KRALJEVSKA DADILJA

BAKA SERVIS Budućeg princa čuvat će Kateina majka Carol (57)?

Mali prinčevi i princeze s britanskog kraljevskog dvora već generacijama više vremena provode sa svojim “zamjenskim mamama”, stoga nije čudno da se tolika prašina podigla oko potrage za novom kraljevskom dadiljom, koja će tu ulogu preuzeti kada u srpnju na svijet dođe dijete vojvotkinje Kate i princa Williama . No šuškanja da se za taj posao već pripremaju najsposobnije dadilje u zemlji odbacila je nedavno bliska prijateljica vojvotkinje, koja je za časopis Mirror izjavila kako par želi da ulogu dadilje preuzme Carol Middleton, 57-godišnja majka buduće princeze.

Ovom odlukom Kate bi razbila tradiciju kraljevske obitelji jer je svako dijete u obiteljskoj povijesti čuvala profesionalna osoba koja je specijalizirana za brigu o djeci.

Žele biti uključeni

No, Kate je navodno odlučna i uz sebe u Kensington palači želi svoju majku Carol. Vojvotkinja od Cambridgea je navodno prilično istraumatizirana početkom trudnoće i teškim mučninama od kojih je patila. Zaposlila je i privatnog učitelja joge s kojim radi vježbe koje je smiruju i pomažu da se nosi sa stresnim situacijama. Također, privatni doktor kraljice redovno dolazi u posjete i napravio joj je program prehrane koji joj odgovara i pomaže da vrati apetit. Zbog svega toga Kate bi voljela da uz nju tijekom porođaja i prvih godina života djeteta bude njezina majka.

No, hoće li bivša stjuardesa koja je nedavno pokrenula biznis organizacije zabava moći zamijeniti školovane dadilje koje su već naraštajima odgajale djecu u britanskoj kraljevskoj obitelji? I ranije su se pojavila šuškanja kako Catherine i William žele velikim dijelom biti uključeni u odgoj svog djeteta te da neće zaposliti dadilju na puno radno vrijeme, već samo osobu koja bi im povremeno pomagala kada moraju odlaziti na primanja i obavljati druge kraljevske obveze.

Rigorozna obuka

Liberalnija pravila u kraljevsku obitelj već je ranije uvela pokojna princeza Diana, no obuka za profesionalne dadilje ostala je i dalje rigorozna. Nova kraljevska dadilja, koja će biti zaposlena makar i pola radnog vremena, proći će najstrože provjere. Trebat će zadovoljiti visoke norme ponašanja, mora imati iskustva u poslu, a poželjne su i dobre preporuke bivših poslodavaca. Idealna kandidatkinja trebala bi biti školovana na prestižnim koledžima za dadilje, Norlandu ili Chilternu. Osim brige za dijete, kraljevska dadilja morat će prati rublje, glačati, šetati pse i pripremati zdravu organsku hranu. William i Kate na mjesec će joj plaćati navodno oko 14.000 kuna.

“Tražimo ženu od povjerenja koja će prije svega štititi našu i privatnost naše bebe”, piše u oglasu koji su nedavno objavili princ William (30) i trudna Kate Middleton (31).

Ne traže tipičnu dadilju

Kraljevski par ne traži tipičnu dadilju jer žele što više biti s djetetom i aktivno sudjelovati u njegovu odgoju. Buduća zaposlenica bit će i njihova kućna pomoćnica. Odlazit će u kupnju, vozit će ih prema potrebi, a zadužit će je i za laštenje srebrnine te glancanje skupog porculanskog posuđa. Imat će službeno radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8.30 do 17 sati, ali roditeljima će morati biti na raspolaganju u bilo koje doba dana i noći. Pratit će ih na putovanjima, a o odgoju djeteta savjetovat će se i s Kateinim roditeljima, koji se iznimno vesele bebici.

S obzirom na tradiciju koju dadilje imaju u britanskoj kraljevskoj obitelji, odluka vojvotkinje od Cambridgea da ne zaposli full-time djelatnicu za brigu oko njezina djeteta bila bi zbilja presedan.

Nosile su uniforme

I samu kraljicu Elizabetu i princa Charlesa odgojile su dadilje, koje su imale zahtjevnu ulogu u njihovim životima, ali uvijek su morale paziti da ne zasjene roditelje. Princ Charles (64) imao je dvije dadilje, Helen Lightbody i Mabel Anderson. Nosile su uniforme, a privatnog života morale su se odreći. Većina kraljevskih dadilja nikad se nije udala, ali svi su ih iz poštovanja oslovljavali s “gospođo”. Družile su se isključivo s drugim aristokratima. Charles se nije smio igrati u parku kako se ne bi zaprljao. Dadilje su mu kuhale samo zdravu hranu i branile jesti slatkiše. Kad je imao tri godine, majka kraljica Elizabeta (85) otišla je na šestomjesečni put, a zbog službenih obveza propustila je prva tri rođendana svoga sina. O Charlesu se cijelo vrijeme brinula Mabel.

Posebna bliskost

- Dadiljina uloga bila je teška. Bila je središnja figura u djetetovu životu, ali nije smjela zasjeniti roditelje - kaže Rosemary Albone s koledža Norland.

Charles je bio vezan uz dadilju Mabel pa je htio da se brine i o njegovu sinu. No, Diana je zaposlila Barbaru Barnes. Poslije ju je zamijenila Olga Powell, pa Tiggy Legge-Bourk.

Nijedna dadilja nije imala strogi dnevni raspored jer je pokojna princeza veći dio odgoja preuzela na sebe. Dadilje su se s Williamom i Harryjem igrale te ih učile kako se nakloniti pred bakom kraljicom. William je ostao blizak s Olgom do njezine smrti u listopadu 2012. te je otkazao javni nastup zbog njezina sprovoda.

Premda je odavno poznato da dečki ili muškarci traže supruge koje imaju sličnosti s njihovim majkama, s britanskog dvora stigao je novi fenomen. Kako su zaruke princa Williama i Kate Middleton bile glavna vijest na svim svjetskim naslovnicama, novinari Daily Maila, čeprkajući po prošlosti princa Williama i njegova oca Charlesa, otkrili su zanimljivost - obojica su se zaljubili u žene koje neodoljivo podsjećaju na njihove dadilje.

Ključan lik odrastanja

Camilla Parker Bowles, druga supruga princa Charlesa, i njegova dadilja Mabel Anderson na fotografijama izgledaju poput mame i kćeri jer imaju istu frizuru, čeljust, nos i osmijeh. Zanimljivo je da Charles u svojoj biografiji dadilju Mabel opisuje kao toplu, simpatičnu i brižnu ženu i iste te riječi rabi kada priča o svojoj Camilli.

Lijepa Tiggy Legge-Bourke u život princa Williama ušla je kada mu je bilo 11 godina, u trenutku kada su se njegovi roditelji razvodili, i postala je ključan lik njegova odrastanja. Kada je u Williamovoj školi bio organiziran dan za roditelje, on je izrazio želju da i Tiggy bude prisutna, što jasno pokazuje koliko mu je značila. Njeno mjesto desetak godina kasnije zamijenila je Kate Middleton, djevojka čiji su osmijeh, crte lica i građa identični Tiggynim. Kao što je brineta Tiggy kuhala malom princu i brinula se o njemu kada je buncao pod vrućicom, tu je ulogu preuzela Kate kada je još na fakultetu životni prostor počela dijeliti s princom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 19:46