LENNONOV UBOJICA PRED ODBOROM ZA POMILOVANJA

Čovjek koji je ubio rock’n’roll mogao bi biti pušten iz zatvora

Marku Davidu Chapmanu već je pet puta odbijeno pomilovanje

Ročište za saslušanje za puš-tanje iz zatvora, na uvjetno odsluženje kazne, ubojice Johna Lennona odgođeno je za rujan ove godine, kada će dvočlana komisija po šesti put odlučivati o sudbini Marka Davida Chapmana. Naime, odbor je ovaj tjedan trebao razmotriti novu molbu za puštanje na slobodu 55-godišnjaka koji je zbog ubojstva legendarnoga glazbenika već odslužio 29 godina u njujorškom zatvoru Attica.

Zaštitar s Havaja

No, saslušanje se ipak nije moglo održati u zakazanom terminu jer se još čekaju dodatne informacije kako bi se u potpunosti mogla razmotriti Chapmanova molba. Supruga pokojnoga pjevača, Yoko Ono, i ovaj je put poslala pismo odboru u kojem se protivi puštanju ubojice na slobodu jer smatra da Chapman, tri desetljeća kasnije, još predstavlja prijetnju za nju i njezina sina Seana Lennona.

Podsjetimo da je John Lennon imao 40 godina kada ga je 8. prosinca 1980. ispred zgrade Dakota u New Yorku ustrijelio poludjeli obožavatelj Mark Chapman. Tragični odgađaj dogodio se oko 22.50 sati, kada se Lennon sa suprugom Yoko Ono vraćao kući iz studija, gdje su snimali materijal za novi album. Chapman, 25-godišnji zaštitar s Havaja, ranije istog dana, oko 17 sati, čekao je Lennona ispred zgrade Dakota zajedno s grupom obožavatelja. Lennon se Chapmanu čak i potpisao na ovitak svoga zadnjeg albuma “Double Fantasy”, a tada je snimljena i pjevačeva posljednja fotografija.

Sada znam!

U prvom trenu nikome nije bilo jasno zašto je Chapman odlučio ispucati pet metaka u leđa najveće pop-ikone 20. stoljeća.

- Mali glasovi u tom su mi trenutku govorili: Učini to! Učini to! Učini to! Tada sam izvukao pištolj i pucao mu u leđa pet puta - rekao je Mark u izjavi koju je dao policiji odmah nakon ubojstva.

Iako to ne zvuči kao rečenica koju bi izrekla mentalno zdrava osoba, Chapman se na suđenju nije pokušao izvući na ludilo. Osuđen je za ubojstvo drugog stupnja, odslužio je minimum od 20 godina, nakon čega je od 2000. godine već pet puta odbijen na saslušanju za puštanje na uvjetno odsluženje kazne.

Na posljednjem saslušanju 2008. Chapman je članovima odbora rekao da osjeća sram i da žali zbog toga što je učinio te da je od tada razvio dublje razumijevanje o vrijednosti ljudskoga života.

Milić: Ja sam prvi javio tu vijest u Europi

Goran Milić je u svojoj bogatoj novinarskoj karijeri izvještavao iz gotovo svih dijelova svijeta, pa je tako u vrijeme Lennonove smrti bio u New Yorku te je prvi domaćim slušateljima priopćio vijest o njegovu ubojstvu.

- Bio sam tada dopisnik televizije iz New Yorka i prvi sam u tadašnji jugoslavenski eter javio informaciju da je John Lennon ubijen. Sjećam se da sam se vozio u autu i slušao radio kada su prekinuli program s vijesti da je Lennon ubijen. Odmah sam se zaustavio kod najbliže govornice, na križanju između 2. avenije i 40. ulice, i nazvao Radio Beograd. Već nakon nekoliko minuta pustili su me u eter jer su upravo na programu bile vijesti u šest ujutro. Mislim da je to čak bila prva radijska vijest o tom tragičnom događaju u cijeloj Europi - kaže Milić i dodaje da je o tom događaju izvijestio samo za radio, ne i za televiziju.

- Tada, nekoliko mjeseci nakon Titove smrti, vladala je velika recesija, pa se takve vijesti nisu smatrale bitnima i nisu se emi-tirale na televiziji - kaže.( A. Lu.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:58