STILSKI AS GORANA IVANIŠEVIĆA

Savršenu frizuru traćio 22 godine. I našao je.

Frizure Gorana Ivaniševića katkada su bile zanimljivije nego bilo što drugo vezano uz tog izvrsnog tenisača koji je 2001. donio toliko željeni pehar iz Wimbledona. Pamtimo ga po stilskim transformacijama koje su nerijetko izazivale podsmijeh, ali i simpatije, poput “vojničko-mornarske” frizure kakvu je nosio na početku karijere nakon što je ošišao šiške, ili razbarušene dulje kose koju je na vrhu glave vezao u “palma” repić. No nitko mu ne može prigovoriti da se nije trudio...

Baš kao što je inzistirao na osvajanju Wimbeldona pa ušao u povijest kao tenisač s najnižim ulaznim rangom koji je na kraju pobijedio u finalu i osvojio taj popularni grand slam turnir, Ivanišević je inzistirao i na izgradnji vlastitog modnog stila.

Uobičajeni casual stil

Nakon 22 godine otkako je ušao u svijet profesionalnog tenisa, Goran je pronašao “tajnu formulu” i izgleda bolje nego ikada. Ta se tajna formula sastoji od posve jednostavnih sastojaka - pristojne i klasične kratke muške frizure, uredno obrijan i ne isuviše pomodne odjeće.

Goran Ivanišević je, podsjetimo, još neki dan u humanitarnom meču protiv Johna McEnroa u Dubrovniku pokazao jednu od svojih inačica casual stila - kraća kosa koja nije friško podšišana, ali na sreću nije prelazila preko ušiju, šiškice te pramenovi na prednjem i gornjem dijelu glave koji vijore i brada stara nekoliko dana.

No, sada se Ivanišević podšišao i ima frizuru kakvu smo na njemu priželjkivali otkako je samostalno osvojio svoj prvi turnir prije 20 godina. Imao je, doduše, kratku kosu čak nekoliko puta u svojoj karijeri, ali nikada mu prije nije ovako dobro stajala. Čak i kada je osvojio grand slam imao je kratku kosu, ali i bradu radi koje je djelovao previše ozbiljno i starije.

Šiške je nosio nebrojeno puta i činilo se da ih se nikada neće riješiti. Ponekad ih je, valjda ne bi li malo osvježio izgled, znao podizati u “šilt”. Kada se pak odlučivao na puštanje kose i odustajao od šiški, obično ih je češljao na stranu.

Rockerska faza

Nije Ivanišević njegovao samo “boy band” izgled, imao je i rock faze u kojima se nije moglo razaznati što je dulje “uzgajao” - bradu ili kosu. Koliko god se stilisti zgražavali nad klošarskim lookom kakav je “furao” u više faza, on je temperamentnom igraču stajao sasvim solidno.

Njegove su frizure poznate koliko i gubljenje živaca tijekom mečeva, psovanje i bacanje reketa. Manje je pak poznato da se Ivanišević voli vrlo dobro odjenuti. Zahvaljujući sportskoj karijeri i odličnoj tjelesnoj formi, Ivaniševiću prolaze i odjevne kombinacije s uskim košuljama ili trapericama, “u talijanskome stilu”. Ponekad možda nalikuje na tipičnu mušku žrtvu mode, ali taj uskoro 40-godišnjak ne odustaje od praćenja modnih trendova pa ako mu se i omakne koji put, ne može mu se zamjeriti.

Stilsko su sazrijevanje prolazili i mnogi drugi Goranovi kolege sportaši, poput nogometaša Darija Srne i Vedrana Ćorluke. Imali su, uglavnom, “kosatih” problema s kojima su se uspješno suočili.

Fudbalerka out

Ćorluka je počeo percipirati svoje tijelo drugačije osim kroz sport pa je taj 24-godišnjak napokon ošišao svoju fudbalerku. Ona se mogla oprostiti sportašima u vrijeme kada je bila u trendu, ali to već odavno nije tako. Nisu se bez razloga u jednoj domaćoj reklami za jednog teleoperatera šalili na račun fudbalerki i nogometaša. Kod Ćorluke je “najljepše” od svega bilo kada su mu guste crne šiške padale preko jednoga oka, dok su mu sa stražnje strane glave virili čuperci. Na sreću, takva je frizura i kod Vedrana postala povijest.

Darijo Srna imao je istih drama s kosom koja onako oznojena na terenu djeluje zaštrašujuće. Ovaj simpatičan 28-godišnji reprezentativac s duljom je kosom djelovao barem pet godina stariji, a otkako je pronašao odgovarajuću kratku i klasičnu mladenačku frizuru izgleda izvrsno. Ili je to možda zbog bračne sreće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 13:57