ZANIMLJIV GLAZBENI PUT

AKLEA, SLAVONKA O KOJOJ SE PRIČA 'Na Doru ću polugola, u konopcima i svili. Inače pošumljavam Mosor i volim gasiti požare'

 

- Svi smo mi prije svega Zemljani. Sve ostale podjele su sporedne i zapravo besmislene. Zemlja je naš jedini dom, a mi se prema tom svom domu maćehinski odnosimo - kaže Aklea Neon (29).

Slavonska kantautorica vjerojatno je najoriginalnija izvođačica koja će 29. veljače nastupiti na opatijskoj Dori, a pjesmom “Zovi je mama” pozvat će publiku u Hrvatskoj na osvješćivanje prisnosti s majkom Zemljom.

- Pjesmu ‘Zovi je mama’ napisala sam prije nekoliko mjeseci, u vrijeme strašnih požara u amazonskoj prašumi, jednom od najvećih šumskih područja na zemlji. Mene je zgrozilo to što gore i nestaju pluća svijeta i nikako nisam mogla shvatiti da je ljudima oko mene to sporedna stvar. Slično se ponovilo i sada, tijekom nedavnih požara u Australiji. Tu i tamo netko bi ‘šerao’ sliku koale ili napisao neki dirljiv status na društvenim mrežama i na tome bi sve stalo. Ja, da se razumijemo, nemam ništa protiv dijeljenja fotografija koala, ali mislim da svaki pojedinac može napraviti poneku učinkovitiju sitnicu za spas Zemlje - kaže Aklea, koja je pjesmu ‘Zovi me mama’ doradila tijekom nedavne volonterske akcije pošumljavanja Mosora.

- U suradnji s mladim producentom akademskog obrazovanja Klaadom, koji je već poznat na alternativnoj sceni, dok smo s ostalim volonterima pošumljavali Mosor, mapirali smo mjesta zvukom u tri etape: na zgarištu, tijekom pošumljavanja i na prostoru mlade šume. Od tih zvukova oblikovali smo ambijent i ritam sekcija pjesme - objašnjava Aklea, koja isprva nije namjeravala sa skladbom ‘Zovi je mama’ ići na Doru.

- Ta pjesma trebala je biti zelena himna Mosora, no onda me je tata pitao zašto je ne pošaljem na natječaj za Doru. Svidjela mi se ideja, s obzirom na to da je moje pravo ime Dorotea. Jesam li vjerovala da ću proći na natječaju? Iskreno, nisam time razbijala glavu. No, mislim da Dora može pokazati da se glazba u Hrvatskoj ne kreće isključivo u zabavnim i pop okvirima, nego da postoji cijeli jedan glazbeni svijet van tih granica. Isto vrijedi i za Eurosong, na kojem je proteklih godina bilo zanimljivih glazbenih projekata i poruka. Ja sam i Doru i Eurosong pratila kao klinka, ali u Opatiju u veljači ne idem kako bih pobijedila, nego kako bih poslala poruku u kojoj kažem da se svi moramo osvijestiti i početi se brinuti o našoj planeti. U protivnom, ona bi nas mogla otresti kao što pas trese dosadne buhe sa sebe - upozorava Aklea, koja, naravno, ništa neće imati ni protiv eventualne pobjede na Dori, na kojoj će nastupiti u kreaciji osječke dizajnerice Yuniku.

- Na sceni će me pratiti Laura Glück-Radičević, Arijana Šmit i Aleksandra Vukadinović iz Vokalnog Ansambla Brevis, s kojima sam već nastupala na tri kontinenta i u prestižnom Carnegie Hallu. Bit ćemo odjevene u svilu i užad, a s nama će pjevati kelj i bor. Kako pjevaju kelj i bor doznat ćete uz pomoć uređaja Bamboo - muzika biljaka, koji se priključi na list i korijen biljke i bilježi njezine impulse - otkriva Aklea, koja trenutno radi na dovršavanju svog albuma.

Osječka vila ritma i beata koja ima tri Rock&Off nominacije, album je počela raditi u Londonu, gdje je neko vrijeme živjela, a završit će ga u Mostaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:48