaktusi

Danas gotovo nema arhiva koji se bavi kazalištem, televizijom ili estradom, ili privatnih albuma glumaca, pjevača, redatelja, a da negdje nema spremljene (ili izložene) naslovnice Studija koji je gotovo cijelo vrijeme zadržao specifičnu, portretnu fotografiju poznatih osoba na naslovnoj stranici.

Najveću nakladu, 313.965 primjeraka, magazin je imao 1972. godine, kad ga je uređivao Pero Zlatar.

Studio je bio je prva tiskovina koja je sustavno pratila domaću i stranu estradu te donosila autorske priloge o estradno-medijskim fenomenima. Uz novinsko praćenje glazbenih i TV zvijezda, organizirao je posjete i koncerte stranih zvijezda. Sustavno je pratio televiziju i TV produkciju u Hrvatskoj.

Iznimno popularna rubrika je bila Vijenci i kaktusi, u kojoj je emisije TVZ-a ocjenjivao urednički kolegij, a sve do danas čitateljima na pitanja o programu odgovara Piko Bodljić. Studio je bio pokretač i pokrovitelj mnogih nagrada poput nagrada publike Jelen na Festivalu jugoslavenskoga ig­ra­nog filma u Puli, nagrade Zlatni vijenac, Histrion i druge. Primjerice, Antun Vrdoljak za režiju filma Kad čuješ zvona 1969. dobiva ”Zlatni vijenac Studija” za režisera-debitanta, a istu nagradu pet godina kasnije dobiva Rajko Grlić za režiju filma “Kud puklo da puklo”.

Povratak Studija

Tjednik je privatiziran 1991., a prestao je izlaziti 11. V. 1992. Nekoliko godina poslije, sa sličnom koncepcijom, počeo je izlaziti kao tjedni dodatak o televiziji u Jutarnjem listu. Od 2015. godine Studio se opet vraća u formatu magazina - od tada izlazi na 100 stranica, u prosječnoj nakladi od 75.000 primjeraka i najprodavaniji je TV prilog u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:37