AKCIJSKI JUNAK BROJ 1

Jason Statham: Prestao sam brojati ozljede, ali još sam u jednom komadu

Ah! Guy! Njemu mogu zahvaliti što danas imam karijeru, da nije bilo njega, danas biste za ovim istim stolom razgovarali s nekim drugim - rekla nam je velika holivudska akcijska zvijezda svojim prepoznatljivim grubim frajerskim glasom kad smo ga podsjetili na glumačke početke u hitovima Guya Ritchieja “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške” i “Zdrpi i briši”. Pa nastavlja: “S njim sam uvijek spreman snimati, samo neka nazove. Obožavam njegove filmove, mislim da je fantastičan redatelj. Nadam se da ima negdje u bilježnici plan za ‘Zdrpi i briši 2’. I da me ima u planu ponovno zvati!” (smijeh) Ulični fakin iz istočnog Londona koji je na crno prodavao parfeme i jeftinu bižuteriju, član britanskog olimpijskog tima u skokovima u vodu, model za French Connection, svjetska filmska zvijezda. Zvuči kao neka jeftina holivudska bajka, ali u slučaju Jasona Stathama bajka koja je postala stvarnost.

Rađanje zvijezde

Nakon Guya Ritchieja pojavio se Luc Besson, koji mu je dao glavu ulogu u hitu “Transporter” i zvijezda je bila rođena. Jasona Stathama upravo gledamo u hitu “Elitni ubojice”, koji je svjetsku premijeru imao na nedavno završenom filmskom festivalu u Torontu, gdje smo i razgovarali s jednom od najvećih akcijskih zvijezda današnjice, koja je ujedno i izuzetno simpa tip, zafrkant i ugodan sugovornik. Njegov novi film spektakularan je akcijsko-politički triler smješten u osamdesete, snimljen prema istinitim događajima. Statham tumači umirovljenog člana britanskih specijalnih postrojbi koji se vraća u akciju nakon otmice njegova mentora ( Robert De Niro) dok ga istodobno progoni elitni ubojica tajnog vojnog društva ( Clive Owen).

Akcijski prizori u filmu izgledaju fantastično...

- Drago mi je to čuti, išli smo do kraja, htjeli smo gledateljima oduzeti dah kad vide akcijske prizore i mislim da smo u tome i uspjeli. Onaj prizor sa stolcem o kojem svi pričaju bio je dosta velik izazov, dobro sam se izubijao dok smo to snimali, bilo je bolno, moram priznati! (smijeh) Ruke su mi bile vezane za stolac pa nisam baš imao neki veliki izbor: ili padneš kako treba ili završiš na glavi!

Je li za vas to postalo rutina?

- Mislite akcija? Pa sigurno je da mi velik broj akcijskih filmova koje sam snimio olakšava posao, ne bih to nazvao rutinom, nego iskustvom, ali ne mogu reći da se na snimanju sljedećeg filma mogu samo tako pojaviti i odraditi posao bez priprema.

Pretpostavljam da ste tijekom karijere zaradili prilično modrica i ozljeda.

- Ha! Bilo ih je dosta, tijekom godina prestao sam ih brojati, ali imao sam sreću da nije bilo ozljeda opasnih po život, doduše, imao sam i težih ozljeda, lomova i slično, ali još sam u jednom komadu. Kad sve svoje akcijske prizore snimate sami, nemoguće je izbjeći ozljede.

Romantik u duši?

Bi li vam vaša vjerna publika oprostila da se pojavite u romantičnoj komediji?

- Vjerujem da bi... ako bi bilo dosta akcije ispod plahti... (smijeh) Dobro se osjećam u akcijskom žanru, leži mi, uživam u tome, a čini se i da producenti i publika žele upravo to od mene. Clint Eastwood, jedan od mojih junaka, napravio je karijeru kao revolveraš i kauboj s istim šeširom, pa ga nitko nije pitao jesu li mu dojadili vesterni.

Je li i Robert De Niro jedan od vaših junaka?

- O, da! A kome nije? De Niro je vjerojatno moj junak broj jedan i najveći uzor, čovjek je klasa za sebe, velik, apsolutno velik glumac.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:33