ISPOVIJEST MANEKENKE

Christy Turlington otkrila: Umrla bih na porodu da nisam bila bogati model

ZAGREB - Supermodel Christy Turlington prvi je put ispričala, u Daily Mailu, koliko je rađajući kći Grace bila blizu da završi u statistikama o smrtnosti na porodu.

Kad su joj pokazali bebu, izjavila je Christy, bila je na sedmom nebu, sretna i ponosna što je rodila prirodnim putem, bez analgetika i epiduralne anestezije. Ali nije znala da je munjevito razvijala smrtonosnu komplikaciju koja se dogodi kod jedne od 20 rodilja. Posteljica je srasla sa stijenkom maternice, što je izazvalo teško krvarenje. Sve se događalo u elitnom rodilištu u New Yorku, a Turlington kaže da joj je iskustvo preokrenulo život. Zahvaljujući brzoj i vrhunskoj liječničkoj intervenciji preživjela je, ali žene su rijetko te sreće.

Savršena trudnoća

Oko 1000 smrti na porodu u svijetu godišnje dogodi se zbog komplikacije postporođajnog krvarenja.

- Moja trudnoća s Grace bila je savršena. Prvo dijete je nepoznat teritorij, ne znaš kako će ti se tijelo nositi s onim što slijedi, pa sam se temeljito brinula o sebi. Prije poroda, muž i ja razgovarali smo s opstetričarom koji je bio zadužen da se brine o meni samo ako dođe do komplikacija. Nakon što nam je pokazao rodilište, rekao je da se ne brinem jer ga zasigurno više neću vidjeti. Ali samo 45 minuta nakon što se Grace rodila, liječnici su ga pozvali jer Christyno tijelo nije izbacivalo posteljicu. Krvarenje se pojačavalo i opstetričar je odlučio izvaditi posteljicu rukom, doslovno je istrgnuti, jer nije bilo vremena za anesteziju.

Birala rodilište

Nekoliko godina ranije, trudna sa sinom Finnom, posjetila je San Salvador, rodno mjesto svoje majke.

- Srela sam trudnice koje kilometrima pješače samo za čistu vodu, a ako imaju dovoljno sreće da ih odvezu u bolnicu da rode, truckaju se satima po drumskim stazama. A ja sam na Manhattanu birala rodilište - kaže Turlington. Zato je pokrenula humanitarnu organizaciju posvećenu isključivo jednom cilju: omogućiti što većem broju žena zdrav i siguran porod i smanjiti stopu smrtnosti na porodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:02