ADRIAN PEZDIRC

NOVO LICE U KAZALIŠTU 'Optimizam je moj odgovoran izbor, sve je ostalo odgađanje života, destrukcija percepcije'

 Sandra Šimunović / CROPIX

Na predstavi “Črna mati zemla” zbog njezina jezika, zajedno s fonetičarkom Ines Carović, radio sam pet i pol mjeseci.

Upravo je međimurski dijalekt u romanu, ali i u predstavi zasebna uloga. Zbog toga mi je bilo važno poštivati ga i shvatiti kako nastaje da ga mogu govoriti u njegovu punom bogatstvu - govori Adrian Pezdirc, nominiran za kazališnu nagradu Zlatni Studio, kategorija Novo lice.

Izopćenik Matija

U ZeKaeM-ovoj hit-predstavi “Črna mati zemla” u režiji Dore Ruždjak Podolski igra Matiju, antijunaka, dijete pomućeno preosjetljivošću i mračnim stjecajem okolnosti, koje ga pretvara u seoskog izopćenika. Pezdirc ga igra iz perspektive odraslog i kao dječaka, prikazujući njegovu bol otvoreno. Predstava je duga, igrala je mnogo puta, koliko je teško nositi je emotivno?

- Kada su u pitanju emotivna stanja, ona su sastavni dio života i u tome je posebnost kazališne priče koju sam imao privilegije raditi, a sve kroz vlastito emotivno iskustvo sazrijevanja i mirenja s nečim meni veoma intimnim. Kada je riječ o obiteljskoj tragediji, gdje je svaki pojedini član obitelji povrijeđen i izgubljen kao ljudsko biće, najčešće oni najmlađi ispaštaju.

Matija postaje izopćenik jer ga okolina tako doživljava zbog vlastite nemogućnosti nošenja s problemom - tumači Pezdirc, koji u kategoriji Novo lice, gdje su njemu i još nekima koji su odigrali nekoliko većih uloga do svoje tridesete godine, što je dobna granica za tu kategoriju, suprotstavljeni neki novi klinici za koje će se tek čuti. Što bi savjetovao mlađima i neiskusnijima?

- Budite iskreni i hrabri u vlastitim odabirima i stojite iza onoga što radite - poručuje glumac koji ima metar i devedeset, majka mu je psiholog, otac agronom, najstarije je dijete u obitelji.

Svoj i dobar domaćin

Roditelji su me naučili da budem svoj, da budem ponosan, zahvalan i da uvijek imam s nečim ponuditi goste - duhovito komentira Pezdirc, koji je jedan od vedrijih mlađih glumaca u nas. Koji je njegov stav u vezi optimizma?

- Život je veći od bilo koje vrste umjetnosti i bilo koje rečenice koju bih ja sada ovdje mogao izreći. On je često vrlo apsurdan i bolan, ali vrijedi ga slaviti, možda je to prva iskra mojeg optimizma. Optimizam je zapravo moj odgovoran izbor prema sebi, sve je ostalo odgađanje života, destrukcija percepcije - završava Adrian Pezdirc.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:52